Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zimná túra Volovskými vrchmi

Diskusná téma K článku: Zimná túra Volovskými vrchmi

Keď napadne prvý sneh, hneď ma to ťahá von, do kopcov. Predstava, ako idem so snežnicami na nohách, ešte neprešľapaným chodníkom, je veľmi vábivá. Musím čo najskôr vyraziť! Tak som pre tohtoročnú prvosnehovú túru zvolil Volovské vrchy. Ťahalo ma to už do tohto kúta Slovenska aj tak dlho. Len si naplánujem trasu a nič mi nebráni, aby som nočným rýchlikom vyrazil na východ Slovenska.

Kossuri

Ahoj Tono, môžeš mi napísať na kossuri2002(zav)yahoo.com, alebo aj do tohto fóra, možno to zaujme viacerých.
Nemusíš nejak extra ponáhľať, v kľude keď budeš mať čas. Nejaké info ktoré by sa mohlo hodiť, napr. ako je tam s vodou, pekné miesta na bivak, a taká celková charakteristika, kedže z tejto trasy osobne poznám iba fragmenty (Poľana, Klen.Vepor, Stolica, Kojš.hoľa). Ď.

Tono

Kossuri, jasne napisem nieco viac, ale nie teraz, som v praci. Ale az dnes vecer, resp. v najblizsej dobe. Mam Ti to poslat na email, alebo sem do fora? Aku mas email. adresu? Ale ber to trochu z rezervou, lebo to bolo pred 12 rokmi.

Kossuri

Tono, mohol by si prosím ťa dať viac info ohľadom spomínaného prechodu z BB do KE, chcem ísť v lete z Detvy do KE, t.j. okrem úvodu zhruba rovnaká trasa. Koľko dní ste išli, bivaky, voda, celkové dojmy... dík.

Tono

Inak, dakujem za vase nazory na problem Folkm. skaly verzus Folkm. skala.

Tono

Ja som bol na Kojsovke 4x. Jeden z najuchvatnesich vyhladov som mal, ked som tam bol 1x na jesen roku 1994. Vtedy sme robili prechod Z BB do KE. Prave pod Kojsovkou na chate Erika sme byvali. Vtedy tobolo na chate celkom fajn. Aj ja odporucam vsetkym tento vzhladovy vrchol.

Eskimo

ešte doplním link na turistického sprievodcu "Okolie Košíc", ktorého som spomínal v predošlom príspevku - hiking.sk/…/s_batohom_po_slov… - osobne túto knižku nevlastním, lebo si myslím, že tá stará čo mám, je lepšia. Čítal som nejaké opisy trás z tejto novej, ktoré vyšli v novinách, ale v podstate ma len utvrdili v mojom názore - zhodou okolností práve opis žltej značky z Ružína na Folkmarskú skalu bol IMHO dosť odfláknutý - od Gregorovho prameňa je to samá kriačina, ale v opise trasy o tom nie je ani zmienka... to je už ale iná rozprávka.

Eskimo

ad. Folkmarská skala vs. Folkmarské skaly:
podľa mojich skúseností s mapami a sprievodcami, vo väčšine z nich je uvedené jednotné číslo (napr. sprievodca "Slovenské rudohorie - Volovské vrchy", zväzok číslo 30 z edície Turistický sprievodca ČSSR, podobne tak novší sprievodca "Okolie Košíc", ktorého recenziu som videl aj kdesi tu na hikingu, ako aj staršie mapy tejto oblasti, vydané ešte pred 89ym). Aj na tabuliach náučného chodníka vedúceho na Folkmarskú skalu od Ružína, resp. z Folkmarského sedla, je to v jednotnom čísle. Naozaj netuším, čo motivovalo Harmančanov použiť plurál... Inak keď už sme pri tých výhľadoch, mne osobne sa zdá, že (minimálne na Vysoké Tatry) je z Folkmarskej skaly ešte lepší výhľad než z Kojšovskej hole... napriek tomu, že nadmorská výška hovorí v prospech Kojšovky.

Berto 112

Tono s Trochankami máš pravdu, netušil som že sa to takto volá. Teraz mám k náhľadu len mapu ktorá je na magnezitferona.wz.sk$ret a je na nej naznačená trasa Rudohorskej stovky, tam tie Trochanky sú. Trasa vedie aj cez Folkmarske skaly, čo podľa mapy je vyhľadový bod na vrchu s názvom Skala. Mám kolegu z Kojšova, skúsim sa ho na to spítať.A to že pri Gelnici je Perlová a nie Petrová dolina chcem uviesť na pravú mieru aby si to niekto nemílil a nehľadal niečo čo tam nieje. Ja sa tiež spolieham na info z hikingu preto si myslím že by malo byt presné. Inač na Kojšovke sa pravdepodobne bude lyžovať už túto zimu ale na chate Erika ešte prebiehaju rekonštrukčne práce. Bol som na vrchole niekoľkokrát a stále som mal šťastie na nádherné vyhľady až po Kráľovú hoľu či Vysoké Tatry. Určite odporúčam navštíviť.

Zolo

Co sa tu hadate o slovicka, ved je to jedno. Vsetci vieme ze ide o Folkmarske skaly alebo o Folkmarsku skalu. Nepodstatnymi vecami sa zatazujete. Tolko moj nazor.

Tono

Pietro, ono v tej mape ani nie je zaneseny nazov vrchu, ale len chotarny nazov Folk. skaly, ktory podla mna ma charak. prave tie skalne vybezky. Preto som mal dojem, ze spravne je mnozne cislo, ktore charakterizuje pohlad na skaly vybiehajuce z kopca. Nieco podobne sa dost intenzivne riesilo ohladne nazvu kopca medzi obcami Medzianky a Hanusovce nad Toplou, kde stoji hrad ,,Medzianky,,. Ide o vrch s nazvami Madzianske skaly, skala, skalie... a pod.

Pietro

Znalec nie som tiez, ale asi si treba uvedomit, ze Folkmarska skala neznamena, ze to je akesi dominantne bralo siroko daleko. Je to v podstate nazov zalesneneho vrchu, z ktoreho svahov na viacerych miestach vystupuju vapence. Preto sa Ti moze zdat vhodne aj mnozne cislo. A ak to je niekde v mape napisane, moze to pochadzat aj z miestneho pomenovavania lokalit. To je vsak vsade dost neurcite...
Bohuzial nemozem to v mape skontrolovat. Ale kedze v 99% pripadov sa mysli ten vrch, tak to jednotne cislo je urcite vhodnejsie.
PS-kebyze odfotis Havraniu skalu v Slovraji, tak nenapises do popisku mnozne cislo, aj ked tych skal tam je viac...

Tono

Ved hej Igor, ale ako je spravne, Folkmarska skala, alebo Folkmarske skaly???

Igor STRHÁRSKÝ

Nie som miestopisný znalec, ale ja to osobne poznám v jednotnom čísle, teda Folkmarská skala.

Tono

Berto, ja nepisem o Trohankach co su pri Troch studniach, ale o znizenine ,,Trochanky,,. Ide o nazov zaneseny v mape VKU 136 2. vydanie, ktorym je pomenovaný priestor - sedlo medzi Zlatoidskou horou a Kojsovskou holou.
Ozaj, chcem sa este opytat, je spravny nazov Folkmarske skaly alebo Folkmarska skala? Na spomenutej mape je uvedeny v mnoznom cisle. Mate dojem, ze na mape nespravny nazov? Tiez som tu narazil na clanok Igora Strharskeho FOLKMARSKA SKALA hiking.sk/…/folkmarska_skala.… kde je uvedny nazov v jednom cisle. Ak mozem poprosit, Pietro, Eskimo, Igor, skusite mi objasnit danu problematiku nazvu? Potom by bolo dobre to v clanku zmenit. Vpored dakujem,

Funttomas - pomocný editor

Opravil som v texte prešmyčku o Kurtavej skale.
Ďakujeme za upozornenie. Ak objavíte nejakú chybu, stačí napísať do fóra (netreba e-mail). Niekto z editorov to po overení opraví.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma