Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Kupujeme turistické návleky

Diskusná téma K článku: Kupujeme turistické návleky

Nenahraditeľnou súčasťou výbavy turistu sú návleky, zakrývajúce časť topánky a nohy. Dômyselne ochraňujú priestor medzi topánkou, ponožkou a nohou. Celoročne zabraňujú vnikaniu vlhkosti, snehu, kamienkov, pôdy, lístia a mnohého iného do topánky pri potulkách rozmanitým terénom.

Ivan

Nie je pravda ze navleky sa siju iba v jednej a to univerzalnej velkosti. Su navleky co sa siju vo velkostiach S, M, L, XL. Zalezi od cisla nohy, napr. S je 35-40, M je 38-42, L je 41-45, a XL je 43-47.

Lubo

Moja skusenost je, ze byvaju dve velkosti: S a L.

Ilegal

podla mna sa velkost navlekov vztahuje aj na vysku postavy. Inak nikdy som neprisiel na to, preci niektori ludia nosia navleky aj za uplne krasneho pocasia na polnej ceste. Mam dovodne podozrenie, ze sa pod tym musi strasne potit noha vzhladom na to, ze moje navleky su vlhke z vnutra celorocne.

Jano

No, patrim k tym clovekom, co nosia navleky aj ked je pekne. Kazda polna cesta raz konci a clovek ide do travy, sute ci lesa. A potom sa navleky hodia - jednak chrania nohy, jednak chrania topanky (ked do GTX topanky napada sajrajt a porusi ho, na tom mieste straca svoju (aj ked nejaku podstatnu) nepriepustnu funkciu.

Ilegal

no a to potenie? Ja mam tiez goracove topanky a ciastocne proti padaniu bordelu brania nohavice alebo pokrcene ponozky. Pri najhorsom tych par listov a kamienkov obcas vysypem. Ale jak je libo

Jano

Ked mam kratasy, tak sa mi nohy (holenna kost a lytko) pod navlekmi nepotia, lebo ich mam ledabolo pokrkvane a tym aj odvetrane. Ked mam dlhe gate, tak navleky nenosim vzdy, ale ked nosim (najma v snehi alebo ked je mokro), tak bavlnena nohavica pod navlekom je uuuuplne mokra od potenia, ale zatial som si nevsimol, ze by mi to nejako vadilo - vzdy to zaregistrujem, az ked si dam dole navlek. Ale tak ci tak - ved Ta vobec nikto nenuti tie navleky nosit, je to na tebe :-)

Ilegal

skutocne ma iba zaujimal nazor cloveka co to nosi, takze beriem na vedomie:-), ja ti to neberiem

Solinko

Ilegal, noooo navleky su dobra vec urcite ti ich odporucam. Ma niekto tie technicke navleky od ferina, co su tu na fotke? Mate snimi niekto skusenosti?

Gosem

To solinko:ja tie navleky mam. Ale kedze som ich este neskusal neviem ti povedat ake su v terene. Ale si zo supertexu a su dosť masívne.Učite budú dobré

Ilegal

solinko navleky nosim "odjakživa" ale len v mokrej trave, snehu a podobne. Tie highlaby som nosil asi pol roka, ale boli mi kratke. Inak su super, hlavne strihom.

Boro

Vlhkosť či dokonca v zime ľad pod návlekami je výsledok toho,že 90-95 % potu z topánky odchádza vrchom .Pokiaľ je veľký mráz,žiadna membrána to neudýcha pretože rozdiel teplôt potu a vnkajšieho prostredia je tak veľký,že dochádza takmer okamžite ku zrážaniu na vnútornej strane návleku a následovnému zmrznutiu.Pokiaľ je to možné,vyhýbam sa noseniu návlekov a to najmä v lete,kedy padanie špiny do topánky riešim preložením ponožky cez okraj topánky.V zime v snehu je to asi dosť potrebné ale aby som čo najviac zabránil zrážaniu potu,mám návlek (bočné vnútorné zapínanie na zips s krycou légou na sucháč) aspoň 10 cm rozopnutý.Na bežky mám ušité návleky zo šusťákoviny- nie sú široké a nezavadzajú a netrú o stopu.

Ilegal

suhlas. Ja na bezky nosim hand made elasticke navleky, ktore sice nie su nepremokave, ale zabrania padaniu snehu do topanky.

Ivo.

Pri kúpe odporúčam vyhýbať sa návlekom s oceľovým lankom. To sa paradoxne, podľa skúseností mňa a aj iných, roztrhne ako prvé.

Funttomas - autor

Konečne sa ozvali používatelia klasických šušťákových gamaší (hand-made návleky). Neviem si ich vynachváliť za suchého a horúceho počasia. Od chodidla sa vynikajúco odparuje pot, do topánky nepadajú kamienky, semená tráv, ihličie, zemina, lístie či dokonca čučoriedky, ktoré vedia narobiť na ponožke riadnu galibu. Používam tri druhy návlekov (univerzálne od Zaja, vysoké zimné a klasické gamaše made in Czechoslovakia). Na väčšinu túr nosím práve gamaše.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma