Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Runy

Diskusná téma K fotke: Runy

Runový nápis na skale Velestúr (1254,4 m) v centrálnej časti Kremnických vrchov. Velestúrske runy sú slovenskou raritou, ktorú poznajú aj v ľudia v zahraničí, zaujímajúci sa o pohanstvo a minulosť Slovanov.

Msurin

Podla mna, ak by niekto koncom 19teho storocia chcel nieco falsovat, povedzme za ucelom pozdvihnutia \"Slovenskej\" veci, pouzil by nieco vierohodnejsie, ako sa trapil s fantastickymi, runovemu pismu podobnymi znakmi. Tot moj nazor.
A zaujimavy clanok z inej strany:
tajnedejiny.sgo.sk/?p=477

Tidoj

a mám tam dvakrát jednu gramatickú chybu.

Tidoj

Ja zase doporučuji poctivejšie študovať, ak študuješ históriu alebo etnológiu, prečítať o problematike staroveku a stredoveku viac zdrojov (teda viac ako dva-tri, päť, desať...) a hlavne mať "otvorené oči" a objektívny pohľad.
Áno, Slovania tu žijú "více tisíc let", cca 1500-1600. A zatiaľ nikto nevylúčil, že by tu žili aj skôr, preto je to možné, ale nikto to nikdy ani nedokázal. Jediné naše argumenty môžu byť archeologické nálezy poukazujúce na slovanskú kultúru, alebo pohrebné ríty. Tie sa pred začiatkom sťahovania národov (druhá polovica 4. storočia) na našom území nenašli. Zato sa z tých dôb našlo množstvo germánskych pohrebísk, sídlisk a jednotlivých artefaktov - poväčšine germánskych Kvádov, neskôr Longobardov (možno aj nejakých Herulov a Rugiov, ale to si už presne nepamätám).
A písmo? Ani v tomto nikdo nedokázal, že by Slovania nemohli poznať a používať nejaké grafické dorozumievacie znaky. Ale zase - ani to nikdo ničím nepotvrdil. Jeden nápis nič nedokazuje.
A najmä mi tak chodí hlavou - prečo poznali písmo iba Slovania na Velestúre a nikde inde sa nám v tomto písme od Slovanov nezachovalo nič? Nie len na Slovensku, ale ani v okolitom stredo-východoeurópskom prostredí.
A ešte je aj vhodné pozrieť si štúdie (myslím skutočné, vedecké historické štúdie), ktoré pojednávajú o čase osídľovania horských oblastí Slovenska Slovanmi. Tam možno prídu ďalšie prekvapenia - rozhodne sme pred érou veľkomoravskou žiaden horský národ neboli.

Cifix

slovani měli runové písmo, velestursky napis přeložil profesor Čudinov, a to jinak než Križko. To že zde slované žijí více tisíc let a ne od 5. století ukazují studie DNA, doporučuji poslechnout si rozhovor s polským genetikem Grzybowskim. youtube.com/watch?v=cv-HXQbOG…

Tidoj

To je pravda - naše dejiny sú stále zámerne prevracané, nie len kristianizáciou a maďarizáciou (???) ale aj romantickou folklorizáciou neoverených domnienok, ktoré predkladáme ako definitívne fakty...
Ako historika by ma, SLOVEN, zaujímal zdroj potvrdzujúci tvoje informácie (o "slovanskom písme", aj o genetickom výskume obrovských kmeňov ako sú Germáni a Slovania - nikde som o tom nečítal, ale rád by som).

SLOVEN

Ak to tu niekomu nedoplo, jedna sa o skutocne slovanske pismo, ktore je aj identifikovane. Nejde o ziadnu napodobeninu. Runy su sloovanske, a severania ako aj germani su vlastne slovania, len si ponechali stary nazov, maju vsak slovanske geny co je dnes dokazane skrze DNA. Tazko o tom vsetkom, ale je iste ze nase dejiny boli zamerne nicene a prevratene. Najskor krestanizaciou slovanov a potom madarizaciou.

Bacaardi

je mozne ze nejaky germansky bojovnik tade siel a na pamiatku nieco napisal na stenu...

alebo siel okolo tolkien a napisal predslov z hobita:-)

Gubo

IND jones ma pravdu, Slovania nepoznali runy a ani pismo! Co sa tyka napisu, tak kdesi som cital, ze bol vytesany istym kremnicanom /Krizkom, ako sa hore spomina/ v 19-tom storoci, aby prilakal ludi na Velestur...no ci je to pravda...heh.

Inak pekne foto.

IND_jones

Nahodou jsem narazil na tuto fotku. Pridam proto par postrehu k problematice tzv. velesturskeho runoveho napisu. K objevu "runovych" napisu doslo v okoli Kremnice v 60. letech 19. stol. (krome Velesturu jeste udajne na Smrecniku a na Dievcej skale). Zverejnil je kremnicky badatel P. Krizko v r. 1868. Velestursky napis mel mnoho protichudnych vykladu. Nedlouho po jeho objevu se take rozhorely spory o jeho pravost (snad vlivem techto udalosti byl take zamerne poskozen). Zcela jiste se nejedna o prave runy, ktere zname ze severskeho germanskeho prostredi. Pismo velesturskeho napisu se nejvic podoba starym italickym abecedam ze 3.-4. st. n.l. Slovane ve stredni Evrope runove pismo vubec neznali a nepouzivali (bylo to vyhradni "know how" severskych Germanu - Dansko, Svedsko,..). Nechci se nijak dotknout nadsencu, kteri chodi uctivat slovanske bohy na sousedni vrsek, ale spojitost techto mist se Slovany (raneho stredoveku) je bohuzel na zaklade zminovanych napisu nulova. Nejvetsi zahada velesturskeho napisu vsak stale zustava neodhalena. Nevime a asi se ani nedozvime, kdo si dal tu praci s nastudovanim stare italicke abecedy a s vyrytim textu (pripominajicim runy) do skaly kdesi v horach v okoli Zlate Studňe...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky