Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Horské poistenie - leto 2009

Peter61

Pani, je dobre, ze ste si to vsimli. Realita je taka, ze v praxi by bolo asi vaznejsie tych 0,24 mg/l alkoholu pri urazovom poisteni.
Pri cestovnom poisteni v zahranici sa obvykle dava nejaky casovy limit na jednotlive vyjazdy. Je to mensie riziko, ako napr. nepreruseny pobyt 365 d/r. To plati vo VPP, ktore su platne aj pre ine cestovne poistenia, nielen v zmluve pre KST.
Na tej strane 11 su podmienky ako pre cestovne poistenie , tak aj pre poistenie v SR. nevidim v tom limite pre domace CP logiku, ale je to tak . Ci by sa menili VPP CCP qoli KST, neriesim.

V kazdom pripade ja v tom vidim poloplny, nie poloprazdny pohar. Kto pride rovno zo zahranicia po pol roku a hura rovno na hory, nech urobi poistenie na zasah HS cez mobil. Urazovku ma mat kazdy aj mimo clenstva v KST. A na zodpovednost za skody aj tak poistenie nema dokopy nikto, ak neratam poistenie domacnosti a poistenie clenov OeAV.

Marcel.c

jjano:
Haluška to asi nebude.
Skopírujem tu celý ten bod podľa všeobecných poistných podmienok:

Celoročné cestovné poistenie sa vzťahuje na udalosti, ktoré nastali počas každého vycestovania (cesta a pobyt), ktorého maximálna dĺžka neprekročí počet dní uvedený v poistnej zmluve (maximálna dĺžka jedného vycestovania), pričom v prípade poistnej udalosti je poistený povinný predložiť doklad (napr. cestovný pas, cestovný doklad, doklad o ubytovaní), na základe ktorého je možné jednoznačne preukázať:

  • v prípade vycestovania do zahraničia termín prekročenia slovenskej štátnej hranice pri ceste do zahraničia, resp. na základe ktorého je možné jednoznačne preukázať, že v dobe kratšej ako je dohodnutá maximálna dĺžka jedného vycestovania pred vznikom poistnej udalosti sa poistený nachádzal na území Slovenskej republiky,
  • v prípade vycestovania v rámci územia Slovenskej republiky termín vycestovania z miesta trvalého alebo prechodného pobytu na území Slovenskej republiky, resp. na základe ktorého je možné jednoznačne preukázať, že v dobe kratšej ako je dohodnutá maximálna dĺžka jedného vycestovania pred vznikom poistnej udalosti sa poistený nachádzal v mieste trvalého alebo prechodného pobytu na území Slovenskej republiky,
    pričom vycestovanie z územia Slovenskej republiky, resp. z miesta trvalého alebo prechodného pobytu musí nastať počas poistnej doby.

V tom texte je to explicitne uvedené a odrážkami sú rozlíšené varianty pre domáce a zahraničné vycestovanie.
Dohodnutá maximálna dĺžka vycestovania sa rozumie asi pre KST tých 45 dní (asi to bude v poistnej zmluve, ktorú uzavrelo KST s Unionom, text zmluvy nemám k dispozícii) .

Jjano

Marcel, to že je to vo tých všeobecných podmienkach neznamená, že nejde o omyl. Tie všeobecné podmienky 0514 sú primárne podmienkami pre cestovné poistenie, kde tá klauzula 45 dní dáva zmysel. Poisťovňa spravila chybu a verím, že ju rýchlo napraví... zaujímavé, že si to nevšimol nikto v KST :-(

Jjano

To s tými dňami je nejaká haluška, z kontextu je jasné, že ide o chybu, resp. nepremyslené prevzatie odstavca z textu o celoročnom cestovnom poistení v zahraničí. Keby som bol členom KST, tak by som si rýchlo hľadal príslušné zmluvné podmienky, či je to v nich a ak áno, tak by som to rýchlo písal do Unionu, že to je nejaká chyba.

Marcel.c

Peter, to nie je skopírované z poistenia len pre zahraničné cesty, je to súčasť všeobecných podmienok, článok 4, časť II, bod 8 (VPPCCP/0514, str. 11).
Je to formulované tak, že je potrebné predložiť doklad.
Z toho mi vyplýva, že pred každou túrou alebo podujatím si musím zabezpečiť takýto doklad, ak ho už nemám. Dosť nepraktické, ale bude asi nutné to rešpektovať a myslieť na to.

Peter61

marcel :

  • problem by mohol byt, ak by sa postihnuty skutocne 45 dni nenachadzal v mieste trvaleho/prechodneho bydliska, je to nestastne skopirovane z z poistenia pre zahr.cesty.
  • ak by bol problem, za 45 dni sa v pripade potreby lahko najde aj ina stopa "stopa" , teda to "napr.": dochadzka do skoly, prevzatie postovej zasielky, uhrada v POS terminale, supiska z futbaloveho zapasu, výber z bankomatu, lokalizácia MT

Pokial je tu niekto, kto nema OeAV etc. a pri poisteni clena KST by s tym mohol mat problem, treba sa spytat ( pisomne) priamo Unionu.

Marcel.c

Peter, to, že sa niekto zastaví alebo nezastaví doma nemá žiadny vplyv na skutočnosť, že mu nemá kto vystaviť doklad o tom, že bol doma a odkedy - dokedy. Napr. ak si živnostník a pracuješ doma, nemáš možnosť ani použiť údaje zamestnávateľa o dochádzke do práce.
Realita je taká, že požadovanie dokladu o domácom pobyte je absurdita a často nesplniteľná podmienka.
Ďalším z príkladov môžu byť športové podujatia v rámci KST. Organizuješ, napr. preteky turistickej zdatnosti a zraní sa ti tam pretekár z inej obce alebo regiónu, ktorého na preteky doviezli autom. Ako preukážeš písomným dokladom, že bol v lehote 45 dní dozadu doma?
Ja to vidím ako kameň úrazu, na ktorom to "úžasné" poistenie stroskotá, čo sa týka plnenia.

Peter61

Zdenči :
úspešne zasieraš tému, nie je sice moja, ale....

btw. nedavno som sa stretol s tvrdenim clena OeAv, ze by mal volat pri zachranke Air tyrol Ambulance ( cislo, ktore je na preukaze kvoli sekundarnym prevozom)
Takze pls fakty, guys, nie dristy

Peter61

Marcel, v tych 45 dnoch problem pri poisteni v SR nevidim.
Ani pri ceste SNP. Snad u clenov KST dlhodobo pracujucich/studujucich v zahranici, ktori pridu iba na hory bez toho, aby sa zastavili doma. Zrejme je to skopirovane z poistenia pre zahr.cesty. Mali by o tom vediet, je to "dan" za vynikajuce poistenie pre slovenske hory za 1 €. Cost-effectiveness je obdobne ako u poistenia OeAV.
Toto " a príloha č. 3 k poistnej zmluve s názvom Rozsah poistenia a výška poistného krytia pre celoročné cestovné poistenie" som zatial nenasiel, ale zrejme to bude sediet so s 6 : union.sk/…/detaily-krytia.pdf

Zdenči

A čo ak navyše budeš spať pod širákom? Budeš si pýtať doklad o ubytovaní od medveďa alebo líšky? :-)

Marcel.c

Podmienka vycestovania, kratšieho ako 45 dní je ten chyták, ktorý bude prekážkou pri väčšine plnení.
Ak pôjdem autom alebo peši z domu, nemám nijaký doklad, ktorým by som to preukázal.
Požadovať doklad o tom, že som najmenej pred 45 dňami bol doma, je úplne absurdné.

Peter61

Na Silvestra skončí pripoistenie úrazovej invalidity cez OeAV
activeplanet.sk/index.php?opt…

vynovované info k poisteniu na hory:
prevyk.php5.sk/?id=91
(ide pomaly, sorry)
„Niekoľko poznámok k poisteniu zásahu Horskej záchrannej služby v Slovenskej republike“ , včítane upresneného návodu na telefonovanie záchranárom i upresnené info o úhrade záchrany vrtuľníkom
„Rakúsky alpský zväz"

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum