Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Quo vadis, nielen NAPANT?

Juraj1607

moj nazor je ze dost pomohli k takemuto stavu najme ochranari hnutia vlk..."dakujeme vam vlkari"

Rujir

Sice mi je tiez k zbliti z toho, ako sa spravame k vlastnej prirode (tazba dreva v NP, developerske projekty a pod.), ale tieto ucelove a zavadzajuce videa, ktore miesaju desat veci dohromady, tak z tych mi je rovnako zle. Tfuj!

Juraj1607

kasos... mas pravdu vela o och cinnosti neviem, ale sledoval som zapar ich akcii, vypocul som si zopar rozhovorov s clenmy, konzultoval som to s odbornikmi a ty mi moj nesuhlas s ich cinnostou potvrdili. stale som presvedceny ze rozsiahla nechcena kalamitna tazba je vdaka nim.zacalo to pri velkej kalamite vo v. tatrach.tam sa ukazali aky su oni "odbornici" na ochranu prirody... nesuhlasim s ich nazormy absolutne ich nepodporujem... moj nazor... ak mas nieco proti napis...mozeme to rozdiskutovat

Jjano

Kua, tieto reči ma vždy zabávajú. Nechcel som sa zapojiť do vopred nekonečnej debaty, ale nedalo mi :-))

Juraj1607, prosím môžeš nejako podložiť, že "rozsiahla nechcena kalamitna tazba je vdaka nim.zacalo to pri velkej kalamite vo v. tatrach.tam sa ukazali aky su oni "odbornici" na ochranu prirody... " ? A navyše ako príčinne súvisí situácia vo Vysokých Tatrách so situáciou v Nízkych Tatrách? A ešte mi prosím vysvetli, aký je rozdiel medzi odborníkmi, o ktorých píšeš a odborníkmi z Vlka? V čom je rozdiel?

-))

Juraj1607

jjano...asi ide o to, ze ked padla kalamita vo v. tatrach vlkari dosiahli to, ze kalamitne drevo ostalo na mieste a zabranili jeho zuzitkovaniu. ich dovod bol (aspon tak tvrdili) ze clovek by do toho nemal zasahovat, lebo sa stym priroda vysporiada. nuz a tym padom ze vacsina dreva ostala na mieste, vzniko original miesto ne maximalne premnozenie likozruta. ten postupuje do celeho okolia a postupnne papa vsetky smrekove porasty na celej sr ale aj v zahranici. staci len ked lykozrut porast mierne narusi a stabilita porastu uplne padne . tym padom je nachylny na vsetky skodlive cinitele ci uz bioticke alebo abioticke. a ak nahodou poskodeny porast nedorazi nejaka napr. veterna kalamita tak to s radostou dotiahne spominany lykozrut. to je len v skratke dalo by sa o tom kecat viac. nuz a o tych odbornikoch myslel som to tak, ze odbornici v uvodzovkach (vlkari) si stale mleli svoje a asi nechceli brat do uvahy ze to funguje tak ako som pisal vyssie. jednoducho nebrali do uvahy rady ludi ktoryy sa podobnymi vecami zaoberaju cely zivot. podobne to bolo aj s odstrelom medvedov... moja nazor. a mas pravdu ze toto je nekonecna debata, lebo tu ide a nazor a ako sa hovori sto ludi sto chuti... pre kazdeho jednotlivca ma pravdu ina strana zalezi od uhlu pohladu a vlastneho nazoru na vec... je to nekonecne

Juraj1607

kasos...ano z tohto hladiska je to tak. vsetko to ma na svedomi priroda, ale jedna vec clovek zije v daka nej a je zavisli od je zdrojov tak by mal zit v nejakom vyrovnanom vztahu. a zasahovat do nej tak aby mu dala co potrebuje ale aby ju neposkodil. keby sme vsetko nechavali tak a vobec do prirody nezasahovali clovek by vyhynul...jasne pripad bavorskeho lesa poznam... a mas pravdu nerozoberajme to kazdy mame svoje ciele podlozene argumentami a zalezi len od cloveka aku ma fylozofiu co sa tyka tejto temy... dakujem za prijemnu vymenu nazorov, zelam vela stastia

Jjano

No, dozvedel som sa, co som chcel: gramatika nam nejako nejde ... :-)

MatusM

Juraj, filozofia je hadam tu:

1) hospodarsky les - sadime, pestujeme, tazime, sadime, pest... atd dokola.

2) Narodny park - nesadime (ziadne nepovodne dreviny), nepestujeme (nestriekame, ne"kultivujeme"), netazime (ziadne nove zvaznice, ziadne LKT-cka, ziadny olej, ziadne holoruby a na poziare nachylne vytazene kalamitiska). Na uzemiach, ktorym sme sami urcili status Narodneho parku - nechame prirodu, nech si hospodari v celej svojej pestrosti.

3) a napokon hranicne ochranne pasma s kompromisnym rezimom.

Zial, filozofia je jedna vec a slovenska realita s alibizmom statnych organov a vsestranym majetnictvom vec druha.

Juraj1607

MatusM...mne je pestovanie lesa jasne mam za sebou lesnicku skolu...ale aj tak si myslim ze po tak rozsiahlej kalamite ako bola v tatrach lesnicky zasah bol nutny ci uz to je NP alebo CHKO alebo obycajny hosp. les...kedze sa nedotiahol do konca teraz placu aj ine nar. parky ako je moznost vydiet na videu uvedenom vyssie... inak vo vsetkom co si uviedol suhlasim.

Jjano

Juraj1607, to si naozaj myslis, ze ten lykozrut nejako preletel z Vysokych Tatier do Nizkych? A to presiel vlastnymi silami alebo isiel nejakym lietadlom? :-)

Tak ale podme este raz:

  • aky lesnicky zasah bol nutny a nevykonal sa?
  • aky je rozdiel medzi Tvojimi odbornikmi a odbornikmi z Vlka?

Namiesto reci by to chcelo argumenty.

A este otazocka: kedy si bol naposledy v Tichej alebo Koprovej doline?

Juraj1607

jjano... aj ked sa to nezda lykozrut nema problem prekonat taku vzdialenost...k tomu lesnickemu zasahu. vsetko kalamitne drevo z poskodenej plochy sa malo odstranit co najskor aby sa podkornik nestihol rozmnozit, alebo sa mali vykonat ine zasahy ktore by tomu zabranili. to sa clenom organizacie vlk nepacilo a bojovali proti tomu... k spominanym odbornikom. boj medzi lesnikmi a ochranarmi je uz od jakziva, a kazdy ma svoju pravdu.strana lesnikov poprosila o pomoc ludi zo zahranicia ale aj sr ktori sa v remesla naozaj vyznaju, aby im navrhli nejaky plan ci uz zalesnovania alebu konkretne tazby aby vznikli co najmensie skody neklesla vyrazne biodiverzita a aby sa spominany hmyz nerozmnozil do tak velkej populacie. to boli plany zo strany lesnickej. a strana ochranarska bola proti tomu ako som spominal nizsie.tak to ja asi hlavny rozdiel medzi tymi odbornikmi ako sa pitas. kazdy bojuje za svoju pravdu a svoje skutky ma podlozene odbornymi znalostami a praxou... dalej k tym argumentom... myslim si ze ja som dovody preco mam takyto nazor uviedol nizsie a ked ti teraz odpovedam na otazky v podstate opakujem to iste...ak sa ti mam priznat vo vys. tatrach som nebol dost dlho aby som na vlastne oci zaregistroval zmenu...dufam ze si nemyslis o mne ze som nejaky zarity lesnik, a odporca ochranarov, alebo sa snazim hrat na mudreho a rozdavat rozum. iba sprstredkuvam informacie ktore sa ku mne dostali a a vdaka ktorim som si utvoril nazor. ja som otvoreny kazdemu komentaru a moj postoj k teme nieje sto percentny, moze sa zvrtnut o 180 stupnov ak sa ku mne dostanu argumentyy ktore ma presvedcia...a ak mate nejake namietky na moje prispevky k teme tak si ich rad precitam a porozmyslam nad nimi

Jjano

No, uz sa k niecommu dostavame.

Nie je pravda, ze by Vlci (a vseobecne dobrovolni ochranari) boli proti "...inym zasahom, ktore by tomu zabranili". Boli proti odvezeniu padnuteho dreva z niektorych lokalit, ale nie proti dalsim opatreniam (bariery feromonovych lapacov, odkornenie, ochranne pasy...).
Cela ich filozofia je vsak o tom, ze boj proti lykozrutovi je zbytocny, co dokazuje stav nasich lesov - lykozrut je rozmnozeny aj tam, kde dobrovolni ochranari neprotestovali a kde lesnici kalamitne drevo odviezli. A naopak - chod sa pozriet do Tatier, ako to vyzera tam, kde lesnici drevo odviezli a vysadili nove a tam, kde bolo drevo ponechane. Chod sa tam pozriet a potom o tom napis nieco na hiking.sk. O tom je cela debata, o tom, ze odviezt spadnute drevo z rezervacii je zbytocne, v boji proti lykozrutovi to nepomoze.

No a co sa tyka expertov, tak ti su presne rovnaki na oboch stranach. Maju tie iste skoly, mnohi dobrovolni ochranari robili roky lesnikov, su tam medzinarodne respektovani vedci, su tam ludia, co travia svoj zivot v lese... To, ze "Tvoji" odbornici nesuhlasia s ochranarskymi odbornikmi, nehovori nic o tom, ktori z nich maju pravdu.

Lubo

Problem nasich ochranarov, nech su z akejkolvek organizacie podla mna tkvie v tom, ze nemaju podporu verejnosti. Tvaria sa, ze to robia pre nu a pre jej deti, no verejnosti je to sumak. Je to dosledok komunistickeho systemu vytvorenia a spravy NP a absencia zasadnej reformy za 20 rokov po revolucii.
Narodne parky vznikli administrativnym ukonom, bez vykupenia pozemkov a vlastici sa tak na NP pozeraju ako na zdroj obmedzovania ich prava nakladat s vlastnym majetkom. Navyse ludom spod hor vzniknute NP vzali moznosti, na ktore boli zvyknuti a kedze im to nik poriadne vysvetlil a nezaujimal sa o ich nazor, zanevreli na ochranarov, o ktorych sa casto vyjadruju o tych "zelenych radikaloch".
Kedze priemerny slovak nie je horomil, tak mu je srdecne jedno, ci budeme mat narodne parky alebo nie. Ak do hor ide, tak skor za lyzovanim, ako za vychutnavanim si prirodzenej biodiverzity. Takze zelenu maju skor developeri ako ochranari.
Ako povedal v rozhovore pre Hiking.sk Marian Jasik, na Slovensku nie je spolocenska objednavka na skutocne systemovu ochranu prirody.

p.s. Spravy narodnych parkov su u nas len smiesnymi organizaciami, ked si ich porovname s tym, ako taketo organizacie funguju uz len v Polsku. Takze od nich ocakavat vysvetlujuci marketing smerom k ludom je smiesne...hoci ho je treba ako sol.

Juraj1607

jjano...ano ja som to aj tak myslel co sa tyka tych odbornikov ja som pisal ze kazdy ma svoju pravdu a bojuje za nu a je len na jednotlivcovi na aku stranu sa prikloni.suhlasim stebou rad som si vypocul novy nazor a respektujem ho... rozsiril si mi obzor.. dik moc

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov