Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Quo vadis, nielen NAPANT?

Jjano

Lubo, suhlas. :-)

Jedna poznamka: sucasne chranene uzemia (okrem naturovskych uzemi)vznikali, ako pises, ale vacsina z nich v dobe, kde este sucasni (ci pred-sucasni) statni ani nestatni ochranari tahali kacera, takze ti uz situaciu iba zdedili.

Vynimkou su naturovske uzemia, ktore vznikali teraz. Sanca ale ostala nevyuzita - stat totalne podcenil potrebu komunikacie a vyjednavania s vlastnikmi.

Je zaujimave, ze sukromni vlastnici lesov take problemy s lykozrutmi nemaju ... lykozrut asi vie rozlisit, ktory smrek patri Lesom SR a ktory nie a ide len do toho štátneho :-))

Ale napisal si to dobre :-)

Ivo.

Čaute, nestihol som si prečítať všetky príspevky, no vidím tu dačo o "zelených radikáloch", "vlkároch", lesníkoch atď. Poviem pravdu, je mi to úplne jedno, kto sa do toho obúva, či je alebo nie je odborne spôsobilý vyjadrovať sa k situácii.
Podstata čo chcem povedať - dnes som sa vrátil z Vyšnej Boce, kam chodievam už asi 20 rokov, ale to čo som tam videl tentokrát predčilo všetky moje najhoršie očakávania. Takú rozsiahlu DEAVASTÁCIU, pretože inak to nedokážem nazvať, si tam sotvakto pamätá. Podotýkam, že nehovorím o odstraňovaní následkov veternej smršte, ale o nových holoruboch, ktorých v tejto oblasti od minulého roka pribudlo ako húb po daždi.
Budem konkrétny - na začiatku Starobockej doliny víta návštevníkov NP tabuľa - Zákaz vstupu do lesa, Spolok urbárnikov Vyšná Boca. Trochu neisto som vykročil po žltej značke a čoskoro som zistil o čo tu ide. Holoruby pribudli najmä na konci doliny, napr. smerom pod vrchol Kompíka. Ďalej na ľavej strane tesne pod Bockým sedlom sa nachádza holorub vo vyznačenom ochrannom poraste (!!!). Potok Bocianka tiekol dolinou v nedeľu poobede čierny ako blen - pričom nečistota sa neusadzovala a teda zjavne nešlo len o zvírenú vodu. Keď som však hore v doline videl traktorové koľaje s čiernou vodou páchnucou od oleja, domyslel som si. Nad týmto humusom sa pozastavovali aj ľudia v dedine, pretože farbu potoka si nevedeli vysvetliť - v tých dňoch vôbec nepršalo, nemal sa prečo skaliť. Teda - z jednej z najkrajších rozprávkových dolín v NT sa stala smutná rozrytá zdevastovaná ruina, ktorú charakterizuje asi lepšie vyššie spomínaná tabuľa, než tabuľa "NP Nízke Tatry". Keď som si spomenul, ako tu pred pár rokmi Stráž prírody vyháňala ľudí z lesa, aby vraj neoberali lesné plody patriace zveri, prišlo mi to absurdné. Teraz tu zver už nielenže nemá plody, ale takmer žiaden les. Gratulujem. Hlavne že "strážcovia hôr" brali ľuďom tašky s hubami.
Za ďalšie zverstvo považujem holorub určený na predĺženie lyžiarskeho svahu nad hotelom Barbora. Ide o rozsiahle odlesnenie na východ od Kompíka smerom pod Chopec. Priamo pod vrcholom Kompíka prechádza traktorová cesta na ďalší holorub, ktorý sa zas tiahne na západ do Starobockej doliny. Neveril som vlastným očiam. Kedysi známa medvedia oblasť. Azda najsmutnejší pohľad na odlesnené svahy sa naskytá, keď idete z Rovnej hole smerom na Bocké sedlo.
Ďalšie holoruby a drastické sťahovanie dreva lanovkami som videl na druhý deň priamo pod vrcholom Fišiarky, čo ma zarmútilo o to viac, že som túto oblasť pokladal za taký malý pokojný kútik v okolí V.Boce, medvede sa tu podľa stôp pohybujú ešte stále.
Aby som to uzavrel, z hľadiska turistu a návštevníka NP som znechutený, pretože to, čo som videl, si nezaslúži názov "Národný park". Hádam s týmto prístupom k prírode nechceme reprezentovať svoj národ.
A ten výrub v ochrannom poraste, ak mi to niekto viete odborne vysvetliť, akú výnimku na to treba, rád sa poučím. Nejde mi to do hlavy, veď to je len 1 km vzdialené od NPR Ďumbier.
Fuj.

Jjano

Ivo, to nevieš? Volá sa to boj proti lykožrútovi, štátne lesy to robia strašne nerád a nedobrovoľne, ale Vlk ich k tomu donútil a samozrejme, že to nemá nič spoločné s liptov.sme.sk/…/statnym-lesom….

Ten stav tam trvá už niekoľko rokov, východná časť Nízkych Tatier (vrátane hrebeňovky) je zničená na niekoľko veľa rokov :-(

Bob

pred par dnami som presiel vychodnu cast nizkych tatier, a tak isto mi bolo z toho do placu. V tazbe som isty cas robil, a viem co sa da a co nie, a mam pocit ze tu sa tazilo bez akehokolvek planu pre setrne zaobchadzanie s prirodou. Spal som v priehybe a veru som sa poriadne hambil pred americkym parikom ktory tam so mnou nocoval, co sme to tu v nasom "narodnom parku" dokazali. Co sa tyka vacsinoveho nazoru ludi na ochranarov, je to vysledok hlavne postoja medii, ktore pri nejakom problemem daju lesnikovi cas nech sa riadne vykvaka, pricom cloveka z ochranara vystrihaju a nahaju mu prispevok v style "priroda sa stym vyporiada". Ktomu sa prida nas uzasny premier ktory vyhlasy, "dakujem ochranarom ze nam znicili lesy". Fakt my z toho bolo na zvracanie, a bol to jeden velky vysmech praci ludi, ktorym na nasej prirode zalezi.

Gallo

Buhužial nás v každej oblasti ťahá ku dnu menej inteligentná vačšina v tomto štate, hľadajúca liek na svoju neschopnosť, vždy v novom a novom spasiteľovi. Nanešťastie za škody napáchané súčasnou vládou bolševika zaplatíme všetci a tak ako v prípade NAPANTu to budú škody mnohokrát nenapraviteľné.

MatusM

Prikladám jeden link pre všetkých, čo si osvojili médiami pretláčané argumenty "lesomanažérov" a nemajú čas sa ísť presvedčiť o realite na vlastné oči:

wiezik.blog.sme.sk/…/Ticha-do…

Ľubo podstatu problému zhrnul veľmi trefne, podľa mňa korene siahajú až po systém vzdelávania, úrovne výchovy k ekológií, osvety,..

A to, čo sa deje v okolí Boce (tiež som to videl v zime) už musí byť neúnosné aj pre "priemerného" Slováka.

Sona

Tiez pridam jeden link s fotkami z oblasti Kralovoholskej casti NT>http://kalisky.blog.sme.sk/c/192749/Prvomajovy-pochod.html

Ondro_RK

Quo vadis, nielen NAPANT?

Lepšia otázka je:

Quo vadis Homo sapiens sapiens?

...

MASH

Ondro, po prečítaní uvedených článkov by som určite to sapiens z tvojej druhej otázky vyškrtol. A začínam pochybovať či aj to homo je namieste...
Je to smutné kam to speje...

Ondro_RK

...veď to. Dnešný človek si vravý rozumný, no rozumne sa vôbec nespráva...

Sona

Vicepremier Caplovic: Podľa jeho slov o novom ministrovi sa bude uvažovať v závislosti od tempa prác na zlúčení MŽP a ministerstva pôdohospodárstva. "To by sme chceli zorganizovať tak, aby to bolo k 1. júlu na ďalšie volebné obdobie," vysvetlil.

sme.sk/…/caplovic-rusi-zmluvy…

Andomakac

urcite som skorej za to pakrovisko ako za parkovanie ledabolo dobre ze nie medvedovi v brlohu a kedze ho aj ochranari schvalili, tak asi je fakt nutne.

Vrana

Nazvat tu zberbu vo vedeni TANAP-u ochranarmi, teda neviem ale mna napadaju vseliake ine skor vulgarne oslovenia.

tatryvohrozeni.sk/

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum