Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zlatý kráľovský stôl

Diskusná téma K článku: Zlatý kráľovský stôl

Zlatý stôl (1 322,4 m n. m.) je najvyšším bodom rovnomenného podcelku Volovských vrchov a zároveň aj celého pohoria. Vypína sa medzi obcami Stará Voda, Henclová, Úhorná a Smolník. Podľa ľudovej povesti obedoval na vrchole pri svojich potulkách krajom kráľ Matej Korvín. Z tejto povesti pochádza aj miestny názov vrchu – Kráľov stôl. Vrch je turisticky prístupný po modro značkovanej trase z Rožňavy cez sedlo Krivé (1 109 m n. m.) a modrou značkou od obce Stará Voda. Z vrcholu sú obmedzené (západné) výhľady.

Tono

Zivan, skus sa inspirovat tu: hiking.sk/…/jesen_vo_volovsky…

...a lesy pod Zlatym stolom zdevastovala kalamita, totalka! Isiel som tadial cca rok po nej. Ale aj tak som nemal az take velke orientacne problemi. Mal som mapu VKU 1:50 000 a podla nej som cely zdevastovany uske presiel. Vela zdaru ale aj tak odporucam navstevu zlateho stola. Je tam paradne, aj ked su vyhlady obmedzene.

Zivan

Plánoval som ísť na budúci rok počas treku "Zo severu na juh" aj cez Zlatý stôl. Konkrétne zo Starej vody cez Zlatý stôl do Rožňavy.
Teraz to ale na základe "atner"-ovej správy asi prehodnotím. Pohľady na naše zdevastované lesy mi naozaj nerobia dobre.
Skúsim to posunúť a ísť z Henclovej cez Skalisko, aj keď neviem či to tam nebude podobné.

Atnert

Dnes sme sa pokusali absolvovat tuto turu. Prebiehala rovnako, ako je to popisane v clanku...asi 100 metrov vzdusnou ciarou od hrebena a 500 metrov od Zlateho stolu sa cesta stratila, znacky vobec nikde (mozno jedna za kilometer) a v hlbokom snehu sa to cez ten polom nedalo nijako "strihnut". Takze nedaleko od ciela sme to museli otocit spat. Som sklamany z tejto lokality, cela oblast je kompletne vyrubana a znicena, z povodneho lesa tu uz neostalo takmer vobec nic, len holoruby a peniaze na uctoch svedlarskej mafie. Rozhodne nikomu neodporucam ist na Zlaty stol zo Starej vody...

Thailon

Riso : no pokial sa pamatam, bolo to o sukaldneni veci (potravin) na zimu ;)

Povodne som si tu myslel, ze je to stolna sluziaca na sukladnenie trhavin, nakolko v okoli bola kedysi bohata banska cinnost.

Axel

To je pravda, vacsina sa mota po lese naokolo a zbiera dubaky a borofky :-)))

Ripo

Peto: dubáky určite budú. Po modrej nechodí nikto... Maximálne tak 10 ľudí ročne.)

Peto

Tak mi uz mame jasny termin vystupu a to pondelok 14.9.,mame volno tak huraa na hory. A snad najdeme aj spominane dubaky, len aby pocasie vyslo.

Ripo

Peter: veď som ti dal prednášku o snežnej jame (ľadnici) pri Šemši ...))) Tie sadenice v jame vďaka mikroklíme nezačnú pučať a tak sa môžu vysádzať aj neskôr. Aby lesníci nemuseli všetky sadenice vysadiť v priebehu 1 týždňa...

Axel

Snezna jama je priestor na zimne uskladnenie sadenic stromcekov. To, co ste povazovali za stolnu, sa naplni snehom a napichaju sa do neho sadenice stromcekov. Sneh v spolupraci so zemou je dobry izolant.
Tolko moje laicke vysvetlenie, mozno ma niekto s lesnickym vzdelanim doplni/poopravi.

Thailon

@Peto : Co je prosim Ta snezna jama ? Dakujem !
@Riso : :))) na fotke "Výhľad z hrebena Zlatého stola" ? ved tam pojdeme raz spolu, v zime :)

Ripo

horúce info : na modrej značke som dnes našiel 4 krásne dubáky)))

Daulagiri

Sem sa už dlhšie chystám, len čakám na vhodnú konšteláciu hviezd :-)

Ripo

Peto: na poslednej snímke som identifikoval aj našu chatu ..)) Pekné fotky ... Zlatý stôl milujem - je taký džungľoidný ... aj keď ten polom - to už nie je ono

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov