Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Chata pod Veľkým bokom (70. výročie)

Diskusná téma K článku: Chata pod Veľkým bokom (70. výročie)

„Najlepšie výhľady z celých Nízkych Tatier má Veľký bok.“, napísala jedna návštevníčka do pamätnej knihy Chaty pod Veľkým bokom. Iný návštevník napísal: „Dobrá rada: Keď ideš na Veľký bok, vypi predtým v chate grog.“ Ak navštívite Veľký bok, zistíte, že výhľady sú naozaj prekrásne, ale pôvodnú turistickú chatu a grog v sedle pod Veľkým bokom nenájdete.

FunTTomas

robert: na časti starých základov už stojí poľovnícka chatka.

Robert hornak

nemyslim ze v ramci ochrany prirody by to bol az taky problem, mne sa napriklad paci chata-utulna Durkova ktora funguje relativne v sulade s prirodou. Horske chaty maju svoje čaro a tradiciu, v horach na určitych miestach vobec nevadia. Neviem, budem zistovat u kompetentnych co sa tyka povolenia na stavbu na povodnych zakladoch. Celkom ma to zaujima....

Jjano

Je podľa mňa úplne jasné, že NAPANT by nesúhlasil, o tom niet pochýb. A podľa mňa má pravdu.

Aj keď samozrejme v dnešnej dobe, keď sú východné Nízke Tatry zlikvidované lesákmi, je to úplne jedno.

Robert hornak

Pre ma ostava otazka ake je stanovisku NAPANT-tu ku znovu postaveniu velkobokej chate?

Jirka14

Kdy by sem měl money,hned by som šel chatu postavit...:)

KarolM

Len pre upresnenie histórie: nie všetky chaty vypálil fašisti. Tak napr. chatu Čergov vypálili partizáni a chatu Lajoška maďarskí vojaci… Čo sa týka skeptických a odmietavých názorov ohľadne obnovy chaty pod Veľkým bokom: Vo východnej časti Nízkych Tatier na ploche cca 400 km štvorcových neexistuje žiadna horská chata! Myslím, že aspoň jedna strategická (ako píše FunTTomas) by sa ozaj veľmi zišla. A vôbec by pritom nemusela utrpieť divočina. Divočina však v tejto oblasti trpí, a to pre koristníctvo a hlúposť človeka (ťažba, postreky a pod.) Keby bola vôľa, našla by sa aj cesta ako chatu pod Veľkým bokom znovuzrodiť!

FunTTomas

Alča: v otázke ktorí vojaci vypálili chatu sa pramene rozchádzajú. Raz sa píše Edelweiss, inokedy vlasovci (vlasovovci), preto sú obe skupiny v texte uvedené. Pamätná tabuľa hiking.sk/…/chata_pod_velkym_… osadená v 2005 uvádza Edelweiss. Za minulého režimu mohol byť výklad iný. Existuje tiež teória, že chatu nechceli obnoviť komunisti z dôvodu pôsobenia anglo-americkej misie v oblasti, aby obnovená chata nebola pamätníkom na ich tunajší pobyt...

Závetrie: nemá zmysel rozoberať národnosť podpaľačov chaty, lebo to nikam nevedie. Faktom je, že chata už neexistuje.

KarolM: pokiaľ ide o obnovu Chaty Úfnosť na Suchom vrchu, tak doteraz dnes už nefunkčná stojí na rovnakom mieste. Chaty KČST na bývalej Podkarpatskej Rusi ostali po vojne na území mimo Československa, takže tam sa už štát nemal prečo realizovať. Dodnes ostala jediná funkčná chata KČST na Zakarpatsku a to na Javorníku karpaty.net/…/chata-kcst-na-j…

Závetrie

neviem, čo tu má hľadať Edelweiss a \" historické\" súvislosti. Ale keď už menovať príslušníkov nejakých národných skupín ( v negatívnom slova zmysle), začal by som od vlastného národa . ( aby sa predišlo nedorozumeniam) Medzi \" nemeckými\" príslušníkmi Edelweiss boli napr. Česi , narýchlo prerobení na Germánov. Napr. Josef Novák - Ulrich. Jazyková príbuznosť bola predsa výhodou, ktorú nemci nemienili premrhať..

Alča

Oddíly Edelweiss nebyli vlasovci, ale Edelweiss skládaly se z oddílů německého, kozáckého, kavkazkého ( muslimové) a oddílu slovenských gardistů, kterým velel Nžňanský.

FunTTomas

Chors: práve Chata pod V. bokom mala veľmi dobrú polohu vrámci hrebeňovky NT. Ak ideš z Kráľovej hole, tak Andrejcová je pomerne blízko v prvý deň pochodu od východu a Ramža je už príliš ďaleko, aby si tam dorazil z Kráľovej hole. Kedy si sa robila hrebeňovka nasledovne: 1. deň Kráľova hoľa - Veľký bok, 2. deň Veľký bok - Ďumbier, 3. deň Ďumbier - Chabenec, 4. deň Chabenec - Hiadeľské sedlo... Úplne ideálne rozložené chaty pod Veľkým bokom, Ďumbierom a Chabencom, aby si mal porovnateľné rovnako náročné úseky na 4 dni. Dnes musíš špekuľovať, kde prespať prvú/poslednú noc okolo Priehyby. Sedlo pod V. bokom nie je ani ďaleko ani hlboko do hlavného hrebeňa (Zadná hoľa), čo je 2,3 km, 156 m klesania a do 45 minút chôdze. To nie je až tak veľa a dalo by sa to porovnať s Chatou pod Borišovom, ktorú málokto obíde počas hrebeňovky VF a predsa leží kúsok bokom od hlavného hrebeňa (resp. uzlovej Ploskej). Ľudia by sa veľmi rýchlo naučili chodiť pod Veľký bok. Spojovací hrebeň Siroká (Zadná hoľa - Veľký bok) má mierny sklon a dokonca v zime je ideálny pre skialpy či bežky.

Pf69

Pre svatopluk: Tá žltá so Svarína žial bohu nebola obtiahnutá novou žltou behom tých desat rokov .
Priatelia je zbytočné riešit či tam chatu mat alebo nie !! Napadá vás niekto alebo niečo čo bude ochotné stavat tam objekt , s vedomím že sa mu investícia nikdy nevráti tobož tam niečo na nej trhne??? Všetci vieme že tam dlho žiadna chata nebude . Ak sa niečo v buducnosti aj postaví bude to čisto len a len komerčná záležitost . Už tu máme nechutné V.Tatry , a povedzme si , je vobec možné zošpatnit viac kvázi N.P ? Mna poteší ked budu N.Tatry aspon také aké su .

Svatopluk stepanek

pre pf69: ako vyzera to znacenie zo svarina ? siel som na v. bok zo svarina tak pred 10 rokmi v zime a celkom to slo - iba pri zostupe som sa viac menej kulal..
pre daulagari: 100% suhlas - aj s tym ze chapem KarolaIM

Daulagiri

Ja ako známi milovník odľahlosti a divokej divočiny :-) za seba poviem že chata mi tam nechýba. Práve preto to tam má také čaro. Aj keď ťa chápem KarolM ako to myslíš.

KarolM

Treba rozlišovať medzi megalomanskými projektami s ničivými dôsledkami na prírodu (Chopok, V.Tatry…) a medzi horskou chatou, citlivo zasadenou do prostredia a prístupnú len po vlastných, (alebo s prísne regulovaným prístupom). Pravé horské chaty sú korením i soľou hôr! O čo menej zážitkov a splynutia s prírodou by bolo, keby nebola Chata pod Borišovom, pod Volovcom, pod Chlebom, chata Lajoška, chata Plesnivec atď. atď. Stavia sa množstvo obchodných centier a zábavných parkov. Chýbajú však pravé horské chaty, prostredníctvom ktorých by sa dala rozvíjať iná “kultúra”.

Pf69

Plne sa stotožnujem s názorom vlado 2, čo sa týka značenia chodníka na V.Bok je to bieda. Slapat tam v hmle smerom od Svarína je celkom dobrodružné . A budovat tam chatu, to snad nie !Na tomto krásnom sto km..dlhom hrebeni su už aj tak kazy v podobe dvoch priechodov , a chopok plus okolie to je najlepšie prebehnut so zavretými očami .

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov