Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Lyze na zimnu turistiku

Binaural

To Ivan: co by si ty radil. Premyslal som aj nad tymto kong.it/pr_snow_new.htm , len len neviem ci sa to bude dat zohnat. backcoutry chcem robit po horach, napr. Slanske vrchy, Cergov a tak, takze aj stupanie aj zjazdy a tak. Dik za rady.

Ivan

To binaural: Ja som mal tiez niekedy NNN BC viazanie a NNN BC boty ale s NN75 sa to neda porovnat. Navyse sa mi stalo to ze som zlomil tu kovovu osicku na jednej topanke a tym padom som tie topanky mohol hodit do kosa. To iste sa stalo aj mojmu kamosovi takze asi to nebude nahoda. Byt tebou tak do NNN BC by som nesiel. Ale ak vsak chces robit len nejake mierne backcountry po lukach bez strmych zjazdov tak by ti to mozno mohlo stacit...

Binaural

To bikemartin: mozes mi dat pls na seba mail, aby som ta mohol kontaktovat ohladom tych lyzi. Dik moc

Bikemartin

to ivan: za 15000 kupim nove skialpove akurat lyze s viazanim :-( a skialpove viazania maju vacsinou nad 1,5 kg (ale to aj telemarkove), to mas pravdu.
Ja som stravil minulu jesen 2 mesiace surfovanim po nete a porovnavanim vyhod/nevyhod skialp/telemark a kupil som skialpy lebo som doteraz lyzoval klasicky, lebo vsetci kamarati maju skialpy, lebo pouzitu vystroj lahsie niekedy predam, lebo som sa nemal kde naucit na mojich backountry bezkach telemark styl a zjazdy z Kriznej boli dost bolave ;-). Na SK je v telemarku dost obmedzena ponuka, da sa kupit v podstate len v Alphasporte v ZA.
Telemark obdivujem a pred kazdym kto to umi, smekam...

to binaural: moja niekdajsia kombinacia backountry bezky Dynastar Montagne Plus,viazanie Rottefella NNN BC Auto, Garmont lyziarky, pasy Contour stala v januari 2004 asi 11 - 12 tis. Predal som ich za 5. A kamarat, ktoremu som ich predal, by ich mozno aj predal, lebo si nasiel frajerku v DS a tam tie lyze nevyuzije :o)

Ivan

To bikemartin: Samozrejme mas pravdu, niekedy moze byt telemarkova vystroj tazsia ako skialpova a aj drahsia, ale ja som to myslel tak ze na turisticky telemark vacsinou staci ta lacnejsia a lahsia vystroj ako napr. kozene boty a obycajne 3-pinove viazanie ktore vazi len okolo 400 g. Ta tazsia a drahsia telemarkova vystroj je skor vhodna na tie iste aktivity ako skialp cize vyslapat a zozjazdovat ale ja mam namysli skor backcountry lyzovanie. Preto som napisal ze na zimnu turistiku na lyziach je lepsia takato vystroj a za tym si stojim. Neviem ci si niekedy mal na nohach telemarky s kablovym viazanim ale podla svojej skusenosti mozem povedat ze odpor pruziny je minimalny, to skor zalezi na tom ze ako ju mas nastavenu. Mam niekolko parov lyzi, mam aj 3-pin aj kablove viazanie a poviem ti ze rozdiel v odpore je minimalny. Skor som si oblubil to kablove viazanie lebo drzi nohu lepsie ako 3-pin. Moje kablove viazanie vazi 1200 g a myslim si ze niektore skialpove viazania su tazsie. Mam aj plastove boty Garmont Excursion ktore tiez vazia okolo 1200 g (jedna) a tiez si myslim ze vacsinou skialpove boty su tazsie. O lyziach je zbytocne debatovat lebo tie vyjdu na rovnako. Co sa tyka cien tak napr. ja som dal za jednu svoju vystroj (Garmont Excursion, G3 Targa All Mountain, Fischer Boundless) okolo 15000 Sk a to som kupil vsetko nove. To vsak spominam uz tu tazsiu a drahsiu backcountry vystroj ktora nie je pre obycajne backcountry nevyhnutna. Pochybujem vsak ze sa da kupit nova skialpova vystroj za 15000 Sk...

Binaural

Dik za info, presne take lyze som mal na mysli. Taketo nie su dobre na chodenie po horach. Zacal som zhanat neake info o backcountry bezkach a vyzera to celkom v pohode. Dik este raz za info.

Bikemartin

to binaural: asi mas na mysli taketo lyze kong.it/pr_snow_new.htm

to ivan: nemas pravdu s tou nizsou cenou a hmotnostou telemarkovej vystroje. Lyze a lyziarky su cenou a hmotnostou +- rovnake. Viazania su tiez +- cenou a hmotnostou rovnake a skialpove Dynafit TLT dokonca vyrazne lahsie. Lyziarky su uz aj na skialp s ohybnou castou - top model Scarpa F1, ale aj v klasickych sa chodi uplne v pohode a na rozdiel od telemarkoveho viazania nie je treba prekonavat odpor pruziny viazania pri chodzi.
Inak mam z netu stiahnute nejake telemarkove videa (www.telemarktips.com)a musim povedat, ze v polmetrovom prasane je telemark uplne neskutocny styl, cista fantazia!

Ivan

Moj nazor na lyze na zimnu turistiku je taky ze by to mali byt lyze sirsie ako obycajne bezky ale aj sirsie ako bezne backcountry bezky (Sporten Ranger). Lyze by mali mat hrany a mali by byt lahke. Ked su lyze sirsie tak tym padom mozu byt kratsie (170-180 cm). Podla mna na zimnu turistiku su idealne lyze ako Fischer Outtabounds. Viazanie by malo byt lahke ale zaroven pevne. Najlepsie je telemarkove s kablom ako G3 Targa All Mountain, este lahsie je obycajne 3-pinove ako Rottefella Super Telemark alebo Voile Heavy-Duty Mountaineer. Viazanie s kablom je vsak pevnejsie a viac vhodne pri zjazdoch. Topanky by mali byt tiez pevne, hlavne aby dobre drzali pri kotniku. Mozu byt celokozene (Garmont Tour), kozene s plastom (Alpina Telelite, Rossignol BC X9), alebo celoplastove (Garmont Excursion). Takato vystroj je lepsia na zimnu turistiku ako skialpova lebo byva vacsinou vzdy lahsia a chodidlo sa tam ohyba prirodzene a nepreklapa sa cele ako pri skialpoch. Takisto sa takato vystroj da zohnat lacnejsie i ked zatial na Slovensku este nie je rozsirena ale dufam ze casom bude.

Bikemartin

Ja teraz lyzujem na skialpoch, ale predtym som pouzival ´backcountry bezky´- sirsie ako bezne a s ocelovymi hranami, takze dalo sa s nimi aj zabrzdit. Teraz ich maju v Rivel Sporte v BB. Je to Dynastar za asi 3900 Sk. Viazanie Rottefella by ta vyslo asi na 1500, na a lyziarky robi Rossignol a Garmont.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov