Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Turistické priechody PL-SK

Lubo

Na miestach, ktore spominas by to bolo v pohode. Urcite vsak nie na Kasprovom vrchu.

Honza286

To pinus: Snad si nemyslíš, že by do Tiché doliny chodily nějaké velké davy Poláků. Maximálně by se lehce zvýšil počet turistů v horní části Tiché doliny (po odbočku na Tomanovské sedlo). Mnohem více by tím však získali turisté přicházející ze Slovenska - legální možnost absolvovat krásnou hřebenovku Červených vrchů, možnost výstupu na Svinicu, což jsou jistě pro většinu turistů lákavé cíle. Netvrdím, že musí být vytvořeny přechody na všech místech, kde se stýkají polské a slovenské značky, ale tam, kde je to výhodné (napadá mě Lúčná, Volovec, Gáborovo sedlo, Temniak a Kasprův vrch, by jejich zřízení nebylo až takovým problémem. Stejně je situace nyní taková, že turisté některá tato místa stejně využívají!

Sona

Ano, ja som tiez zacula, ze najma Kasprov vrch by nebol ziaduci kvoli davom ludi, co tam vyvezie aj lanovka.

Pinus

Ad Mário& Honza 286. Vytvorenie Schengenu neznamená automaticky zrušenie hraníc, ale zrušenie hraničných kontrol na už existujúcich hraničných priechodoch. Nie vždy je žiaduce otvárať nové turisticky priechodné hraničné priechody napr. z hľadiska turistickej exploatácie a ochrany prírody. Počet turistov zo strany Poľska. (Červené vrchy - Tichá dol.) Tu asi spočíva "ta zjevná neochota o otevření nových turistických přechodu v Tatrách ze strany Slováku. Na Rysoch je to už teraz ako v meste, alebo na Morskom oku v PL.

Honza286

No, na jedné straně je pravda, že to Poláci berou až moc vážně, ale na druhé straně je zjevná neochota o otevření nových turistických přechodů v Tatrách ze strany Slováků. Co vím, tak Poláci chtěli udělat turistický přechod na Volovci, Kasprovém Wierchu a dalších místech, kde se stýkají slovenské a polské značky! Takových míst je totiž hodně, ale slovenské úřady tam nechtějí udělat přechody, v Tatrách je to např. Bobrovecké sedlo, Klin, Tomanovské sedlo, atd.

Mário

Že by tedy již byla konečně ukončena buzerace ze strany polských pohraničníku třebas na takovém Kasprově vrchu???
Oficiální přechod tam sice dosud není, ale jak a kdo si po 31.12.2007 pohlídá to, že z Tiché doliny se bude chodit po žluté značce do Červených vrchů, když by se měli pohraničníci z vnitřních hranic Schengenu přesunout do vnitrozemí???

Colnik

Brusel/Bratislava Od Silvestra budúceho roka budú obyvatelia Slovenska bez kontrol prechádzať cez hranice autami a vlakom. Od marca 2008 kontroly skončia aj na letiskách.

Cestovanie sa tak o rok výrazne zjednoduší.

Ministri vnútra krajín EÚ sa na tom dnes dohodli, keď schválili rozšírenie tzv. Schengenského priestoru o ďalších deväť krajín vrátane Slovenska.

V praxi to znamená napríklad to, že by z hraníc mali úplne zmiznúť rady, ktoré zdržujú turistov na hraniciach s Rakúskom napríklad pri ceste k moru.

Infobox
Čo znamená Schengen?

Zrušenie kontrol na vnútorných hraniciach a ich presunutie na hranice vonkajšie
Stanovenie spoločných podmienok pre pokračovanie vonkajších hraníc, oddelené vybavovanie cestujúcich zo Schengenského priestoru a z nečlenských krajín na letiskách a v prístavoch.
Povinné ohlasovanie príslušníkov tretích krajín, ktorí cestujú z jedného členského štátu do druhého.
Harmonizácia podmienok pre vstup, udeľovanie krátkodobých víz a pravidiel pre žiadosti o azyl, zavedenie práva a podmienok pre cezhraničné sledovanie osôb, ktoré umožňuje pohraničnej polícii stíhať utečencov v susednom štáte, posilnenie spolupráce trestných súdnych orgánov.
Súčasťou je zriadenie Schengenského informačného systému (SIS), ktorý zhromažďuje napríklad údaje o nežiadúcich osobách, strelných zbraniach, ukradnutých autách, alebo falošných bankovkách, ktoré sú k dispozícii policajným centrálam a imigračným úradom.

Ako pre Aktuálne.sk povedal minister vnútra Robert Kaliňák "je to dobrá správa pre všetkých občanov. Rozhodnutie, ktoré bolo dnes prijaté v Bruseli, je dobrým kompromisom." Na otázku, či niečo môže ohroziť vstup našej krajiny do Schengenského priestoru v decembri 2007, minister odpovedal:

"Obavy existovať môžu, ale nemôžeme si dovoliť žiadne zlyhanie voči našim občanom. Bude to aj prioritou nášho ministerstva."

Kontroly vo vnútrozemí
Na cestovanie po Schengenskom priestore by mali stačiť nové typy občianskych preukazov.

Väčšina krajín, ktoré už sú v Schengenskom systéme zapojené, totiž prijala režim, podľa ktorého môžu policajti v presne danom prihraničnom (väčšinou tridsať kilometrovom) pásme podrobiť kohokoľvek starostlivej kontrole. Takúto možnosť majú policajti v Rakúsku alebo v Nemecku.

väčší obrázokFoto: Pavol Urbi, Aktuálne.sk

Vstup do Schengenu nič nezmení na cestovaní do Bulharska a Rumunska, ktorí vstúpia do EÚ začiatkom budúceho roka. Obe krajiny totiž súčasťou systému zatiaľ nebudú a kontroly na hraniciach zostanú .

Systém uľahčí tiež turistický ruch v prihraničných regiónoch. Zatiaľ čo teraz môžu ľudia prechádzať iba cez úradne stanovené priechody, to sa zmení.

Koľko zostane policajtov?
Radikálnu zmenu znamená vstup Slovenska do Schengenského systému pre policajtov, ktorí slúžia na hraničných priechodoch.

Pre mnohých to môže znamenať tiež sťahovanie na iné miesto služby.

Zatiaľ ale nie je jasné, či koniec kontrol na hraniciach povedie tiež k prepúšťaniu.

Vypočujte si, či si myslí o rozšírení Schengenu minister Kaliňák.
viac informáciíZdroj: Aktuálne.sk

Slovensko sa tiež napojí na spoločnú počítačovú sieť, kde si krajiny v Schengenskom systéme vymieňajú informácie o hľadaných osobách a predmetoch. Systém tiež obsahuje databázu nežiadúcich osôb, ktorým má byť odoprený vstup na územie Európskej únie.

Pre Slovensko ako aj ďalšie krajiny, ktoré vstúpia do Schengenského systému, budú platiť aj spoločné pravidlá pre vydávanie víz

Mahe

Tiež sa veľmi teším na článok o tur. prechodoch s MO.
Jedna fotka zase zo severu - Pieniny - sedlo Rozdiel (medzi Litmanovou a Jaworki):
hiking.sk/…/male_pieniny_pien…
Hranica ide po hrebeni (tuším modrá zn), naľavo PL vpravo SK (žltá zn)

Tono

Juzna hranica, hlavne koli hradom a hradkom bola mojou domenou hlavne v 90-tich rokoch. Prebrusil som ju takmer celu. Len skoda, ze vtedy tam tie priechody neboli... Tomas tesim sa na clanok.

Funttomas - autor

Mahe:
Pripravujem príspevok aj o turistických hraničných priechodoch s Maďarskom.

Mahe

Vlado dík za tip. Práve som sa chcel pýtať, či niekto nevie, ako je to s našimi južnými susedmi. V lete s bol s kamošom z Moravy v Pieninách a tieto prechody sme veľmi využívali: Lesnica, Šľachovky, Vysoké Skalky, sedlo Rozdiel, snáď sme prešli všetky :-)
Na jar planujeme Slanské - Milič, a márne sa pokúšam zistiť, či do Tokajských sa dá prejsť aj inak, ako v Slov. n Meste či Milhosti ?
Bývať na Izre a pochodiť celé okolie...

Vlado

Chcel by som pripomenúť,že podobne ako s Poľskom boli v roku 2006 otvorené turistické priechody s Maďarskom.Aj keď nejde o tak turisticky atraktívnu oblasť,z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť,že sú tu pre turistu "objaviteľa" tiež niektoré veľmi zaujímavé lokality zvlášť keď oproti severnej hranici tieto oblasti za socializmu neboli turisticky takmer vôbec navštevované,pretože pohraničné pásmo bolo vtedy strážené takmer tak akoby vtedajšie Maďarsko bolo v NATO a nie vo Varšavskej zmluve.Tohto roku som stihol prejsť priechody Lipovany-Karancsberényi,Karancs,Šomoška,Petrovce-Domaháza a Janice-Susa.Na rok plánujem ešte Starňa-Aggtelek a Neporadza-Gomorszolos.Ostatné už nie sú pre mňa v rámci jednodňoviek dostupné.Bolo to veľmi zaujímavé,aj keď žiaľ z našej strany prístupové cesty k priechodom nie sú vyznačené.Z Maďarskej je to lepšie sú tam aj smerovníky s časovými údajmi.V praxi to vyzerá tak,že je zelenou značkou vyznačený hraničný priesek,ktorý je buď ako tak schodný alebo je to niekde aj dosť divoké.Doporučujem kvalitnú mapu a znenie dohody ,kde sú vyznačené priechody s údajmi na hraničných stĺpikoch.

Pietro

Urcite tu taketo clanky patria, velmi dobry napad i spracovanie. Ja tieto prechody doverne poznam, hoci su s privlastkom CZ-PL. V blizkom okoli ich mame asi 6 (plus asi 2-3 automobilove).
Zatial sa mi stalo iba raz, ze som musel vytiahnut obcanku, aj to na asfaltovej ceste, kde sem-tam dofrcia Poliaci na motorke.V lesoch som ich este nestretol.

Mahe

A ešte jedno doplnenie, najmä pre rodičov s deťmi:
dieťa musí mať VLASTNÝ doklad totožnosti = 0 až 15 r. detsý pas, od 15.r OP alebo pas. Nestačí mať svoje dieťa zapísané v páse rodiča alebo rodný list dierťaťa!!! Už som zažil nepríjemné scény na hranici, keď colnici necheli pustiť na krátky výklet do PL rodičov s deťmi ! (napr. práve v Pieninách v Lesnici) Potom je lepšie si nájsť niekde nablízku turistický prechod a "šmiknuť" to tajne...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma