Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hrebeňovka Oravsko – Kysuckých Beskýd

Diskusná téma K článku: Hrebeňovka Oravsko – Kysuckých Beskýd

Začnem netradične, citátom z fóra. Veľmi ma láka modrá hraničná hrebeňovka Babia hora – Pilsko – Rycierova hora – Veľká Rača - Skalité. Prešiel to niekto? Dá sa to zvládnuť za štyri dni? Aké je to? Ako s bivakom či stanovaním? Je to zaujímavé, dosť výhľadov? Ďakujem. Verím, že môj článok dá odpoveď na predošlé otázky.

Dušan Šrenkel

Jedno info. Modrá značka od Skalitého po Veľkú Raču je zrušená a nahrádza ju poľská červená značka. Chodník po hranici je však stále viditeľný. A pod Kykulou sú rozsiahle výruby lesa.

Honza286

Tenhle přechod vypadá hodně lákavě, leč děsí mě mé zkušenosti z touto částí Beskyd - Babia hora 2x - v červnu nahoře sníh s deštěm, v září "jen" liják - v obou případech viditelnost nulová, hřeben Serafínov - Rača na konci dubna místy po kolena sněhu + zabloudění v oblasti Vreščovského sedla, úsek sedlo Príslop - sedlo pod Orlom - mimořádný zážitek s bahnem již cestou z Vychylovky na hřeben, takřka celý den déšť, kluzko, bahno (schválně jsem šel po bývalé zelené značce)... Na kolo ani běžky tento hřeben opravdu není - strmá stoupání a klesání. Ještě mi chybí úsek kolem Pilska a nejsevernějšího bodu SR. Medvěda jsem cestou nepotkal, jen pod Babí horou lišku somračku.

Sofanda

Tento detailne popisany clanok nam moc pomohol pri minulorocnom prechode. Zacinali sme rano v Oscadnici-Laliky. Plan bol dostat sa co najdalej.:-) Spoliehali sme sa na chaty v Oravskej lesnej, z ktorych vsak niektore boli zamknute (pravd. fungujuce len v zime) a dalsie mensie chatky obsadene. Urcite by sa dalo prespat v spacaku pod pristreskami ci v stane. Kedze sme sli "nalahko", museli sme este kus cesty do dediny, spoliehajuc, ze urcite najdeme nejake ubytovanie v sukromi. Bohuzial. A tak sme sli dedinou (dost dlho...) az do jej centra, kde sme prespali v prijemnom, tichom penzione. Je spojeny s restauraciou, kde nas prekvapili vybornym, poctivym jedlom za dobru cenu. Predstava navratu na hranicnu cestu naspat po asfaltke bola nemyslitelna a tak sme sa dalsi den rano zaviezli autobusom s prestupom az na konecnu do Novote. Sofer nas hned odhalil: Vsak vy idete na Pilsko? Isiel som tadial nedavno. Tam aj naspat v jeden den. Je to pekna cesta. A to ste ako stihli? Vyvalili sme oci. A jeho odpoved? Treba dret. A tak sme dreli. Este sme sa opytali, ci nestretol medvede... To bol moj jediny stres z tejto cesty. Rodina a znamy nas totiz s nimi dost strasili a to ako som sa tesila, ze to bude tulanie sa bez ludi, musim priznat, ze by som ich tam stretla ovela radsej. Fantazia mi fungovala naplno a ked z travy vybehli srnky, bola som blizko infarktu. Napriek predpovedi zacalo v ten den poprchat (na Orave bezne - hovori sa, ze leto tu trva 3 dni...)a tak sme sa rozhodli prespat na Hale Miziovej. Na polskych chatach je v ponuke pivo "se sokem" (so stavou), odporucam ;-). Vecer sa strhla burka, poriadne sa schladilo a bolo moc prijemne, ze na chate fungovalo kurenie - bol august! Dalsi den rano sme chceli ist z Pilska na tzv. Mechy. Ma tam viest neznaceny chodnik cez kosodrevinu a potom odbocka vpravo. Ide o vrstevnice skal, bola som tam ako dieta s rodicmi a so sestrou, chcela som si ozivit spomienky. To sa nam nepodarilo a tak sme lesnou cestou, zdrziavajuc sa zberom hribov dosli do Mutneho a odtial stopom s prijemnym cerstvo zenatym mladikom do Namestova. Pocas tury sme stretli len par turistov. Ist trasou za dazdiveho pocasia neodporucam. Zaujimalo by ma, ci niekto siel tadialto v zime a tiez to, ako je to s tymi medvedmi. Su tam? A ako sa da dostat na Mechy?

Fezi

tohto roku sa tam chystame s partiou na jednu z nasich kazdorocnych 5 dnoviek, dufam, ze nam bude priat pocasie a uvidime vela vyhladov.

Tono

Jozo, cervena tadial urcite ide. Ale ked som zostupil z Kykule, tak som narazil na este jednu cervenu znacku, ale ta mala namiesto bielych pasov oranzove, a tvarila sa ze ide ako ta vyznacena na mape.

Jozef Simaljak

Poznamka ku Kykuli, ak polska cervena naozaj ide cez vrchol Kykule, tak to musi byt zmena z tohto leta. Takze v mape je ten traverz, tak ako to byvavalo (naozaj ide cez vrchol?, nebol som tam toto leto). Inak pre bezkarov i cyklistov, najme v smere od od V. Race je ten traverz podstatne prijemnejsi a je to snad najkrajsi zjazdik tu na kysuciach na bezkach pri dobrom snehu.
Inak pri dlzke tejto trasy ma napada, ze nejaky 100-dialkoplazi by to mozna mohli skusit i za den;-) Alebo zeby tip na MTB cyklotrasu?
Dakujem za dobry miestopis a postrehy i pekne fotecky.
Ahoj a nech sa ti dari,
Jozo

Tono

Ahoj Mato, je to fotene Konica Minolta A2, plus nejake filtre /prechodove, polarizacny a warm filter/. Prajem vsetko dobre aj Tebe. Stranka mountain.sk$ret je pekna, niekedy by som aj dacim prispel.

Mato Simi

Pekny trek, darmo Orava svojimi krasami ma vzdy co ponuknut turistom. Autorovi zdavam poklonu za fantasticku fotodokumentaciu (pri tejto prilezitosti by som sa rad opytal, akym fotoaparatom fotil?), skvele zabery.
Prajem vela kilometrov do buducna a samozrejme stastie aspon na take pocasie, ako je zachytene na Vasich zaberoch.

Tono

Pietro, vazne sa v buducnosti budem riadit Tvojou radou. Ja som len rad, ze si sa ozval.

Pietro

Tono, vid aj moje 3 dielka... (v tirazi)...a bud zhovievavy...
Ale ako vidis nie kazdy ma take naroky ako ja :-)) To by teoreticky stalo aj na zvazenie, ci sa to oplati pisat putavejsie,ze? Ale to som priznam sa aj cakal.
Jak som vravel fakty su 100%ne, ale to vidim aj v mape.Samozrejme ze 100km v clanku je prilis vela,tak jak mi oponoval PeterS.Ale bolo tu aj 130km o Vtacniku,Ziari atd a to sa mi pacilo o dost viac. Holt, nie je to o obsahu ale o style pisania...asi.

Ale aj tak niet nad Rujirove cestopisy...:-)Tento extrem mi na pocudovanie vobec nevadi.

Tono

Este som zabudol...
Odkaz pre Petra /PeterS/. Vidis, to mna akosi nenapadlo. Ale v buducnosti to tak urobim, ako mi radis. S pozdravom Tono.

Tono

Ahoj Boro, aj ja som rad, ze to je prec.Inak ked som siel hrebenovku, nestretol som za tri dni ziadneho pohranicnika /koniec sept. roku 2006/. Ale len opustene a zdevastovane budky pre PS pri tur. hranicných prechodoch.

Boro

Ahoj Tono,pripomenul si mi skúsenosti s pohraničiarmi v tých časoch socializmu.My sme spali u Domice naproti u opusteného hotela v takom altánku.V noci nás prebudili a prekontrolovali ale inak nič.O nepríjemnostiach s Poliakmi sa hádam ani netreba rozpisovať.Raz sme dostali pokutu od naších pohraničiarov v Roháčoch za spanie v stodole.Išli úplne naisto.A tiež som sa stal takmer agentom CIA,keď sme na starej pramici sa plavili po Morave do Brodského.To ti bol guláš.Keď som robil chatára na Magure,prišli za mnou policajti aby som im robil fízla.Bolo to dosť ťažké v tej dobe odmietať a dosť tvrdo vydierali.Zachránilo ma iba to ,že som povedal.že keď sa opijem,tak všetko vykecám. Chvalabohu,že je to za nami.

Marian P77

Clanok je uplne v poriadku. A fotodokumentacia je vynikajuca. Btw, presiel niekto tuto trasu v zime? Ak sa dobre pamatam, opis jedneho zimneho prechodu bol uverejneny v Krasach Slovenska, ale neviem uz v akom cisle a rocniku...nepomozete mi niekto?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma