Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Bývalý salaš v sedle Príslopy

Diskusná téma K článku: Bývalý salaš v sedle Príslopy

POZOR, SALAŠ VYHOREL – Pri našom poslednom putovaní pohorím Poľana sme v sedle Príslopy (západne od vrcholu Prednej Poľany) našli dobre zachovalý salaš. Pretože by mohol poskytnúť slušný útulok putujúcim turistom a rovnako aj cykloturistom, dovolím si napísať o ňom pár viet.

FilipPL

@Mirino, prepač, no nesedi čo pišeš. Majiteľ chaty pri byvalej útulni na Hornej Lúke je veľmi priateľský k turistom. Prišli sme tam minulý víkend, ukázal nám zvyšok útulne, studničku a nakoniec nám ponúkol prespať u neho na chate, usušiť veci, uvariť jedlo a dal nám aj borovičku a strávili sme s ním skvelý večer . S tým, čo nám povedal, sme neboli prví a myslím, že ani poslední.

Peter61 , 10 reakcií

kua!!!
PaliT, ako školiteľ zvládaš komunikáciu s kadekým, ale tuto to vyzerá, ako keby dakto dakoho dakedy nas*al. Okrem tých dvoch možností na 99 % by sa to dalo čakať aj od strelcov ?

slobodapohybu.sk/prislopy-su-…
viď :

"Podobne, ako iné stavby v horách, aj táto začala trpieť tým, že si z nej niektoré partie začali robiť víkendovú chatu „zadarmo“, čo sa prejavuje hromadením harabúrd a vybavenia, ktoré by malo uľahčovať pobyt bez toho, aby tam museli zakaždým vláčiť veci na víkend.

Kým sme sa pustili do práce, predchádzala tomu intenzívna (občas aj horúca) komunikácia, výsledkom je, že jedna taká partia si napokon odpratala svoje veci.

Napriek tomu zostalo na Príslopoch ešte veľa kadejakého vybavenia: deky, podhlavníky, obliečky, uteráky, utierky, rôzne handry a textil. Poháre, hrnčeky, poháre na víno a alkohol, taniere, hrnce, panvice, príbor, misky, nádoby rôzneho druhu. Múka, Granko, olej, ocot a rôzne iné ingrediencie a jedlo. Rôzne vešiaky, ozdoby, svetielka, elektronika, zanedbané náradie a mnoho ďalších vecí."

Ten 02/11/2023 je dvojzmyslený

Nick - 02/11/2023
„dík“ za zlikvidovanie tých ďalších dvoch popílených políc pri piecke…tiež sa zastavím zlikvidovať niečo čo sa mne tam nepáči a zdá navyše.

Odpovedať
Pavol Timko - 06/11/2023
O policiach nič neviem, skôr to vyzerá na „tiežturistov“, ktorí nie sú schopní zabezpečiť drevo, tak popália, čo im príde pod ruku. Takto napr. na Ramži opakovane niekto píli a páli rebríky, ktoré slúžili na údržbu strechy, či pálenie šindľov na prístrešku nad Vlkolíncom, ktorými si niekto prikladal do ohníka.

Každopádne varujem, že aj horárom vadia partičky, ktoré si robia na útulniach žúrky, to sa týka aj iných objektov, nielen Sedla Príslopy. Akékoľvek predmety, ktoré naznačujú, že by si tam niekto zriadil „chatu zadarmo“, považujeme nielen my, ale ďalší turisti a správcovia územia za odpad, preto neodporúčame tam čokoľvek podobné nechávať.
PaliT

Podľa svedkov to skôr vyzerá na na nejakú partičku, oni si totiž často myslia, že sa má kúriť tak, že sa tam môžeš pohybovať v tielku, a tak prikladajú do piecky ako šialení, úsudok býva zahmlený aj alkoholom.

Rc

A predstav si, co by tu bolo (alebo razmozno bude), ked sa okrem alkoholu u nas raz mozno zlegalizuju ine prekurzory. Mal som tu cest uz viackrat takych vidiet a nechcem si ich ani predstavit niekde na utulniach

Jaro Flídr

prekurzor : chem. východisková látka al. medziprodukt, z ktorého pri metabolizme vzniká výsledný produkt;

Peter61

@ Jaro : je rizoto používať cudzie termity.
Ak ich človek neovláda suterénne, môže prísť ku katastrálnemu fiakru.

Rc

ty vies dobre co som pod tym pojmom myslel :-) ty spekulant

Rc

Peter61 Rizoto - tradicne talianske ryzove jedlo varene do kremovej konzistencie. Ale dobre vieme, ze varit sa da vselico...

Lubo

Nemam pocit, ze by vyska trestov cokolvek robila s pouzivanim tychto latok v praxi. Okrem toho, ze produkuje absurdne pripady, ktore su do neba volicou nespravodlivostou.

Rc

Lubo nejde len o samotnu vysku trestu. Samotny fakt legalizacie je experimentalny krok. Teda u nas. Niekde uz s tym skusenosti maju. Treba sa informovat u tamojsich psychologov ako dopadli. Treba si zobrat priklad. A napokon nielen u nas plati co je dovolene nie je zakazane. Uz som zazil particky s chlastom na horach. Uz to je dost a ked sa k tomu pridaju nejake lahsie drogy ci vyrobky z prekurzorov, tak pochybujem ze sa odvazis spat s takou partickou v jednej utulni niekde daleko od civilizacie, najma ak mas so sebou deti. A ked tam bude navyse ta piecka. ani nehovorim. Na druhej strane, ak tam ta piecka nebude, zhulena hlava lahko dostane napad, ako si ju tam trebars v strede miesnosti urobit. Vyslovene toto som raz zazil a to ani nebolo v horach ale na intrakoch...

Muska

Mirino pri niektorých objektoch sa mi tiež natíska podobná otázka, no ohľadom Chlipavice viem, že to bola nešťastná náhoda. Správcovia boli počas požiaru prítomní, no žiaľ mu už nedokázali zabrániť.

Mirino

Vyhorel Partizán na Hornej Lúke, vyhorela Chlipavica, vyhorela búda v Zboji. Teraz vyhorela búda v Príslopoch. Nešťastné náhody? Môže byť...ale toľko? Skôr by som položil otázku: Cui bono? Alebo inak: Komu to vadilo? Čisto hypotetický spoločný menovateľ?
Na Hornej Lúke je obďaleč nejaká chata, na Chlipavici sú oproti tiež nejaké fešné nehnuteľnosti, v Zboji sú hneď vedľa obytné domy a na Príslopoch je v susedstve tiež nejaká chata. Keby som mal ja dom, alebo nejaký rekreačný objekt v peknom prostredí, tiež by som nebol rád, aby sa tam ponevierala kadeaká chamraď a robila tam smrad a hluk. Potom to už môže byť len o čase, kedy niekomu zo spomenutej skupiny vlastníkov buchnú sadze. A ak by som chcel podpáliť cielene len búdu a nepodpáliť popri tom aj les, vybral by som si presne tento upršaný čas. Aj Partizán bol zpopolnený v takom nejakom čase.
Ale stále je možné zakončiť túto akademickú úvahu s tým, že možno to bola naozaj náhoda...

Ugo

Skladali sme sa minuli rok na nový komín, Tomáš ho osobne osadil , skôr si myslím že niekomu vadil salaš.

PaliT

Navrhol som na CHKO Poľana, že by sme na tom mieste postavili podobný zrub, ako pod Šiprúňom. Oni sa k tomu stavajú kladne, ale budú to musieť prebrať aj s ďalšími miestnymi subjektami.

Už by som tam však nedával piecku.

Nechajme sa prekvapiť.

Daulagiri , 1 reakcia

Takže ďalší salaš (útulňa) "do zbierky" vyhoretých. Je to niečo čo je už súčasťou našej slovenskej kultúry - vypaľovanie takýchto objektov.
Dlho som sa chystal tu prespať vrámci hrebeňovky kaldery Poľany, no nestihol som to. Tak ako píšu iný, problém je že v tejto oblasti nieje nič také serióznejšie na nocľah a tento objekt bude veľmi chýbať.

Nech si o mne pomyslí kto chce čo chce, podľa mňa ako národ nie sme ešte dostatočne vyspelý a zodpovedný. Je tu mnoho hlupákov, ktorí si nevážia prírodu, zvieratá a takéto objekty. Ako národ nie sme ani pripravený napr. na slobodu pohybu, pretože zo slobodou prichádza ruka v ruke aj obrovská zodpovednosť a to by mnohí nezvládli.

Obrovská škoda!!!

Ludo

súhlasím s príspevkom,presne tak, Slováci nedozreli (česť výnimkám) aby si vedeli vážiť, čo tu po predkoch zostalo. Škoda, každého jedného takého objektu a ešte salaš...

Zdenči

čoooooooo? Poslúžil nám pár krát pri túlaní Poľanou

Ade.e

Tak toto je dalsia smutna sprava pre tulacky stav. Dalsia utulna, ktora lahla popolom.
A dalsia utulna do ktorej som nestihol ani nakuknut a prespat, hoc mala idealne miesto. :(
Tazko povedat, ci to nechtiac po bande chlastajucich idiotov alebo to bolo narocky.
Urcite by to chcelo nahradu a urcite bez piecky. A na mieste, kde by to bolo strategicke pre viacdnovkarov. Otazne je, ci to bude realne.

Matobee , 4 reakcie

V prvom momente som sa zľakol, že ide o Kolibu Príslop vo Veľkej Fatre, ktorá je zaslúžilým objektom. Chvalabohu nie a aj mi odľahlo.
Tento Príslop v Poľane dostupný po asfaltke autom sa čudujem, že toľko vydržal a bol lákadlom pre všelijakých záujemcov. Bola to proste ľahko dostupná, pohodlná divočinka a preto možno aj dobre ak už nebude.

Pavel Forgáč

Toto bola jediná dobrá útulňa na tejto strane pohoria. A myslím, že Prislop vo Fatre by sa dal obnoviť keby sa niečo také stane tam. Predsa len aj miestny tam mávajú kadejaké akcie. Tu to už nebonovi nik a nik nato nedá ani povolenie. Takže je to koniec utulne.

Balperon

To je asfaltka so zákazom vjazdu, za rampou, a relatívne ďaleko od obydlí. Ony Príslopy ako také, po pravde nie sú veľmi turisticky exponovaná lokalita, až tak veľa ľudí tam nechodilo, oproti npr. vodopádu alebo Javorinke. Pred našou renováciou tam tá chatka stála možno nejakých 40 rokov, vybudovaná ako útočisko pre lesných robotníkov a robotníčky. Mrzí ma to že to skončilo takto, strávili sme tam stovky hodín prácou, a Tomáš viac než všetci ostatný... a nakoniec to skočí takto. Rád by som vedel ako sa to stalo, aby sa dalo do budúcnosti takýmto udalostiam predchádzať... Dnes sme prišli o jednu úžasnú útulňu, dúfam že budeme dostatočne uvedomelý aby sme si neničili tieto skvelé veci ktoré sú ešte stále úplne zadarmo, a ktorých existencia sa spolieha na dobrú vôľu náhodnej verejnosti, a všeobecnú zodpovednosť tých ktorý tam strávia čas. Neviem či som ochotný ju postaviť znova, peniaze sú byteľnou otázkou, a už nie sú všetci tí ktorý boli zapojený v jej rekonštruovaní k dispozícii, uvidíme ako sa situácia vyvinie, je celkom možné že Poľana bude mať o jednu útulňu menej, o úžasnú útulňu plnú spomienok generácií ľudí...

PaliT

Obnoviť by sa možno dala a aj by sme sa na to podujali, ale len za podmienky, že tam nebude žiadna piecka.

Pavel Forgáč

Až ma pichlo pri srdci keď som si prečítal tu smutnú správu :(. Toto bola moja najviac obľúbená útulňa a aj jedna z top útulni na Slovensku. Podarilo sa mi tu spať iba raz a chystal som sa zase niekedy počas tejto zimy. Už nič nebude :/. Keď som si minulý rok čítal knihu návštev a videl akú obrovskú robotu tam od roku 2012 urobil Tomáš dával som klobúk dole. Chcem sa mu tu ešte raz poďakovať a je mu ľúto aj za neho že to všetko vyšlo nazmar. Čím ďalej tým viac som presvedčený, že my Slováci sme národ tupych závistlivých idiotov čo si nič nevážia. Dokonca ani vlastnú prírodu. Česť výnimkám na tomto portáli. Neviem ako dlho sa dá medzi takými ľuďmi ešte vydržať žiť....

Pre turistov pridávam info, ktoré som tu už písal. V núdzových prípadoch sa na tomto mieste dá prespať aj v prístrešku pri chate lesov SR. Ak nájdem hodím sem aj foto.

PaliT

Útulňa zhorela. Buď ju podpálil z pomsty niekto z tých stálych partií, čo si z nej robili víkendovú "chatu zadarmo", alebo to môže byť výsledok nejakej ožranskej žúrky. Týmto dvom možnostiam dávam 99%-

Anonymized_25093

OZ Sloboda pohybu riesilo navratenie Prislopov do stavu minimalistickej utulne. O tom bola brigada samozrejme po dohode z Tomasom (vratane co vsetko sa bude robit).

Vsetky podnety ohladom utulne treba nasmerovat jemu, v komentaroch sa da dopracovat k jeho emailu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum