Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Poraďte prosím

Diskusná téma Poraďte prosím

Ahojte viem, že trochu mimo turistiky, ale potrebovala by som poradiť pri nákupe nejakej prehadzovačky, rafiku na biky atď. Potrebujem vymeniť zadnú prehadzovačku, kazetu a koleso. Neviem do akej značky investovať, aby to aj niečo vydržalo a nemusela by som to meniť po pár mesiacoch. Prosím ak má niekto nejaké skúsenosti poradte. Ďakujem

CykloTom

príspevok zmazaný pre nesúlad s pravidlami HIKING.SK / inzercia

Pepo_SK

No troska sa Zuzky zastanem. Je to fajn zienka a na bicykli toho naozaj vela nabeha. No a kedze je rovno pod Tatrami nema na hory daleko. No a v dnesnej dobe ked clovek nema cas ist ani nakupit sa necudujem ze nema prehlad o znackach. Ja toho nabeham tiez dost a dokonca som aj byvali mechanik ale na biku uz skoro nic sam nerobim lebo nemam cas. Tak kym som v robote jednuducho ho smarim do servisu a nestaram sa. No len tolko som chcel.

Rbr69

Vladvlad, tiez mi toto preletelo hlavou ;-) ... ja tych jej 900km beriem ako najlepsi mesiac a hodna cast z toho bude asi priblizovak po asfalte k lesu ... ale tiez sa mozem mylit, a v takom pripade sa mlademu talentu tiez ospravedlnujem.

Vladvlad

Toto mi pripadá ako dobrý vtip. Bikerka, ktorá podľa vlastných slov najazdí viac ako 900km za mesiac (keď jej mrzne orech tak aj v zime), čo je pri skromnosti 900km x 12 mesiacov viac ako 10 000km v teréne "v drsnom teréne kde sa ťaží drevo, blato, skaly, konáre a jamy" a nevie akú prehadzovačku, náboj a ráf si kúpiť. Pri takomto používaní ako to opisuje, by niektoré časti mala meniť niekoľko krát do roka, keďže predpokladám, že nemá celý bike na XTR alebo X.0. O výmene reťaze, prevodníkov ani nehovorím.

Ak sa mýlim, tak sa dotyčnej ospravedlňujem a zároveň ju obdivujem.

Rbr69

Presne tak, navstiv kamenny obchod pozri suciastky, pozri ceny a kub z netu o 40% lacnejsie ... Shimano je v SK neskutocne predrazovane ... tie ceske bike eshopy su spolahlive, kupujeme s kolegami od nich.

Libor M.

Zuzkai, urcite navstiv seriozny cykloobchod - nechcem robit reklamu, v Poprade ich par je, urcite aj na Liptove sa nejaky najde.

Ondro_RK radi dobre, ma prehlad.

Ale inac.... Uff, 900km mesacne, po terene... Tiez som zapochyboval... Sorry... :)

Zuzkai

juloLM ďakujem za dôverul.Uznávam, že sa nevyznám do zančiek a odborných názvov. Ja len viem, ako ktorá časť pracuje ako ju rozobrať a opraviť. A s tými 900 km náš pravdu je to o niečo viac. Na jazdenie netreba pradsa poznať teóriu stačí kondička, dávka sebazaprenia a láska k športu.

Ondro_RK

--> zuzkai,
ešte pár rád:

  • kvalita nového ráfika akéhokoľvek výrobcu sa dá určiť/odhadnúť veľmi jednoducho. Najväčšou slabinou ráfika je jeho spoj (kruhová obruč je v jednom mieste rozrezaná a teda v tomto mieste je ráfik spojený). Tento spoj by mal byť po prejdení palcom po tomto mieste dokonale hladký a rovný. Francúzska značka Mavic (považuje sa za vôbec najrenomovanejšieho výrobcu) toto najslabšie miesto zvára. Ďalší spoľahlivý ukazovateľ kvality ráfika sú otvory na matičky špíc - pre zvýšenie pevnosti v oblasti otvorov a pre uľahčenie centrovania sú kvalitné ráfiky osadené nalisovanými vložkami tak, ako som dal odkaz nižšie.

  • ešte ku špiciam, ak sa rozhodneš pre výplet výrobcu DT Swiss (dtswiss.com/…/Spokes.aspx) tak si daj pozor, či sú to naozaj špice DT.
    Pretože ja som sa už stretol s prípadmi, keď neseriózny predajca predal neznalému zákazníkovi síce nerezové, ale no-name špice a tvrdil mu, že sú to DT. Originál špica DT Swiss má každá jedna na hlavičke označenie DT.

Tak ja idem dohustiť pneumatiky a osedlať/prevetrať môjho oceľového tátoša -liptovské kopce volajú ;-)

JuloLM

Ondro_Rk-Si ma prekvapil,ale zuzkai nevie o bicykloch nič,takže pochybujem o tých 900 kilometroch.

Zuzkai

Ondro_Rk Ďakujem veľmi pekne za rady aj trpezlivosť. Vidím, že sa mám čo učiť. Niečo pozriem a uvidím. Ináč praská mi pružina v orechu.

Ondro_RK

Alivio kazeta sa nasadí na orech (časť náboja), takže v kazete by si nemala mať problém, ale skôr budeš mať problém v tom orechu. U kaziet sa kontroluje najmä stav ozubenia pastorkov a kvalitnejšia kazeta vydrží fakt veľa. Alivio je nižšia stredná trieda - a je to v pohode/kvalitná sada pre rekreačné MTB. Najlepšie urobíš, keď sa Ti na to pozrie nejaký kamarát, čo sa v tom vyzná, prípadne zájdi do cykloservisu.
Praská Ti pružina -kde? v prehadzovačke? O bike sa treba aj starať - veď kto maže - ten jede ;-) (sakra, aj ja musím spraviť generálku:-)
Keď máš sadu Shimano tak to nemixuj a ostaň pri Shimane - taký štandard je sada Deore (shimano-benelux.com/…/deore.h…) lepšiu myslím nepotrebuješ.

Ráfikov je veľa značiek, renomované sú napr. Mavic, Alexrims, Sun Rims, česká Remerx, Rigida, komplet vypletané kolesá napr. Shimano, a rôzne iné špecialitky, ktoré sú ale pre fajnšmekrov, čo majú na to peniaze.
Pre ráfikové brzdy by som Ti mohol odporučiť napr. toto: remerx.cz/…/rafek-rmx-7217-ea… toto je 2-stenový kalíškovaný ráfik, esťe pevnejšie sú tie, ktoré majú znitovanú vnútornú a vonkajšiu stenu. K dobrému ráfiku treba aj kvalitné špice - najlepšie nerezové priemeru 2mm, jedna z najrenomovanejších značiek je DT. Koleso z takýchto komponentov dobre vypletené (po výplete/vycentrovaní sa zvykne dať na nipel aj trochu lepidla) vydrží aj pri agresívnej/častej jazde veľmi dlho bez ,,osmičky" ;-)

Ešte doplním, že najnovšie do MTB sád patria aj Saint a SLX, aby to bolo úplné. (Niektoré, ktoré som nižšie spomenul sa už ani nevyrábajú, ale sa predávajú a používajú, preto som ich tak vymenoval - toto píšem pre vysvetlenie, aby ma zas niekto nechytal za slovíčka).
Tak toľkoto asi ;-)

Zuzkai

Ondro: čo sa týka opravy a vyčistenia to už určite nedá. Ja som len chcela poradiť nejakú značku keď som bola v obchode tam mi odporúčas NOVATEC, ale keďže som sa o to do teraz nezaujímala tak neviem čo je najlepšie. A čo sa týka ráfika potrebujem niečo dosť kvalitné, lebo rýchlo urobím osmičku.

Zuzkai

Ondro Alivio to je presne ono. Ja neviem prečo ale tá pružina mi praská. V zime to pochopím asi zamrzne a vtedy je to krehké ale v lete nechápem. Akú značku by si odporučil

Neo

no myslim pani ze to je zbytocne nic v zlom zuzkai Radsej jej poradte ten shop a nejakeho technika ked tam v tom meste, kraji niekto niekoho pozna. Nooo ale rozosmiali ste ma.heh

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma