Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Salaš Obrubovanec

Diskusná téma K článku: Salaš Obrubovanec

Salaše, senníky, drevorubačské búdy, terasy poľovníckych chát. Turisticky nedocenená oblasť Veporských vrchov je posiata veľkým množstvom týchto prístreškov, ktoré možno využiť ako úkryt pred nepriazňou počasia, či na prenocovanie. Časť z nich je možné objaviť priamo po značenej trase Rudnej magistrály. Obyčajne ma každý z nich poteší, ale v prípade salaša pod Obrubovancom mám viac dôvodov na smútok.

Eedlar , 2

Ahojte, viete niekto ci je na salasi piecka? Dakujem

Bikemartin , 3 reakcie

Včera som šiel okolo, strecha pekne chytá patinu, vnútri pílka aj sekera, trochu bordel len na stole (plastové fľaše), voda tečie asi 5mm pramienkom. Prvá lúka od Tlstého Javora aj komplet Zákľuky sú pokosené, Obrubovanec nie.

PaliT

To je super, len ma nejako mätie, že aký my tam máme stôl?

Ade.e

Na 1-2 miestach prepadava cez sindle.

Bikemartin

aha, tak to nie je stôl, ale lavica/polica asi. Hneď vpravo od dverí. Odpad som nebral preč, mal som len malý bajkový batoh.

FunTTomas , 1 reakcia

ďalšiu možnosť núdzového nocľahu na trase Rudnej magistrály ponúka opustená poschodová horáreň Endreska v Kamenistej doline mapy.dennikn.sk/?x=19.53594…. Nechápem, prečo nechali Lesy SR objekt úplne spustnúť. Strecha je kvalitná plechová, ale interiér je vyrabovaný. No ostali kovové postele a nábytok. Inak to bola krásna stavba z čias monarchie obývaná do roku 2000. :-(

Svatopluk

Endresky je škoda, zažil som ju ešte obývanú, je to naozaj pekná stavba.

Matobee

davidtrails podobne to vyzeralo aj počas rekonštrukcie spred 2 rokov.

Sona

Lietajúcich mravcov je teraz veľa, aj vo Vysokých Tatrách napr.

Davidtrails

Ahojte, išli sme pred týždňom Rudnú magistrálu(začiatok augusta) a tento salaš bol naozaj krásnym miestom, kde sme mohli prespať. Chválim a vážim si prácu všetkých, ktorí sa oň starajú, strávili sme tam krásny čas i noc.

Jediná vec, ktorá nás mrzela, je že podvečer po tom čo zapadlo slnko v salaši začali lietať lietajúce mravce v takých šialených počtoch, že to celým salašom brnelo. Museli sme nakoniec spať vonku pod širákom, čo nám nevadilo, lebo bolo naozaj krásne nebo a hviezdy.

Viem, že lietajúce mravce nie je úplne niečo, čo by sa dalo ovplyvniť, píšem to iba preto, aby s tým prípadní nocľažníci rátali. Určite to však nie je problém, ktorý bude pretrvávať dlhodobo, zrejme išlo o zlé načasovanie z našej strany.

Kubi

Spali sme tam v júli 2022. Výborný salaš, v noci celkom pršalo - nezatekalo asi nikde, minimálne my sme to nijak nepocítili. V prípade potreby sú k dispozícii pliešiky na upchatie zatekajúcich miest.

Daulagiri

Prespal som tu z 3. na 4.9. 2021, salaš je skromný, ale na prespanie ideálny. Niekto tam nechal karimatku, ktorú načala hladná myš a spacák v ktorom šuchoce. Sekera, pílka a nejaká káva a podobné veci tam sú. V drevárni aj trochu dreva, prameň tiekol slabšie, ale voda sa dala nabrať bez problémov.
Bolo sucho, takže sa nedalo odhadnúť či a kde strecha zateká. Čo sa dá odporúčam zavesiť, myš je fakt hladná a prekutá všetko čo jej príde do cesty, mne zahryzla do jablka a buffky, ktoré som cez noc nechal vo vrchlíku batoha.
Inak sa mi páčila tabuľka pri vchode o dátume kedy bol salaš postavený :-)
Spal som tu z dvomi chalanmi čo šli Rudnú magistrálu, inak tu bolo úžasné ticho a hviezdy nad hlavou :o)

Adelmos

Ahojte zabehnem cez vikend na Obrubovanec, problem je ze sa to zatekajuce miesto tazko hlada ked neprsi - keby to bolo aspon oznacene napr. kusom obhoreneho dreva.
Rozmyslam ze tam zoberiem mensie kusy plechu (klasicky na pokryvanie striech) a ked tam niekto bude pocas dazda tak tie plechy by mohol podsunut pod sindle tam kde zateka. Ked sa sindel opravi plech sa vytiahne. Neviem ci je to dobre riesenie je to len navrh...

Skriatok

PaliT

No prsalo niekolko hodín po obede co sme tam boli stvrtok. Pozerali sme sindle. Niekde sme zbadali mensiu ,,dieru,, medzi nimi, niekde vobec nic len kvapkanie. 2/3-a pôdy bola tiez premocená, ked sme tam prisli, ale to sa tazsie zbadá ako na dreve hore, a to asi moze byt aj zospodu (jedno miesto sme nasli aj nad pôdou hned pri dverách, kde kvapká). Na prednom noclazisku to zacalo kvapkat le po niekolkych hodinách dazda.
Viac ti neviem povedat.

PaliT

Zateká aj po dlhšom daždi?

O šindľoch je známe, že môžu kvapčať, ale keď potom napučia, väčšina škár sa utesní. Pretekať však môžu cez praskliny v dreve a uvoľnené suky, to sa potom musí opraviť...

Skriatok

Salas v poriadku. Spali sme tam minuly tyzden. Vyzerá krásne (poznám aj predosly stav) a dost nám pomohlo v uprsanom pocasi.
Akurát na predné noclazisko v dazdi kvapká na dvoch a na zadnom asi na siedmich miestach (Ale asi o tom viete. Dvaja-traja o tom písali aj v návst. knihe). Náradie - vsetko v poriadku.
Sú tam dost aktívne mysi.
Na latrinu sme pridali z vnútra maly kusok dosky hore, aby sa aspon zatvorene dvere neohybali.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma