Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tri dni na Honte

Diskusná téma K článku: Tri dni na Honte

Kraj, ktorý sa nazýva Hont, je ohraničený na severozápade Štiavnickými vrchmi a na juhu hranicou s Maďarskom. Jeho súčasťou je Krupinská planina. Pretože sme v tomto kraji ešte neboli, našli sme si na mape trasu, ktorú sme chceli počas predĺženého víkendu prebehnúť.

Tono

Tak na tento clanok som dlho cakal, idem ho hned precitat.

Tono

Pekne Boro, vies ze ste prechadzali min. pri dvoch ruinach hradov, ktore su ale zname len uzkemu okruhu ludi, co sa venuju hradom. Napr. ako je cestny most cez Litavu, stoji hrad Litava, predchodca hradu Cabrad. Apropo, turci neobsadili ani Cabrad, ani Bzovik.

Steve

Chcem len upresniť, že v Bzovíku sa nenachádza hrad, ale opevnený kláštor.

Tono

Ked uz teda upresnujeme, prisne vzate, v Bzoviku nie je ani hrad, ani opevneny klastor, ale jednoducho povedane ide o prvu neskorogoticku-rannorenesancnu pevnost v Uhorsku!
1 - hrad je slachticke sidlo, stredisko feud. panstava a to Bzovik nikdy nebol!
2 - opevnený klastor to nie je, lebo po zaujati B. Ballasom v pol. 16.stor. bol zruteny klastorny kostol, klastor, mnisky rad vyhnaný, jeho sakristia bola prebudovana na kaplnku, kostolna veza taktiez bola prebudovana na str. vezu - bergrift. Objekty klastora boli cele komplet prestavane za ucelom kasarni. Vzniklo opevnenie, neskor doplnene o opevnenie tzv. hviezdicoveho tvaru /dva fronty/, ktore je dnes sledovatelne v konfig. terenu. No a ze to nie je op. klastor hovori fakt, ze na rozdiel od Hr. Benadiku, objekt uz potom nikdy nesluzil ako sakralna stavba. Ale len oko pevnost, neskor sprava majetkov.

Pietro

Bravurne si sa popasoval s tym clankom, Boro. Musim uznat, ze tuto juzansku ale vonkoncom nie turisticku oblast si dokazal zobrazit priam beletrickym sposobom - podane "turisticko-kulturne-socialnym sposobom", takato skomolenina ma teraz napadla a celkom dobre to vystihuje.
Cital som nieco o Suchanskom kameni, co trubi do doliny. Predpokladam ze je niekde pri tej obci, skoda ze na zaver ste to nenavstivili.

Tomáš Horváth

Hont-jedna z oblastí(hlavne jeho juho-východná časť) s najväčšou nezamestnanosťou na Slovensku. Možno preto ten neporiadok,nezáujem,necit voči okoliu.Žeby rezignácia?

Jano Rohac

Inak, aj ked to tak z clanku mozno vyzera, Hont nie je tak strasne vseobecne spinavy, ako by sa z clanku zdalo. je to krasny region a najma - zatial nie je velmi dotknuty turizmom. je to z hladiska turizmu panenska krajina, ale pritom s mnozstvom povodnej prirody a kultury a plna tajomnych zazitkov...
Snad najznamejsou dedinou je Hrusov (s povodnym folklorom, unikatnym muzeom stabilnych motorov a dalsimi atrakciami). trubicai kamen je nedaleko Suchana a vedie k nemu znaceny chodnik a coskoro by mal byt aj naucny chodnik (mozno uz aj je). Na Trubiaci kamen vsak treba vediet trubit, nie je to az take lahke..:-)
Niektore z atrakcii Hontu opisuje stranka ekomuzeumhont.sk, ktora je sice taka nudzova a docasna (po vzore sovietskej armady :-), ale svojmu ucelu posluzi.

Tono

Plne suhlasim s Janom Rohacom aj s Tomasom Horvatom. Poznam Hont dokonale, aj pred rokom 1989 a po roku 1989. Hont je velmi pekny a zaujimavy!!! Apropo aj B. Stiavnica patri do Hontu. Podobne ako v centralnych castiach Hontu, aj tu nezamestnanost /zatvorene bane, tovarne/ zdevastovala ludi a oni krajinu. Len BS sa uz z toho marazmu dost pozviechala, aspon v oblasti turistiky.

Boro

Priatelia,ďakujem vám za doplnenie niektorých informácií.Svoje som zväčša čerpal z internetových stránok o Honte a tiež z českého idnes.cz kde v rubrike cestování vyšiel článok o najzabudnutejších krásach Slovenska.Tóno,ty si naozaj znalec a macher na hrady a je vidieť,že sa tomu venuješ.Janko Roháč,samozrejme,že nemôžeme zovšeobecňovať,že Hont je špinavý.Veď dolina Likavy bola fantastická,čistá a takmer nenarušená.To sa už len tak nevidí.Ale tadiaľ,kadiaľ sme išli ,bolo často cítiť ľahostajnosť,odovzdanosť,rezignáciu(,tak ako to píše Tomáš).Ten príšerný smrad v Kozom Vrbovoku pochádzajúci z miestneho prasačinca a močovky stekajúca do potoka,to už dosť ťažko uvidíš.My sme prešli iba malú časť Hontu a do Hrušova (aj keď sme nad tým špekulovali)sme sa nedostali.Tiež sme urobili chybu,že sme z Čeboviec nešli hneď po modrej cez Španí Laz a okolo trúbiaceho kameňa.Ale nie vždy vychádza všetko tak,ako by sme si želali.Mám však naplánované na budúci rok pomotať sa dlhšie v tomto kraji a tak možno doženiem,čo som minul.

Svatopluk stepanek

siel som z lucenca do ceboviec a dumal ako to dotiahnut az do banskej stiavnice - toto je dobry tip. mohla by to byt taka juzna magistrala
lucenec - halic - v. krtis - cebovce - a vasa trasa a potom az do b. stiavnice
je to kraj malebny ale ta bieda priam bije do oci
svatopluk stepanek

Boro

Svaťo,už sa mi ozval aj šéf turistov z Krupiny a ja som mu práve navrhoval,aby zokruhovali tú trasu od Vartovky cez Bzovík po Čabraď,z Čabraďa je už značená trasa do Hrušova a odtiaľ by sa dala urobiť pekná trasa práve do Čeboviec a bolo by to zokruhované.

Lubos
hont je velky a krasny ALE je tam malo ludi ktory maju aspon aky taky vstah k turistike a pod. napr. do hontu patri aj mal obec Lišov kde sa nachadzaju kamenne obydlia o ktorych malo ktovie ze tam su a kde tam vobec su ) nieco podobne ako v brhlovciach len vacsie

pracujem momentalne na www o lisove ale nemam s tym nijaku skusenost tak to dlho trva, chcel by som tam dat aj fotky a tak.

Norbi

Zdravím, predĺžený veľkonočný víkend som strávil v Krupine a okolí. Nemal som taký negatívny dojem (smeti a pod.) z tohto kraja ako Boro - nevidel som žiadny bordel, a práveže celé to pôsobilo veľmi „chutne“, obhospodarované a kultivované - krásne stráne a lúky, veľa zveri (srnky, líšky, zajace...). Bzovík je úplne super, páčil sa mi aj Čabraď - prekvapil ma svojou rozlohou (...najviac plazov na Slovensku), veľmi pekný je v týchto miestach aj tok riečky Litava. Odporúčam do pozornosti aj skalné steny Mäsiarskeho boku (na sever od Krupiny)- hneď vedla je aj romantický železničný viadukt cez Krupinicu...
Chýba mi viac turistického značenia, lebo je tu skutočne čo pozerať...

Tono

Ahoj Boro. Chystas sa tento rok (ako si pisal) do pohoria Ostrozky? Konkretne navstivis aj vrch Lysec (cervena znacka - 716 m. n. m.)? Pokial ano, mam jednu zaujimavu spravu. Hned v tesnej blizkosti vrcholu bol nedavno objaveny, zdokumentovany a datovany mensi stred. hrad. Velkou vyhodou pre ludi, ktory ho budu hladat je fakt, ze priamo cez jeho areal vedie tur. znaceny chodnik. Teda ak pojdes, daj vediet, napisem viac podrobnosti. Vela zdaru.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma