Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Strelnícky salaš na Bukovine

Diskusná téma K článku: Strelnícky salaš na Bukovine

Kraj Podpoľania je plný zrubových stavieb senníkov a salašov. Jedným z typických zrubov je stále fungujúci salaš na Strelníckej Bukovine. Kolibu je možné využiť ako turistickú útulňu v období mimo pastierskej sezóny. Salaš je vzdialený z hrebeňovej cesty Poľanou (Rudná magistrála) 45 minút, preto je v nom možné naplánovať nocľah pri prechode pohorím.

Pavel Forgáč

Tento salaš vyzerá biednejšie. Lepšia je Ondrišova chata nižšie. Tam je aj piecka a trochu nachystaného dreva.

Dušan Šrenkel

Zdravím, dobre vedieť o stave salaša na Strelníckej Bukovine. Vďaka za terajšie informácie :) Mal som ho ako tip na potenciálne prespanie počas turistiky, ale asi sa poohliadnem po inom mieste.

Matop

prespal som tu 6.8.2022 na odporúčanie jedného chalana s veľkým objektívom na foťáku (díki chlape), no stav je žalostný. matrace prežraté od myší, po zemi bordel od haluzí, po rozkúsané termofólie, vonku z boku bordel (fľaše). vnútri chýba jedna doska, čo je príjemné vetranie v lete, no v zime pri snežení to môže byť problém. na streche tiež sem-tam diera. ako ochrana pred vetrom super, no zišla by sa brigáda.

Daulagiri

Prespal som tu z 12. na 13.12.2021. Takmer všetky škáry medzi trámami v stenách sú utesnené PUR penou tak by dnu nemuselo veľmi prefukovať. Ale v hornom štíte vzadu je jedna chýbajúca doska, okno je zabednené, ale vo vnútri bolo trochu nafúkaného snehu práve kvôli škáram v štítoch.
Inak je tam viacero matracov a solídna pílka. Na skromné prespanie stačí.

Blatta

Vosy v salaši už nejsou.Hnízdo leželo na zemi.Nepořádek je tam stejný jako na níže uvedených fotkách.Vodní zdroj cca 200m pod salašem je vydatný a voda výborná.Cestička k němu je značená cedulkami.

Yura

V salaši je solídne osie hniezdo (+ odpadky okolo salaša), určite stojí za to prejsť 15 minút po zelenej smer Strelníky do Ondrišovej koliby.

Jannicko

Ahoj.
V rámci výletu som sa tu zastavil, čo je nové.
Horné okno je otvorené, vnútri trošku snehu, nič tragické.

FunTTomas

salaš je stále používaný, sú tam matrace a horné okno je zakryté plechom ako na fotke.

PaliT

Prespali sme tu z piatka na sobotu, veľmi ma prekvapilo, že len 200 metrov od koliby je ešte jeden spoľahlivý prameň, ktorému by aj podľa baču mali dávať ľudia prednosť, zadal som ho do databázy: hiking.sk/…/pramen_pod_streln…
Ďakujem Jirkovi a Daniele, ktorí ma naň upozornili.
Samotný salaš je v poriadku, pastieri sú rozložení hneď za žľabmi na lúke, kde majú maringotky.

Blud

spali sme tu z piatka na sobotu, luxusne na matracoch, vnutri trosku neporiadok a jedna mys, ale v noci bola ukazkovo potichu. pastier byva v maringotke, iba na nas vecer prisiel nakuknut, ze kto je tam.

TomXX

V sobotu podvečer sme išli okolo, nakukli sme, vnútri neporiadok, vonku smetisko, potiahli sme radšej až na Partizána. Ale prostredie a okolie na jedničku.

FunTTomas

salaš je v poriadku a na konci októbra bol ešte obývaný pastierom.

Točko

Prechádzal som okolo v polke augusta a salaš bol opäť otvorený, pastieri bývali v maringotke asi 300 m od salašu. Prespať sa dá taktiež v novo postavenom zrube, ktorý sa nachádza cca 15 minút po zelenej značke smerom na Strelníky.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma