Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zimný Chleb

Miro

V doteraz zverejnených príspevkoch k tomuto problému je dosť pravdy, ale aj rôznych "zbytočností", ktoré tu nemajú čo hľadať (ako napísal Ľubo). Môj názor na túto akciu som zverejnil ako prvý príspevok a po prečítaní ostatných mám z niektorých dojem, že sa vlastne nič nestalo. Je to pravda. Čo však v prípade, že by inštruktor a sprievodca CK naozaj strhol lavínu a nastala by tragédia. Môžeš mať akýkoľvek ľadovcový kurz či iný kurz pre pohyb v zimnom teréne. Pokiaľ však niekto zámerne volí postup v lavinóznom teréne (a vie o tom), tak to už hraničí s trestnýnm poriadkom. Jednoznačne boli porušené zásady pohybu v zimnom teréne. Toto je tu podstatné. A ako tu už niekto napísal, autor článku sa chcel asi pred Slovenskom "zviditeľniť",keď tu zverejnil "sci-fi" návod na zimný adrenalín.
Veľmi oceňujem príspevok Janky, chatárky z chaty pod Chlebom (jeden z tých pár normálnych príspevkov). Naozaj po slovenských turistických či iných chodníkoch chodí veľa "zúfalcov", ktorí si myslia ako sú nadupaní, prípadne že sa im nemôže stať. Dobre napísala aké prípady prichádzajú na chatu. Myslím, že naozaj veľmi dobrou "terapiou" pre podobné akcie je zažiť nejakú záchrannú akciu horskej služby s tragickým koncom priamo v teréne (vtedy v človeku zostane zážitok možno na celý život) . Nezodpovedných turistov, kvázi horolezcov či "snežničiarov" je dosť. Ľudia sú slabí a príroda vrátane kopcov bola vždy silnejšia. A v tomto nepomôže ani najlepšie technické vybavenie.
Kamaráti či známi partie, ktorá túto akciu uskutočnila budú určite neuznávať oponentské názory. Ktovie ako by sa však zachovali v prípade tragédie. Čo by potom hovorili. Bol to osud alebo...?
Týmto nechcem nikoho odhovárať od návštevy kopcov v zimných či iných terénoch. Každý má možnosť navštíviť prírodu - samozrejme na vlastné riziko. Ale vždy je potrebné používať hlavu. A každý by mal byť svojim spôsobom umelcom. Totiž sila človeka sa ukáže aj v umení vrátiť sa spred nezdolaného cieľa.

Eric

Aj ja ich poznám a sú to správni chlapi. Každý ide predsa do hôr na vlastné riziko. Kamosi liezli Studlgrat na Glockner a povedali mi ze je to pohoda, ja som tam isiel a chytil som take podmienky, ze som bol rad, ze som to dokoncil vlastnymi silami, ale nikdy by ma nenapadlo z toho obvinovat mojich kamosov. Som predsa zodpovedny sam za seba a svoje rozhodnutia. A ak som vodca skupiny a rozhodujem sa, tak to uz ma samozrejme aj trestnopravne dopady, preto treba byt trikrat obozretnejsi.

Clarion

Poznám Antola, poznám Nemčeka, poznám ten ich ansámbel, poznám MF aj v zime, som tak isto inštruktor VHT a myslím si, že článok, tak ako je napísaný by to nemal byť. To, že "odhadol" situáciu, to, že sa "nič" nestalo, je síce pekné, ale jeho kúsok môže zopakovať nejaký motaj, ktorý si to prečíta a povie si, že keď aj oni, prečo nie ja a zareve. Potom bude zas vyplakávania...

Funttomas

solariz79: pohyb VhTuristov upravuje len návštevný poriadok TANAP-u a v Tatrách môžeš ísť s inštruktorom VhT aj mimo chodníky za ďalších presne určených podmienok. V prípadne Malej Fatry štatút VhT neplatí resp. neexistuje. To, že návštevný poriadok Malej Fatry neupravuje pohyb snežničiarov a skialpinistov je problém všeobecnosti návštevného poriadku a nie turistov. Každý rozumný človek vie, že vo vzácnom vysokohorskom prostredí by bezdôvodne nemal behať kade-tade a v prípade záchrany vlastného života nikoho legislatívne nariadenie nenúti držať sa chodníka, keď prichádza búrka, padajú skaly, stromy či lavíny.

Solariz79

A ked mam kurz VHT a idem s instruktorom VHT? Mozem ist aj mimo vyznacene chodniky v parku no nie?

Pitr

Parky v USA? a čo Aljaška a heliskiing, a podobné aktivity bez obmedzenia.

Jjano

Môžeme sa baviť, či je návštevný poriadok národného parku zle alebo dobre zostavený, ale opodstatnenie určite má a to aj v zime. Aj v zime môže nevhodný pohyb návštevníkov môže poškodiť predmet ochrany národného parku.

Najprv treba pochopiť, prečo sa reguluje pohyb návštevníkov (závisí od konkrétneho národného parku) a až potom posudzovať, či ide o oprávnenú alebo zbytočnú reguláciu.

Pitr, mimochodom, a čo tak porovnávať sa nielen s Alpami, ale trebárs aj s americkými parkami? Tam je regulácia pohybu návštevníkov v národných parkoch ešte prísnejšia ako u nás... Navyše Alpy a Tatry ťažko porovnávať, Alpy sú podstatne väčšie a tak sú tlaky menšie.

Andomakac

Sa mi zda ze ako clen Jamesu sa mozes pohybovat aj mimo vyznacenych horskych ciest.

Navstevny poriadok a pohyb po vyznacenych chodnikoch ma svoje opodstatnenie v letnej sezone, netusim dovod obmedzenia v zime. toto je urcite na zamyslenie.

Pitr

Návštevné poriadky na Slovenku sú 100 rokov za opicami. Prečo v Rakúsku a v Alpách všeobecne nikoho nezaujíma kadiaľ, kam, kedy a prečo ide? U nás potrebujeme vodcu na Gerlach, pritom na taký Blanc nikoho nepotrebujem. To nehovorím o skialpinistických trasách, veď keby som mal chodiť len v dovolených terénoch, tak sa chodím na chaty ožierať. Proste v tomto veľmi zaostávame.

Andomakac

foreigner:

Ja si myslim ze zvolil spravne riesenie. MOhol sa vratit ale v takomto terene je riziko stale, takze potom by do hor v zime nemohol ist nikto.

A nech sa prihlasi ten co este nikdy neporusil navstevny poriadok (tymto nechcem obhajovat porusovanie), ale v tomto pripade bolo porusenie opodstatnene. Keby siel po znacne, tak ten clanok Peto mozno uz nenapise.

Jana T.

:)...turistika je naša radosť...a v Peťkovom podaní ,,PARÁDA " !!! :)

Foreigner

Lubo,
nechcem, aby to vyznelo, ze sa chcem hadat, moralizovat ci mat pravdu za kazdu cenu, ale rad by som este doplnil nasledovne:

  1. mas pravdu, nebol som tam, situaciu poznam len z clanku
  2. podla mna, v danej situacii, aby nedoslo k ich ohrozeniu, mali este inu moznost, nez porusit predpisy a pokracovat ako to spravili, a tou bol navrat
  3. za znalca navstevneho poriadku NPMF sa nepovazujem, ale tento pozna jediny pojem - navstevnik. takze podla mna ci uz mam na nohach sandale, lyze alebo sneznice som stale navstevnikom, pre ktoreho su jasne definovane pravidla.

prajem pekny vecer

Lubo

Foreigner,
mam pocit, ze to s moralizovanim dost prehanas, pritom si tam nebol a situaciu nepoznas. V danej situacii spravili velmi dobre rozhodnutie, ktore viedlo k zachovanou bezpecnosti druzstva.
Navyse, ked si taky velky znalec textu navstevneho poriadku NPMF, mal by si vediet, ze tento predpis nepozna pojem "sneznicovy turista" ani "skialpinista". Otazka vztahu tychto aktivit k pravidlam pohybu na TZT je z pravneho hladiska preto velmi otazna.

Foreigner

a ak budem do detailov dosledny, zaroven clanok porusil pravidla o tom, ako pisat clanok na HIKING.SK --> "Ak článok v niektorom bode porušuje návštevný poriadok národného parku, napríklad nocovaním na nedovolenom mieste, redakcia na záver článku o tom pridá zmienku spolu s linkom na návštevný poriadok."

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum