Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zo Smoleníc do Plaveckého Petra

Diskusná téma K článku: Zo Smoleníc do Plaveckého Petra

Tento rok som konečne objavil Malé Karpaty. Roky som ich úspešne ignoroval, ale popritom som sa aj rozčuľoval, že všade to mám z domu tak ďaleko a cestovanie mi zaberie dvojnásobok času určeného na túru. Stačila však jedna túra na Plavecký hrad a do jeho okolia, aby som sa presvedčil, že aj toto pohorie, nevynikajúce nejakou závratnou nadmorskou výškou, môže ponúknuť veľa zaujímavých miest na obdiv. Preto moja ďalšia túra nenechala na seba dlho čakať a štrnásty aprílový deň som sa vybral zo Smoleníc do Plaveckého Petra.

Zivan

Pred niekoľkými dňami som sa vrátil z ďalšej etapy Cesty hrdinov SNP, kde sme s kamarátmi prešli úsek z Trenčína po Babu. Malé Karpaty ma taktiež očarili a už si predstavujem aké musia byť tieto lesy na jeseň. Ako rodený východniar bývajúci na západe som ich doteraz poznal len z niekoľkých 1-dňoviek, a tak teraz som si ich naplno vychutnal a bližšie spoznal. Naviac chodníky boli prakticky ľudoprázdne, čo v lete pri peknom počasí asi nebýva na hlavnom hrebeni častý jav.
Určite sa tam budem chcieť ešte vrátiť a pozývam aj tých, ktorí si myslia, že je to málo atraktívne pohorie.

Roman Ozorák

Ahojte. Vdaka za vsetky ohlasy k clanku. Ako napisal Sendvic, NE-poznanie, NE-skusenost. Prave z toho dovodu som sa az po rokoch dostal do MK ( prave z toho dovodu som este doteraz nebol napriklad ani v pohori Burda, hoci je mi to vzdialenostou najblizsie pohorie).
Medzitym som si presiel aj Vysoku a Taricove skaly, co bola tiez nadherna tura. Najviac ma na tychto turach zaujali tie nadherne bukove lesy. To sa len tak nevidi... Uz sa tesim na „babskoletnu jesen“. Vtedy to tu musi vyzerat naozaj fantasticky...

Bulat

Boro, nebol v tom zly umysel. Dovolil som si porovnat pohoria, kt. myslim si dost dobre poznam- takze snad som z nich nevidel iba tie netraktivne, ci nudne partie. Viem, ze v B. Karpatoch su krasne miesta- take Kovalovske luky, samota na Tlstej hore, chvojnicke kopanice pod Zalostinou, Havran Kobyla, Mesicni udoli, luky pod Siben. vrchom su jedinecne. A to som menoval iba z tvojich domovskych skalickych Karpat. Divoky prales nad Predpolomou, hole na Kykuli a Machnaci ci vrsat.bradla su zase o niecom inom. Pov. Inovec mam zbrazdeny od Trencina po Hlohovec- uprimne, kolki si mozu povedat ze boli juzne od sedla Havran- ja som tam teda nestetol nikdy nikoho. Neuvadzam to tu preto, zeby som sa chcel vytahovat, ale skor na dokaz toho, ze nerobim silne reci od zeleneho stolu či klavesnice pocitaca.
Uznavam ze sa nedaju tieto veci dost dobre porovnavat- podobne ako sa neda porovnat napriklad krasa ruze a zapadu slnka. Kolko ludi, tolko chuti a co jednemu smakuje, iny neznesie. Ale "skarede hory" ci "hory o nicom" rovnako ako ty nepoznam, tak neviem preco mi toto tvrdenie nepriamo podsuvas- voci tomu sa musim dorazne ohradit. Ak som sa mozno necitlivo vymedzil voci tymto lokalitam, tak to nebolo zo zlomyselnosti ale len preto ze ich dobre poznam a mam ich "nachodene" To ale neznamena ze ich nemam rad!
A ze nieco prehlasujem ci neprehlasujem - vsak je to moj subjektivny nazor a nenarokujem si na ziadnu svetovu pravdu- akurat som sa s nim podelil a dufam nikoho neurazil. A tie posledne dve odporucania, tymi sa budem riadit, to si pis :)) zdravim z nedalekeho Kyjova a zelam pekny vecer.

Boro

Žiadne hory nie sú škaredé, či nezaujímavé. A porovnávať ich navzájom, je dosť pochybné. Tým mienim teba Bulat. Poviem ti príklad. Raz, keď ešte nebol Hiking a ja som prispieval do českého turistického serveru, som napísal po mojej týždennej skúsenosti o Slánskych vrchoch, že sú to hory o ničom. Dodnes toho lutujem. Tie hory nie sú o ničom, len ja som vtedy o nich nič nevedel a prešiel som pre mňa takmer nezaujímavým hrebeňom namiesto toho, aby som vyhľadal to, čo je tam krásne a zaujímavé. A tak mi to miestní dali vyžrať. Veď som si to aj zaslúžil.Tak radšej nič neprehlasuj a pozeraj sa a užívaj si.

Bulat

No, kto tvrdi, ze M.Karpaty su nezaujimave, ten ich proste dobre nepozna, ci v nich dokonca nikdy nebol. Na okoli nieto atraktivnejsieho pohoria- blízky Pov. Inovec či B. Karpaty (aj ked su v nich tiez pekne lokality) sa im nemozu rovnat- a tieto kopce tiez dobre poznam, takze mozem a viem porovnavat. Urcite neprezeniem, ked skonstatujem, ze Plaveckemu krasu sa atraktivnostou vyrovna snad Krivanska Fatra. Posledne 2 roky sa snazim objavovat nevyznacene zakutia a lokality a mam neodbytny pocit, ze tie najkrajsie miesta zostali usetrene oficialnych znac. chodnikov - co je ale na druhu stranu dobre, pretoze mam moznost si ich vychutnat bez zastupov ludi ci dokonca v samote. A to sa mi na Rozsutci ci Krivani nemoze podarit ani nahodou. :)

Sendvic

Svojim príspevkom som len chcel dať zapravdu autorovi článku, keďže moja osobná skúsenosť je veľmi podobná. Mimochodom, nemyslím si že ide o "nejakú všeobecnú zaujatosť", skôr NE-poznanie, NE-skúsenosť, možno povrchnosť v zmysle: poznám singel (vychytávku)=poznám album.

Ciernaznacka

vid. foto-Nejedná sa o iskernik velkohorsky ale Potentilla arenaria Natrznik piesocny

Vladvlad

Neuraz sa sendvic, ale v tvojej odpovedi je názorne vidieť "nejakú" všeobecnú zaujatosť, vyskytujúcu sa u mnohých ľudí, voči Malým Karpatom (podobných reakcí sa dá nájsť na internete veľa).
Neviem z akého titulu to vzniká, ale tak isto by som to mohol ja aplikovať nielen na nejaké MK, ale aj na povedzme Nízke Tatry (áno, dovolím si ich porovnávať).
Mne je úplne jedno či ten kopec alebo horský chrbát má 700 alebo 1700 m n.m., či sú tam namiesto bučín smrečiny alebo kosodrevina, som rád, že som zdravý, môžem chodiť a nebudem si pred niečím zakrývať oči, že to tu nie je. Všade sa dajú nájsť zaujímavé miesta, aj na rovine alebo pahorkatine.
Ešte raz zdôrazním, nemyslím to ako negatívum.
Čiže na záver napíšem podobne ako ty : mám rád celkovo Alpsko-himalájsku sústavu :)

Sendvic

Ako rodák z Liptova žijúci na "Trnavskej prérii" som aj ja vytrvalo odmietal Malé Karpaty takmer dvadsať rokov. Zlomilo sa to až minulý rok, keď ma kamarát nahovoril na Štefánikovu magistrálu. Objavujem, čo mi roky ležalo pod nosom. Sološnická dolina, Deravá skala, Monrepos, Havranica a naposledy Roštún (Vápenná)... Doporučujem *****
Milujem Karpaty en bloc.

Sona

Ano, znacka tadial vedie, ale treba to obist po tej zvaznici...

Bulat

dolina Hlboca je fakt pekna, raz som nou siel skoro rano, este za sera a posobila na mna velmi tajomnou atmosferou. No a ten prales na Vlciarni, kt. prechadza znacka- kedysi davno ked som tam bol poprvykrat, tiez som sa nim predieral, az som prisiel na cestu kde som zistil ze som mohol kludne ist pohodlne po luke a prisiel by som o niekolke metrov nizsie na tu istu cestu :)

Meky

Pekné fotečky aj článok. Veľmi podobnú túru som šiel pred rokom,ale opačne a zo Zárub som pokračoval cez Havraniu skalu.

Martin.cibula

Na úpätí kopcov Kamenec a Ježovka, vedľa žltej značky je starý lom, ktorý sa na satelitných snímkach javí ako zatopený. Zatiaľ som sa tam žiaľ nedostal presvedčiť sa na vlastné oči :-( Je moja domnienka správna?

Vladvlad

Žltá značka od nádrže do Plaveckého Petra je zaujímavý a pekný úsek. Prechádza tesne vedľa PR Kamenec.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma