Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Veľký Sokol

Diskusná téma K článku: Veľký Sokol

Roklina Veľký Sokol sa rozprestiera v centrálnej časti Slovenského raja, na západnom okraji planiny Glac. Spolu s turisticky neprístupnou tiesňavou Malý Sokol tvorí NPR Sokol s rozlohou 700 ha. Toto územie predstavuje jednu z najzachovalejších časti NP Slovenský raj. Platí tu piaty, teda najvyšší stupeň ochrany prírody.

Jjano

Neviem síce, ako to súvisí s diskusiou, ale základným stupňom ochrany v NP je 3. stupeň, v ktorom správa NP nemá na ťažbu nijaký vplyv.
NP Slovenský raj je jeden z najprogresívnejších v tejto oblasti, má relatívne veľké bezzásahové územia. Dohodol sa s miestnym urbárom o kompenzáciách za nezasahovanie na celkom zmysluplnom území a dokonca odkúpil časť lesa od súkromných majiteľov, aby ho ochránil.
Bohužiaľ, turistické chodníky vedú aj cez 3. stupeň ochrany, kde sa bežne ťaží (najmä Lesy SR), takže človek vidí ťažbu. Ale sú tam aj rozsiahle bezzásahové územia.

Samosebou

Ja len k tej tazbe, neviem aka je zonacia ochrannych pasiem v slovenskom raji, mal by byt 5 stupen vsade.
Tazi sa tam vo velkom az je z toho do placu.

Peter61

JJano,
idú dva pekné víkendové dni a ľudkovia by si asi radi dali tú túru. Takže imho je fajn, že si vytiahol tému "zo zabudnutia na titulku". vynikajúca vlastnosť diskusií na hajkingu.
Btw. sledujem priebeh opravy, rád by som si túru zopakoval po x rokoch. Naposledy sme šli z v časoch, keď na dalo bývať na Kláštorisku, fotil som na dia a decko v prílohe som nosil v nosiči.

Jjano

:-) Ja som si dal do vyhľadávania vľavo hore že "Veľký Sokol" a hentú tému mi vyhodilo ako prvú, tak som to dal do nej.
Verím, že to spravia čo najskôr, Veľký Sokol je super výlet.

Peter61
jjano, Hiking to síce má v NOVINKY, ale kto by to čítal.... -)
pridávam
npslovenskyraj.sopsr.sk/uzave…

HZS :
Slovenský raj
Dolina Bieleho potoka je uzavretá (poškodené technické zariadenia).
Roklina Veľký Sokol (žltá turistická značka) je od 8. mája až do odvolania uzavretá pre údržbu technických zariadení.
Ferrata HZS v rokline Kyseľ je sezónne uzavretá.
Ostatné turistické chodníky sú otvorené a schodné.

Jjano

Podľa informácií os starostky Hrabušíc je momentálne Veľký Sokol uzavretý kvôli poškodeniu mostíka a rebríkov spadnutým stromom, čo znemožňuje prechod roklinou. Obec už pripravuje opravu ("Mostík je potrebné ukotviť a úplne rekonštruovať časti drevených rebríkov. ... Všetky opravy bude financovať obec Hrabušice.).

Jjano

Jojo, lanovka je ako kladivo - môžeš ním postaviť dom aj rozbiť lebku... Lanovkou sa môžeš vyhnúť stavbe ciest, ale nou môžeš aj vydrancovat les... Uvidíme.

Martin knor

Jano, vidim ze si optimista. Snad budes mat pravdu. Ale nedavno som v Gaderskej doline videl ako lanovkou vytazili les dohola. Pouzili ju na priblizenie dreva po strmom svahu k ceste.

Jjano

Ťažba dreva v NP je bohužiaľ úplne legálna. Uvedená lokalita nie je v rezervácii a ak sa dobre pamätám, tak nie je ani v najprísnejšej A-zóne. Takže vlastník tam môže ťažiť bez ohľadu na názor správy národného parku či obyvateľov, turistov a pod. Na druhej strane to však nie je hospodársky les, takže ťažba by (aspoň teoreticky) nemala byť intenzívna.

Priznám sa, že konkrétne v prípade NP Slovenský raj moje obavy nie sú veľké, správa národného parku má s vlastníkmi lesov dobré vzťahy a oni ju rešpektujú.
Optimisticky teda predpokladajme, že ide len o bežnú "výchovu lesa sekerou".

Martin, ak v danom území ťažia lanovkou, tak to znamená, že tam práveže nie sú cesty. Naposledy som tam bol na jeseň 2017 a bola tam klasicky iba vyjazdená (nie budovaná) lesná cesta pod hrebeni od Malej Poľany. Ale v tom strmom svahu k Hrabušickej píle cesty iste nie je (preto tá lanovka). Verím, že po tej žktej značke by sa LKT vyšrkiabalo, ale lanovka je fakt asi jednoduchšia (a šetrnejšia).

Martin knor

Myslim, ze tam sa bude teraz tazit hodne. Porobili tam zvaznice (oficialne protipoziarne cesty platene zrejme z Eurofondov) cez tak strme svahy, cez ktore nikdy v minulosti cesta nesla. To ked odlesnia, tak to bude katastrofa.

Jjano

Uzávera zostupovej trasy do Hrabušickej Píly:

Lesy SR, š. p,, OZ Prešov, LS Spišská Nová Ves požiadali o uzáver turistických chodníkov:

zelená značka od Hrabušickej Píly (rázcestie Piecky) po horáreň Sokol a žltá zostupová značka z Palcu na Hrabušickú Pílu. Uzáver bude z dôvodu ťažby dreva lanovkou v tomto priestore. Bude trvať od 10. 1. 2019 do

  1. 2 .2019 okrem víkendov (teda okrem soboty, nedele).

Uzáver ma byť riadne vyznačený v teréne, o uzávere je informovaná aj Horská služba, OS Slovensky raj.

Náhradné trasy sú od Hrab. Píly na Sokol po hlavnej ceste a zostup do Sokola po červenej značke.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma