Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Veľký Sokol

Sifon88

Aj kamarát spomínal, že cca pred mesiacom videli v raji kamzíka. Neviem, kde presne, ale išli Prielomom Hornádu od Čingova a Kláštorskou roklinou. Tak zrejme niekde tam.

Peter61

DodoK : videl som, pokusimm sa o upresnenie z literatury: jedna sa o dovezeneho kamzika vrchovskeho , momentalne cca 60 kusov. Rocny odstrel je okolo 5-6 ks. Oproti subsp. tatrica zostupje aj nizsie. Poddruhy boli odlisene Miličom Blahoutom kraniometricky cca r.1972. Rozdiely boli potrvdene aj analyzami DNA.

Nizkotatransky kamzik bol tiez umelo dovezeny, ale jedna sa o "nasho" tatranskeho - malo ist o zaloznu populaciu. Momentalne su dokazy (DNA)o hybridizacii - teda zmiesavavani tatranskeho kamzika z NT s alpskym z VF, Sl.raja..... Skratka alpsky cez dolinu prejde ( napr. cez v Vernar do NT), subspec.tatrica neprejde

Axel

Tomas, je len zazrakom ze nad Letanovskym mlynom ich este osadnici nevykantrili...
PS: ochranari (teda kvetinkari) by vraj kamzika v raji najradsej nevideli, kedze im spasa povodne chranene druhy rastlin. Polovnici a "zvieratkari" by zas radi mali nejake to kamzicie stadocko, hoci je v raji totalne nepovodnym druhom nasadenym niekedy pred 50 rokmi.

FunTTomas

Kamzíka som taktiež videl v Prielome Hornádu, ale presnejšiu lokalitu nebudem udávať, pre ich kľud.

Daulagiri

No jo kamzíky tam žijú, ale vidieť ich asi nieje častý jav. Ja som ich videl dvakrát a to na tom istom mieste t.j. na skalách pod Marčekovou nad Stratenou: mapy.hiking.sk/?x=20.34239… Ale fotky nemám.

DodoK

Trošku možno mimo témy, i keď v rovnakej rokline..
Otázka: Koľkí z vás už v nej alebo v Slovenskom raji videli kamzíka? Mne sa to včera krásnou náhodou poštastilo-nečakal by som práve v Raji kamzíka ..i keď som sa teraz dočítal, že v 1963 roku tu boli "vysadené" a v súčasnej dobe ich žije až do 70.... Tento na mňa vydával určitý ťažšie špecifikovateľný zvuk (neviem či obranne/útočne alebo len ostatným oznamújúc)... som rád že sa mi i ked nie moc podarene pomedzi stromy, ale podarilo vyfotiť, ba dokonca stihnúť vymeniť teleobjektív..škoda že krátko na to sa mi už zunovalo mi pózovať :)

SlavaN

Prošel jsem Malým Sokolem ještě v době, kdy to bylo legální (1986?). Nebylo tam nic. Žádná peřej, žádný vodopád, prostě vůbec nic, jen hladká cesta potokem. Údajně byl kdysi upraven jako cesta pro svážení dřeva.

Legil

mám ešte mapu z roku 1986 aj 1988 tam sú vyznačené trasy aj Malý Kyseľ aj Veľký a aj Malý Sokol (zelená). Môžem oskenovať a poslať na mail keď to pomôže. Podľa tejto mapy chodím do raja a je na nej viac turistických značiek ako na nových mapách.

George38

hmm...ja som napisal ten prispevok aby mi dakto napisal tu trasu ale nada sa mi dať rovnake meno ako pred tym:D ....ta ja som dosť skuseny...prechod roklinou by bol asi ten najmenši problem...len neviem ako sa z neho dostať na cestu ku havranej skaly toto som len chcel znať...ohľadom veci že to neje legalne ta čo sa dnes v tomto štate tak ako sa ma? politici sa nabaľuju a potom si idu vyrubať narodny park aby mali dalše peňaze...ďalej ochrana prirody...dam par prikladov z 5. stupňa ochrany: Prielom Hornadu-su tam postavene domy,cesta,auta tam chodia,cigani to tam rubu myslim Letanovsky mlyn, NPR Stratena: hlavna cesta, železnica, elektricke rozvody,..., Tatry: rezervacie sa rubu 1 za druhou kvoli lyžovačke takže myslim keď prejdu 2 ľudia 2 km po lese tak sa tomu nič nestane...a milujem tych ľudi ako Rada čo odradzuju každeho ztade a pritom tam nebol a ešte 1 vec...viem že su tu krajše rokliny a som bol na všetkych taže take rady su mi nanič...iba chcem aby mi dakto povedal že jak sa dostanem z byvalej križovatky Lipovec do rokliny-vlastne naopak bo zhora trafi i idiot-stači isť iba dolu:D

Sona

Najma prosime diskutujucich, aby sa vyvarovali vulgarizmov.

Rast

Vlado S - pokial vies ze to tam nie je pekne a ze tam nie su vodopady, tak si tam bol? Ked vies posudit, ze to nestoji za to?
Ze by som sa tam siel ci mas pravdu?

Romanesco

Vlado S - "je to uplny shit, tak nevidim dovod tam chodit." ...a Ty to vieš odkiaľ ? apropo ak je pre Teba niečo "shit"(čo je to za názov?) tak načo chodiš von?

Rast

Uz je to trapne s tou ochranou prirody a o porusovani nezmyselnych zakonov. Pise sa to sem stale dokola. Proste vzdy budu ludia, co tam chodit budu a budu ludia, ktori tam chodit nebudu. Tak nechajme jedni druhych na pokoji.

Vlado S

rado ma pravdu, Maly Sokol nie je urceny ludom, ale zveri. Poratajte si pristupne a nepristupne doliny. To sa musite nasackovat do kazdej riti? Ak tam nahodou niekto pojde, aj tak bude sklamany, lebo tam nenajde ziadny vodopad, ziadne kaskady, v porovani s ostatnymi roklinami, alebo susednym Velkym Sokolom, je to uplny shit, tak nevidim dovod tam chodit. Nechajte zver, nech si v klude zije!!!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov