Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Bosna a Hercegovina – planina Bjelašnica

Diskusná téma K článku: Bosna a Hercegovina – planina Bjelašnica

Krajina pre väčšinu ľudí známa len ako súčasť niekdajšej Juhoslávie a smutne preslávená občianskou vojnou v 90-tych rokoch. Kto prechádzal Bosnou a Hercegovinou (BiH) na dovolenku do Dalmácie alebo Čiernej Hory, vie, že je obdarená čarokrásnymi horami. Jednoducho takmer celá BiH je tvorená krasovým masívom Dinárskych hôr, ktoré pretínajú hlboké kaňony riek a oddeľujú samostatné planiny.

Hromik

Pekný článok o veľmi peknej krajine, ktorú na Slovensku málokto pozná. Len jedna poznámka k slovenskému prvenstvu na Bjelašnici. Slováci tam už určite boli, lebo v rámci pôsobenia v misii Althea v Bosne niektorí účastníci využili možnosť lyžovania v stredisku Bjelašnica. Ja sám som sa tam bol lyžovať dvakrát v januári 2008. Odporúčam každému.

FunTTomas

Hromik: už som myslel, že nikto nenapíše, že tam bol. Samozrejme, že som s prvenstvom nepočítal. Vojaci chodia do Bjelašnice zjazdovať alebo skialpovať?

Adushka

Tak som konecne mala cas precitat si tento vyzivny clanok. Velmi dobre si to spracoval, Tomas, dalsi kamienok do mojej oblubenej balkanskej mozaiky. Je skoda, ze tak pekna krajina, akou BiH je, bola vobec zmietana vojnou, pretoze turisticky potencial je obrovsky. Zaroven musim priznat, ze je vidiet, ze sa od vojny snazia davat veci do poriadku a lakaju turistov, Tomas mi po prichode ukazoval niektore fotky zo Sarajeva a Mostaru. Normalne som neverila vlastnym ociam, ake zmeny k lepsiemu tam nastali a kolko budov bolo opravenych oproti roku 2005, ked som sa tam vyskytla ja.

Hromik

Tomáš: pokiaľ mám informácie, nepoznám nikoho, kto by skúšal aj skialpinizmus v Bosne. Ale sú tam kopce, kde by sa to dalo. Určite Maglič, alebo pohoria, ktoré vidno cestou zo Sarajeva do Mostaru po ľavej strane v okolí Jablanice.

Jan Pala palic

To Hromik a FunTTomas, v Bjelasnici i inde sa pohybuje rada skialpinistu at uz miestnych, alebo zahranicnych. Robia sa hvezdicove vylety z jedneho miesta, alebo dvou a viacdnove prechody hor. Na normalne zjazdove lyzovanie si myslim, ze tam jezdi vela ludi z Ciecha aj zo Slovenska. Na skialp alebo sneznice obcas iba vynimky.

Vylet na Veliku Vlahinju je kratka hrebenovka, viz palic.ho-vsetin.com/…/kama-sn… ktoru sme absolvovali za takmer nulovej viditelnosti a silnom vetre, ktory mal za nasledek omrzliny v obliceji.

Zniceny objekt vysilaca bol v prvom rade olympijskym hotelom, druhotne vysielacom.

Maly prehled k nasmu skialpu v Bosne je na: palic.ho-vsetin.com/…/kama-sn… pokial ma niekto zaujem o viac informacii, at ma kontaktuje :-)

FunTTomas

Palic: ako vysielač slúžil tento objekt hiking.sk/…/bosna_a_hercegovi… a nebol to hotel, čo nám potvrdili pracovníci z observatória. Informácia z česko-bosnianskeho turistického sprievodcu je chybná, že to bol hotel. Bol to vysielač. Len si zober, kde by sa do takej malej budovy zmestili technológie vysielača spolu s hotelovými izbami a reštauráciou? Jedine, že to bol jednoizbový hotel bez reštaurácie :-).
Je mi jasné, že do BiH sa chodí skialpovať. Pred cestou som vzhliadol viacero zimných fotiek, ale poriadnu informačne bohatú reportáž na českých a slovenských weboch nenájdeš.

Radek hruška

první slovák na vrcholu určitě nebyl, asi před pěti lety jsem zde byl se svým slovenským kamarádem peterem ze skalice...

FunTTomas

radek: samozrejme, že som s prvenstvom nepočítal. Uviedol som to len na rozprúdenie diskusie, čo sa zjavne podarilo. :-)

Veď už v druhej polovici 19. storočia bolo dnešné Slovensko, Česko, Bosna a Hercegovina... v spoločnej Rakúsko-Uhorskej monarchii. Je veľký predpoklad, že sa tam ktorýkoľvek príslušník národa z Rakúska-Uhorska mohol pohybovať, keďže na Bjelašnici stojí meteorologické observatórium od roku 1894.

Radek hruška

jj, snad počítáte záhoří ještě ke slovensku :) jinak velmi doporučuji v bosně prenj, což je pohoří přes neretvu. nebo výborný je taky kaňon rakitnice na jih od bjelašnice. je to druhý největší kaňon v evropě a je z vrcholu hezky vidět. letos se chystám do kosovských hor, tak pokud má někdo zájem, tak může jet s námi, zatím jsme tři (samí moraváci) a možná i jeden záhorák

MarianO

Prenj, Rakitnica, ale aj Čvrsnica sú, teda pre mňa len podľa fotografií prekrásne. Podľa jedného nemenovaného tur. sprievodcu sú tieto oblasti "obdarené" neskutočnou populáciou vretenice rožkatej. Niekde som čítal, že domáci turisti - planinari do týchto oblastí nosia dokonca koženné návleky.

Ako to teda je?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum