Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tri dni na Honte

Diskusná téma K článku: Tri dni na Honte

Kraj, ktorý sa nazýva Hont, je ohraničený na severozápade Štiavnickými vrchmi a na juhu hranicou s Maďarskom. Jeho súčasťou je Krupinská planina. Pretože sme v tomto kraji ešte neboli, našli sme si na mape trasu, ktorú sme chceli počas predĺženého víkendu prebehnúť.

Gabo-ja

dik za radu, mozno to skusim,
na tu cebovsku temu sa asi nezhodneme ale nevadi.....

ale este raz diky....cau

inak to s tymi krcmami nie je len problem Ceboviec a Hontu...

Lubo

Gabo, neda mi nereagovat:

  • "od dedinskej krcmy toho vela nemozes cakat": zasadne nesuhlasim, prave na krcmach vidno, aky pristup maju miestni k sebe, k svojmu okoliu a k pocestnym ... tvoje vyjadrenie je pstrosie pchanie hlavy do piesku. Chod sa kuknut do Ciech do "obycajneho senku"
  • hiking.sk je pristupny kazdemu prispievatelovi, tak sup za klavesnicu a popis nejaku peknu trasu, pripoj foto a cez nase autorske rozhranie to pridaj (staci sa prihlasit a v MOJ HIKING zvolit moznost "pridaj clanok"). Po editacii sa v niektory den tvoj clanok zjavi vsetkym... Hiking je dostatocne navstevovany web, aby spravil ucinne promo aj Hontskemu regionu
Gabo-ja

Vdaka, ze si na moj prispevok reagoval...

Mojim hlavnym cielom nebolo povedat vsetkym, ze: Ejha, aki su Cebovcania pobozni...

Islo mi o to aby som sa ja, ako lokalpatriot ozval. Ze ak si nahodou niekto precita tuto diskusiu, aby si nemyslel len zle, ze je tu spina a neporiadok. Ja netvrdim, ze klames, alebo prehanas, aj clanok sa mi celkom pacil. Ale neprehanam ani ja, tie miesta su naozaj pekne, len sa o nich nevie.

Aj to je pravda, ze v obci sa neda sadnut si na kavu, ale od dedinskej krcmy toho vela nemozes cakat :-).

Viem, je tu toho vela, co sa da zlepsit, ale nemyslim si ze tu bieda bije do oci.( S.Stepanek)
O problemoch juhu Slovenska sa vela hovori, ale nic sa preto nerobi.

Ale myslim si, ze tejto oblasti chyba hlavne propagacia ( ako si aj ty spominal, ze na nete si toho vela nenasiel),
ved takto nikto z domacich necaka, ze sem zabludi nejaky turista a ze si bude chciet v pokoji vypit kavu.

Ak mas nejaky tip, kam by som mohol nieco napisat o Cebovciach a nejakym sposobom ich spropagovat, please napis...

Diky, Gabo

Boro

Gabi,toto je presne to o čom som už viackrát písal.Po mojích popisoch sa niekto miestny ozve a napíše ,že aký je to len krásny kraj a koľko má nádherných miest.Ale vieš,Gabi,ja o tom neviem pred túrou.Zvyčajne si pripravujem info aj z internetu ,ale nie vždy je tam dostatok informácií.Keď si prečítaš diskuziu k tomuto článku,zistíš,že väčšinou sa so mnou zmalci tohto kraja zhodujú.Okrem toho,mi na môj mail napísal šéf krupinských turistov,že mi v podstate ďakuje za verný popis oblasti a spolu sme prediskutovali možnosti zlepšiť tento stav.Gabi,ja som tulák a nie prospektor,a o krajoch,ktoré som navštívil píšem tak,ako som ich videl vlastnými očami.Chápem,že niekedy to nie je práve najlichotivejšie.Lenže,prečo si nenapísal už skôr na túto adresu nejakú info o tvojom kraji.Mohli sme vedieť viac a vidieť iné než sme videli.V ničom neklamem a nič nepreháňam.A to,že sú Čebovčania pobožní je mi úplne jedno,každí sme neajakí .

Gabo-ja

Dobry den!

Zijem v tejto oblasti a nepaci sa mi, ako ste zobrazili Cebovce a okolie...

Cebovcania su znami svojou poboznostou a laskou k vinu a futbalu, takze ak ste v obci boli v nedelu, darmo cakate ludi na ulici, pretoze ludia su bud na futbale, alebo v pivniciach...

Zda sa mi, ze tento kraj ste navstivili bez toho, aby ste vedeli, co sa oplati pozriet.
Mohli ste tu toho vidiet ovela viac. Ved v okoli Ceboviec sa nachadzaju prirodne pamiatky Krehora a Kosihovsky Kamenny vrch, odkial je perfektny vyhlad na celu Ipelsku kotlinu, dalej prirodna rezervacia Cebovska lesostep a chraneny areal Cerinsky potok- krustik polabsky, sa okrem Cerinskeho potoka nachadza len na dvoch- alebo niekde uvadzaju, troch lokalitach. Nad krizovatkou je pivnicna oblast Gerusa s niekolkymi radmi pivnic. V okolitych obciach sa nachadzaju Opavsky, Kosihovsky a Neninsky rybnik, ktore su udrziavene, nie ako vami navstiveny Kozi Vrbovok.

Myslim si, ze tato oblast ma turistom co ponuknut, len nie je taka znama a propagovana.

Dufam vsak, ze sa vam tu pacilo a este sa sem niekedy vratite...

Verte mi, oplati sa...

Tono

Lubo, jasne, pokial by si chcel ist do nejakej oblasti a mal by si zaujem ist na nejaku lokalitu, napis email, ja Ti odpisem co sa tam s okoli nachadza, plus strucny popis, lokalizaciu a pod. Momentalne sa v Ostrozkoch a nad BB naslo viacero novych lokalit.
Ano, kraj je to ozaj krasny.

LuboO

Ok, jasne ze chapem a budem to akceptovat a v pripade zaujmu o info o nejakych zaujimavostiach ta budem kontaktovat na mail. A dakujem pekne. Na priehrade Luborec som stravil par krasnych chvil, je to krasny kraj.

Tono

Takze, hrad Luborec sa nachadza v katastralnom uzemi obce Luborec, v polohe Lysec (716. m. n. m.). Pristupný je po cervenej tur. znacke z obce Praha alebo obce z Priboj. Po modrej tur. zancke (cez. razc. Lysec - razcestie) z obce Luborec (nedaleko výhľad). Pristup je aj z obce Lentvora, treba sa napojit na zltu znacku, tou k Lentvorskemu mlynu zajst a potom uz po cervenej hore na vrchol Lysca.
Hrad v terene predstavuje opevnený utvar ovalneho podorysu o rozmeroch cca 110 x 75 m. Opevneny bol mohutnym valom s vnutornou priekopou, ktory je v terene dobre citatelny. Hradnu citadelu predstavuje ovalne plateau o rozmeroch cca 80 x 30 m. V jeho interiery je niekolko mensich konfig. stop po vnutornej zastavbe, ktora bola pravdepodobne len drevena, resp. mala podmurovku. V priestore citadel. sa nachadza ja tur. smerovnik Lysec, takze ked ste na vrchole, treba sa popozerat po terene a objavite pozostatky po hrade.
GPS suradnice 48.350302 a 19.460156.
Nerad pisem takto podrobne do verejnych for, lebo zial existuje skupina ludi, ktora taketo doposial archeol. neskumane lokality dokaze neodbornym hladanim archeol. fragmentov (tzv. hladaci pokladov) znicit, lepsie poveda znici archeol. vypovedaciu schopnost prip. nalezov a pod. Preto dobuducna podam pripadnemu zaujemcovi info len cez email. Hadam to vsetci chapete.

LuboO

Tono, viac podrobnosti mozes napisat aj teraz aj pre ostatnych, rad(i) si to precitam(e)...

Tono

Ahoj Boro. Chystas sa tento rok (ako si pisal) do pohoria Ostrozky? Konkretne navstivis aj vrch Lysec (cervena znacka - 716 m. n. m.)? Pokial ano, mam jednu zaujimavu spravu. Hned v tesnej blizkosti vrcholu bol nedavno objaveny, zdokumentovany a datovany mensi stred. hrad. Velkou vyhodou pre ludi, ktory ho budu hladat je fakt, ze priamo cez jeho areal vedie tur. znaceny chodnik. Teda ak pojdes, daj vediet, napisem viac podrobnosti. Vela zdaru.

Norbi

Zdravím, predĺžený veľkonočný víkend som strávil v Krupine a okolí. Nemal som taký negatívny dojem (smeti a pod.) z tohto kraja ako Boro - nevidel som žiadny bordel, a práveže celé to pôsobilo veľmi „chutne“, obhospodarované a kultivované - krásne stráne a lúky, veľa zveri (srnky, líšky, zajace...). Bzovík je úplne super, páčil sa mi aj Čabraď - prekvapil ma svojou rozlohou (...najviac plazov na Slovensku), veľmi pekný je v týchto miestach aj tok riečky Litava. Odporúčam do pozornosti aj skalné steny Mäsiarskeho boku (na sever od Krupiny)- hneď vedla je aj romantický železničný viadukt cez Krupinicu...
Chýba mi viac turistického značenia, lebo je tu skutočne čo pozerať...

Lubos
hont je velky a krasny ALE je tam malo ludi ktory maju aspon aky taky vstah k turistike a pod. napr. do hontu patri aj mal obec Lišov kde sa nachadzaju kamenne obydlia o ktorych malo ktovie ze tam su a kde tam vobec su ) nieco podobne ako v brhlovciach len vacsie

pracujem momentalne na www o lisove ale nemam s tym nijaku skusenost tak to dlho trva, chcel by som tam dat aj fotky a tak.

Boro

Svaťo,už sa mi ozval aj šéf turistov z Krupiny a ja som mu práve navrhoval,aby zokruhovali tú trasu od Vartovky cez Bzovík po Čabraď,z Čabraďa je už značená trasa do Hrušova a odtiaľ by sa dala urobiť pekná trasa práve do Čeboviec a bolo by to zokruhované.

Svatopluk stepanek

siel som z lucenca do ceboviec a dumal ako to dotiahnut az do banskej stiavnice - toto je dobry tip. mohla by to byt taka juzna magistrala
lucenec - halic - v. krtis - cebovce - a vasa trasa a potom az do b. stiavnice
je to kraj malebny ale ta bieda priam bije do oci
svatopluk stepanek

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma