Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako písať článok na HIKING.SK

Diskusná téma K článku: Ako písať článok na HIKING.SK

V tomto texte nájdete praktické odporúčania, ako napísať článok na Hiking.sk tak, aby čo najviac zaujal a zároveň obsahoval všetky potrebné informácie. Veríme, že niektorým váhavým budúcim autorom mnoho vecí osvetlíme a rozhodnú sa rozšíriť náš autorský kolektív.

MatusM , 1 reakcia

Čaute, natrafil som na ešte 2 preklepy:

  1. pôvodoné
  2. "Titulná fotografia musí byť na šírku a orezená na širokouhlý slížový formát 16:9 by sa nemalo nič zásadné orezať."
Lubo

Matus, vdaka za upozornenie, opravil som

Tono , 2

Ja sa uz snazim pisat uvodniky (po konzultacii so Sonou) uz od tohoto clanku hiking.dennikn.sk/…/utek_na_h… Este obcas pri utulniach sklznem do prvej osoby, ale budem si davat pozor :)

Sona

Mna to samu zvadza zacat pisat v prvej osobe, tak to urobim tak, ako sa citim, a uvodnik napisem uplne na zaver ako take zhrnutie a premiestnim ho hore.

Lubo

Tóno, písať samotný text v prvej osobe je úplne v poriadku. Tiež to tak väčšinou robím. Najmä pri rúrach. Jedine úvodnik, resp. možno je lepšie to nazvať zhrnutie, už napísať bez prvej osoby.

Myshell , 5 reakcie

Zrejme niečomu nerozumiem, tak sa skúsim spýtať.

Čitateľ má "pocítiť emóciu" z môjho zážitku... a to dosiahnem tým, že podľa nových pravidiel "nesmiem" používať text v prvej osobe jednotného čísla (ok, týka sa to iba úvodníka, ale aj tak)? Nebol Hiking výnimočný práve tým, že je iný ako sterilné a neosobné turistické odporúčania, ktorých je plný internet?

Ďakujem. Pozdravujem svojich obľúbených autorov a všetky ich "nevhodné úvody" (ktoré mám najradšej).

Lubo

@Myshell, dobre zvoleny titulok+perex+fotka vie urobit rozdiel v tom, ci si tvoj text precita 500 alebo 5000 ludi. My sa snazime vsetky texty promovat vsade, kde sa to da. Ak nam to ulahcite tym, ze tuto trojicu budeme mat od vas pripravenu, tak to vieme robit lepsie a castejsie. Verim, ze sa desatnasobok citatelov to proste stoji.

V uvodniku nechceme prvu osobu, pretoze je divne davat na socialne siete uputavku v prvej osobe, ked to postuje Hiking a nie konkretna osoba. V Minute Dennika N je to uplne nepripustne, lebo ta ma svoj format a ak chcem, aby mi to webeditor neodmietol, musi nejako vyzerat. Ak je vsak uvodnik napisany v prvej osobe, je casto tazke ho prepisat a nesie to riziko, ze to spravim z hlavy podla vlastnych skusenosti a nevystihnem clanok tak, ako by bolo najlepsie.

Zaroven dodavam, ze titulok+perex su veci, ktore su obsahovo samostatne od samotneho textu. V texte maju nasi autori a autorky volnu ruku, pretoze diverzita stylov je to, o co nam ide.

PaliT

Ejha, tak som si v rýchlosti prešiel moje úvodníky a teraz som v rozpakoch, lebo prakticky všetky sú proti pravidlám. Keby len to, drvivá väčšina by sa dala dokonca použiť ako ten odstrašujúci príklad, ako sa to podľa aktualizovaného návodu nemá písať.

MisoB

Pali, nie si jediný. Čo bolo - bolo, terazky... rýchlo som prepísal úvodník v mojom článku, čo je ešte len v pláne :)

Ade.e

Lubo, a ak neprepisem uvodniky svojich asi 50 clankov, tak nebudu uverejnene?

Sona

Myslis v tych, co uz sme uverejnili, ci mas 50 pripravenych? Budu samozrejme uverejnene, len ked ich budeme chciet propagovat na N a na Facebooku, budeme musiet tie uvodniky dopisat my.

Lubo

Tono, vdaka za upozornenie, opravil som.

Peter61

Tono, prypomienky a opravi netreba dávať do dyskusie, ale hlásiť reakcii a lampárňy.
Oprava : redakcia(kysláriba)hiking.sk

Tono

a ešte jedna

Názovom súboru sa automaticky...

Tono

konkretne...

Predstavte si, že si človek porečíta len titulok.
...musí byť na šírku a orezení na širokouhlý...

Tono

... a čítal tento článok korektor??? Lebo sú tam dva preklepy.

Sona

Ahoj Miska,

nemame limit, 3000 znakov je v pohode. Tesime sa na clanok :).

Martin knor

Mam rad, ked clanocky nie su prilis roztahane. Ale chcem napisat cosi ine. Som "stara skola", takze si clanocek najprv napisem na papier (hoci v autobuse cestou do prace) a potom ho prepisem. Pri tom prepise vela veci opravim, ci zmenim. Je to akasi autocenzura. Viacero mladsich kolegov pise clanocky (su ineho typu, odborne, ale na tom nezalezi) priamo do pocitaca. A tam sa to potom akosi tazko opravuje a v konecnom dosledku im trva napisanie clanku dlhsie. Tak ja len tak :-).

Myshell

P61 - zdá sa, že jeden úplne postačí ;)
PT - ďakujem, hneď som spokojnejšia :) A máš pravdu, u niektorých článkov mi býva aj ľúto, že skončili, aj keď boli dlhočizné.
PF - si ma dostal, verím, že tento počet nikdy neprekročím :)
Chlapi ďakujem za odozvu, do 3000 sa zmestím určite.

Pavel Forgáč

Myshell - môj článok o Východokarpatskej magistrále má 7500 slov ak si dobre pamätám :D chcel som aby to bolo komplexne opísané v rámci jedného článku. Ale osobne sa snažím to redukovať na tých 3000-3500 slov pri dlhších článkoch.

PaliT

Existuje povera, že ľudia čítajú len texty do 1.000 slov (áno, existujú takí). Ale videl som veľmi dobre urobenú analýzu, že úspešnejšie sú portály, ktoré majú dlhé články, za predpokladu, že ide o kvalitný obsah.
Moje články majú bežne 3.000 slov, ja sám si čítam takúto tvorbu mojich obľúbených autorov najmä pri upršaných "pyžamkových" víkendoch. Odkladám si to na takéto kratochvíľne čítanie.

Myshell

Ahojte, čo sa týka rozsahu, máme aj nejaké limity, koľko min a max (znakov, slov?) musí mať jeden článok? Asi som sa zase rozpísala viac ako sa patrí pri dvojdňovke, tak chcem vedieť, koľko mám premazať :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma