Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Rakúsko – Hochschwab

Diskusná téma K článku: Rakúsko – Hochschwab

Spoznať masív Hochschwabu s jeho rovnomenným najvyšším vrchom (2277 m n. m.) sme sa po prvýkrát rozhodli v auguste minulého roka. Príroda si vtedy zaumienila, že nám pripraví nevľúdne privítanie. Nakoniec to skončilo výstupom len na chatu Voisthaler hűtte (1654 m n. m.), v ktorej sme našli útočisko pred nepríjemným dažďom. Druhý pokus, tentoraz v početnejšej zostave, sme absolvovali v jeden z májových víkendov.

MatusM

Hehe, dobre som sa pobavil :-)
Aj podobne orientovaní ľudia majú také rôzne vnímanie krásy. Hochschwab ako pohorie sa mi veľmi páčilo, mäkké aj divoké súčasne, určite sa sem rád vrátim, aj keď väčšinou chodíme vždy na iné miesta.

Chata .. nejdem Schiestlhaus príliš ospevovať, to zase nie, ale jeho atmosféra bola veľmi príjemná, exteriérom, interiérom aj ľuďmi, čo sa o ňu starajú.

A ak je z "najhoršie postavenej" chaty takýto výhľad, tak je radosť žiť na takom parádnom svete:

flic.kr/p/psJJAT

čaute

Milan_ke

potvrdzujem, my sme ich na Hohe Wand (pri Frauenluckensteig) museli obchadzat, nechcelo sa im z chodnika...

Knor

Ahoj Choze,

Chod sa pozriet na Wildenauersteig v Hohe Wand (je to hned za Wiednou). Ak tam prides skoro rano, kozorozce budes mat takmer na dosah ruky.

Choze

na chate som spal 2x, a ani raz nebola nejako extremne plna, vzdy bolo v lagri niekolko miest volnych. na hochswab nedam dopustit, boli to moje prve alpy a nikde inde som zatial nevidel kozorozce tak zblizka.

Knor

Vidim, ze sa pozeras na svet pozitivne. OK. No ja by som ziadnu chatu, ktora je tak permanentne narvana veru neodporucal. O tej chate si Rakusania rozpravaju vtipy. Napriklad Rakusan pri prieleznej jaskyni nad Eisenerzom vravel, ze ta chata je najkrajsia ked je zatvorena. Mne to vychadza tak, ze keby som mal urcit poradie chat na ktorych som v Rakusku spal, tak tato bude jednoznacne posledna posledna.

Ale napadlo ma, ze aj v Hochschwabe sa mi cosi pacilo. A to kopce na zapadnom okraji. Vordenberger Spitze, Pfafenstein, kopec na ktory ide Kaiser Franz Joseph Klettersteig aj s Rosslochhohle, to su miesta, kam sa rad vratim. V tych castiach je pohorie zubatejsie a ozaj atraktivne. V centralnej casti sa mi paci menej.

Adushka

Martin, tak to si mal nejakú negatívnu skúsenosť.. nám sa naopak na Hochschwabe veľmi páčilo, určite sa tam vrátime. Pomotali sme sa aj po tých kopčekoch mimo značiek, výhľady boli super, ľudia roztratení.. Páčila sa nám aj chata, hoci ja som vždy bola za klasické stavby, tak tu musím priznať, že ma chata očarila. Smrad z WC rozhodne nebol, jediné, čo mi vadilo, že pre ženy bolo wécko len jedno, čo pri plnej chate spôsobovalo trochu problém. Naopak bivak fajn, prichýlil nás pred vetrom, ale čistá blcháreň a smrad, to už radšej tá chata.

Knor

Lubo, v Hochschwabe som zatial na inej chate nespal najma preto, ze ma to pohorie neocarilo - je to cosi ako Rax, ale dalej. Pritom hned za Hochschwabom je Ennstaler Alpen, co povazujem za jednu z najkrajsich oblasti Rakuska. Ale ked sa uz pytas, tak podla mna dobra alternativa spania na zasmradenej a preplnenej chate na dlazke, ked spat mozes ist az vtedy, ked sa vsetci navstevnici odoberu do posteli, je nedaleky Fleischerbiwak. Pivo si tam nekupis (co mne nevadi), ale inak je to porovnatelne.

Lubo

Martin, a ktoru chatu odporucas ako alternativu?

Knor

Nuz, ja teda Schiestelhaus neodporucam. Je to najskaredsia a najhorsie postavena chata, na akej som doteraz spal. Najviac mi prekazalo, ze v podstate uprostred su suche zachody, cize latriny, ktore smrdeli na celu chatu. Narvana je stale, nechapem preco. Na tuto chatu uz nikdy viac.

Adushka

Taaak, konečne sme sa sem dostali :) A to som písala už v roku 2009 komentár, ako sa sem chcem ísť pozrieť :) Zvolili sme si v podstate rovnakú trasu, ako je popísané v článku, akurát že sme si to rozdelili pohodovo na dva dni s nocľahom na chate Schiestlhaus (naozaj môžem odporučiť, spali sme v jedálni na matracoch s alpenvereinom za 7€, lager by bol s AV za 12€, izba s AV za 15€, chata bola plná, ale dalo sa to prežiť, potvrdzujem, že sme tiež pozorovali pasúce sa kamzíky počas raňajok). Včera bolo počasie na figu, mrholenie, hmla, vietor, ale dnes to bola jedna báseň, krásny deň, inverzia, veľmi sme si to užili a určite odporúčam vybehnúť si aj na kopčeky popri trase, my sme stihli Zagelkogel, Hochwart aj Zinken, určite sa to kvôli výhľadom oplatí :)

Alino

Tak to riadne zdvihli. Naposledy som tam platil 8€.

Littleflower

aktualne ceny ubytka na schiestlhaus: 14eur pre clenov oeav, pre neclenov 24e.

Palidzi

2littleflower: od filozofie chaty ako takej(passivhaus), cez ludi, vybornu kuchynu az po "hotelove vnutro" chaty...neviem, mne proste velmi ucarovala :)

pocasie sme nemali idealne ani my (10.-11.7."09), hlavne dost fucalo a oblacnost tiez slusna

Silvia

Mali ste krasne pocasie. Ja som tam bola v juni a pocasie velmi neprialo. Niektori sme sa otocili pri Vogauer Kreuz - na Hochswab padla uplna hmla a vsetka cest vsetkym, ktori to vtedy zvladli. Hadam sa raz podari...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov