Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Sezonna uzavierka

Diskusná téma Sezonna uzavierka

Caute! Planovali sme ist s kamosmi teraz cez dusicky na trochu turistiky v Rohacoch. Len skoro na vsetkych (znackovanych) chodnikoch je sezonna uzavierka od 1.11. Bez ohladu na pocasie je teda zakazane a pokutovane robit tury? Mate s tym niekto skusenosti? Dik

PaliT

Veterlín a Záruby - to je presne ten prípad, o ktorom bola reč. Tam by som najviac potreboval lokálne znalého biológa, ktorý by povedal - hľa, tutok erózia a zašliapnutie konkrétnych rastlín, hniezdisko vtáka (a či ho naozaj ľudská prítomnosť ohrozuje) a pod. Osobne som ten úzky hrebeň prešiel niekedy v septembri cca. 1985 a spomínam si na ledva znateľný chodníček a len z odkazov na tie dokumenty by som ťažko vedel posúdiť, čo tam turista prechodom naozaj ohrozuje.

Ten link o hlucháňovi je veľmi depresívne čítanie. Z toho, čo som videl na našich horách mi vychádza, že jeho likvidáciu s veľkou istotou zabezpečia lesáci a ich ťažba. Zároveň je uvedený zoznam území je tak veľký, že turistiky-chtivý človek fakt nevie, ktorým lokalitám by sa mal uvedomelo vyhnúť, aby k škodám na tom vtákovi neprispel.

Jaro.q

Výskyt tetrova
V súčasnosti prežívajú lokálne populácie v pohoriach Belianskych, Vysokých, Západných a Nízkych Tatier, Malej a Veľkej Fatry, Kremnických vrchov a Slovenského Rudohoria. Ďalej sa lokálne populácie vyskytujú na Poľane, Muránskej planine, Branisku, v Chočskom pohorí, Levočskom pohorí, Spišskej Magure, Oravskej Magure, na Babej hore, Piľsku a v Slovenských Beskydách. Na slovenskej strane Moravskosliezskych Beskýd, v pohorí Javorníka, na Považskom Inovci, v Strážovských vrchoch, ako aj na Vtáčniku

myslivost.cz/…/Tetrov-hluchan…

Vladvlad

PaliT: k Veterlínu-skús pozrieť uzemia.enviroportal.sk/…/194 a nižšie sú uvedené dokumenty-skeny. Niečo na čo sa pýtaš je tam uvedené. Napr. narúšanie pôdneho krytu, poškodzovanie vegetačného krytu, rušenie pokoja a ticha,... Každý krok turistu toto všetko môže spôsobiť.

PaliT

Miso.K veľká vďaka, toto bolo zaujímavé čítanie a ten nápad merať stres vtákov cez kortikosteroidové metabolity sa mi páči, až som mal na začiatku vytreštené oči.

Mám obavy, že teraz by som mal ešte viac otázok a ešte väčšie obavy, že takéto odborné práce výstavbe lyžiarskych stredísk aj tak nezabránia, ale potvrdzuje mi to úvahu, že národné parky a rezervácie by mali naozaj brániť rozvinutej hospodárskej činnosti.

Mimochodom, prečo sa na stavenisku zjazdoviek zvýši abundancia vrán? Kradnú robotníkom salámové žemle? Žerú odpadky?

A najdôležitejšie - kam sa nemám vybrať, aby som nerušil tetrova? Dalo by sa vytipovať ktoré oblasti a v ktorom čase sú pre uvedomelého turistu tabu (aj kvôli iným druhom)?

A napokon - ako by sa dalo dopracovať k informáciám o určitých územiach? Napr. existuje obľúbený (ale zakázaný) hrebeň Veterlín - Čelo v Malých Karpatoch a ak odmyslíme fakt, že porušovanie zákona nie je potešiteľné, zaujímalo by ma, čo a kedy tam peší turista ohrozuje, a či by nepostačovalo, keby sa tá rezervácia sústredila vyslovene na zákaz ťažby, poľovníctva a pod.

Peter61

Martin a Pali :
17/01/17 12:35 reagoval som na
17/01/17 12:35 knor
obmedzenie volneho pohybu vseobecne, nie volneho pohybu po TZCH

Miso.K

Pali T., v našej krajine to ešte nejaký čas potrvá, kým budú požadované veci pre širšiu verejnosť dostupné. Ale pracujeme i na tom, hoci oficiálne na Správach NP nie sme "vedeckí" pracovníci. Vo svete je ale toho hodne. Pred týždňom sa mi dostal do rúk i tento príspevok (tichodroma.sk/…/Tichodroma_28…), od kamaráta, renomovaného ornitológa zo SR, Dr. Korňana. Venuje sa v ňom "len" ornitológii, ale odporúčam prečítať. Je množstvo prác zameraných napr. na šelmy, ktorých výsledky možno stotožniť i s našimi skromnými poznatkami z posledných rokov. Ak dožijeme,prečítate si aj o nich :)

Jjano

Z Facebooku NPSR:

Od 18. 1. 2017 bude uzavretý turistický chodník Čingov - Zelená lávka resp. Zelená lávka - Čingov (v oboch smeroch modrá značka). Chodník bude uzavretý mesiac od 18. 1. 2016 do 17. 2. 2017 z dôvodu ťažby dreva v bývalej PR Čingovské hradisko (dielec č. 74 - zóna B). V tomto dielci bude prebiehať ťažba lanovkou a vývoz dreva bude prebiehať smerom na Jančove a 13 ciest, teda v k.ú. Smižany. Ťažbu budú realizovať Lesy SR, OZ Prešov, LS Sp. Nová Ves.
Taktiež z dôvodu ťažby bude uzavretá aj zelená značka Čingov - Sovia Skala obojsmerne.
Ťažba bude prebiehať v pracovných dňoch (víkendy sa ťažiť nebude).
O uzáveroch budú informovať textové tabule v teréne.

Rc1

no co si ja pamatam, tak raz nas v slovinsku peroval nejaky domorody ranger za to je sme zisli z chodnika a sli mimo neho. vyhrazal sa aj nejakou pokutou ci co ale aj tak sme mu velmi nerozumeli. ale hovorit v alpoch (hlavne tych slovinskych) o znacenych chodnikoch je dost silne pomenovanie :-)

Knor

Peto, v tom linku co si dal som nic o zakaze pohybu mimo turistickych tras nenasiel (mozno som zle hladal). Ale co viem, tak navsetvnici su vyzyvani aby vyuzivali znacene chodniky, no pohyb mimo nich vyslovene zakazany nie je.

PaliT

Čítaš to dobre? "Routes and mule-tracks: Stay on them"
Tu sa nehovorí o značkovaných trasách, máš len používať cesty a chodníky a neopúšťať ich, a to nie je to isté, čo u nás, kde ťa pokutujú v NP aj na zvážnici, po ktorej práve prešlo LKT.

Sona

Ad Jjano: Práve preto je potrebné plošný zákaz chodenia mimo značených chodníkov v 3.-5. stupni zrušiť a uplatniť ho iba tam, kde je to naozaj nutné a uplatňovať ho lepšie, zretelnejšie a viditelnejšie.

Pokial viem, v tomto zmysle bola pripravena novela zakona, ak nie cely novy, o ochrane prirody a krajiny za Radicovej vlady. Statna ochrana prirody s tym suhlasila. Smola, ze sa to nestihlo prijat.

Knor

Pali, este dodam, ze by som rad cital aj nazor odbornika z nejakej alpskej krajiny (Slovinsko, Rakusko, Taliansko). Aby bolo jasne, ze hoci "u nas je to tak", inde je to presne ako pises. A sice, ucelom narodneho parku je obmedzenie hospodarskej cinnosti cloveka, nie volneho pohybu. (Minimalne vo vyssie uvedenych krajinach.)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum