Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Fotky mesiaca jún

Diskusná téma K článku: Fotky mesiaca jún

S trochou oneskorenia prinášame hodnotenie niekoľkých fotografii, uverejnených počas mesiaca jún v hikingovej galérii. Fotoserver Photobox.sk vybral osem vašich fotografických výtvorov, ktoré pozitívne či negatívne zapôsobili a oslovili. Slovné komentáre k fotografiám sú čisto subjektívne a budeme radi, ak pomôžu k lepším fotografickým výsledkom nielen autorov vybraných fotografií, ale všetkých prispievateľov do galérie.

Axel
Vibrama, citujem pravidla:
"4. Podmienky účasti v súťaži
Do súťaže budú zaradené výhradne fotografie, ktoré boli urobené na turistických podujatiach organizovaných KST Vibrama Malachov v roku 2009."

Takto sa asi vela citatelov hikingu do sutaze nezapoji... (no ako selfpromo a zber odklikov to posluzilo dobre)

Dufi

Martin. V mnohom mas pravdu. Asi si slabo googlil. Tak ci onak, to ze holgograficka seria znizuje Tvoju doveryhodnost mojich clankov, s tym nic nenarobim. Jednoducho teraz ma bavi fotit holgou, tak fotim holgou...mozno o mesiac to bude inak..kto vie. A mozno by som vedel o desiatkach fotografov, ktorych tvorba by v tebe vyvolala podobne reakcie. Stale to nic neznamena, vsakze?
A ci bola reakcia jesitna, mozno ano mozno nie. Tiez je to jedno. Nic to vsak nemeni na mojom presvedceni, ze zadarmo rozdavat rady a vedomosti sa neoplati. Ludia su nevdacni a ja mam uz dostatok rokov na to, aby som sa o tom stale nanovo presviedcal :). Pekny vecer vsetkym. Ak by som nahodou nereagoval na nejake dalsie prispevky, tak mi to neberte za zle. Momentalne mam dostatok prace s inymi zalezitostami.

Bikemartin

Dusan, trochu jesitna reakcia, nemyslis ? Ak davas clanok na web, tak musis ratat aj s negativnymi reakciami. A ze su aj od anomymov ? Nuz, taky je web. Ja som napr. preto pozadoval referencie na teba, aby si nebol iba ´virtualnou identitou´ , o ktorych pises vo svojej reakcii. To co vygoogloval Vorec nie je referencia, mal som na mysli fotogaleriu. Svoju holgograficku seriu tu na hikingu si mozno myslel ako vtip, ale tym (aspon u mna) znizujes doveryhodnost svojich clankov. Jednoducho ak rozpravas o kompozicii, obsahu, sile,... tak by som ich chcel vidiet aj v tvojich fotografiach.

Nana

má to zmysel, ale nájde sa málo ľudí, čo poďakujú, aj keď si myslím, že ich je viac, ako tých, čo sa tu negatívne vyjadrili...takže ja ti ďakujem za rady :)) a nedaj sa odradiť pár príspevkami, ktoré nie sú všeobecnou vzorkou všetkých čitateľov

Dufi

Vidim, ze tu vzislo par otazok, nejake to rozhorcenie ale aj suhlasy, ci nesuhlasy...ale podme po poriadku:
Ondrej: V prvom rade..k tomu "radoby odbornik". Nikdy som sa odbornikom vo fotografii necitil byt, napriek tomu ze mam s fotografiou a fotografovanim vacsiu skusenost ako vacsina autorov tunajsej galerie. Aj pre inych by som rad zopakoval: Vsetky slova v tomto clanku su subjektivne opierajuce sa nanajvys o moje vzdelanie a skusenost s vytvarnym umenim. Dalsia vec: "Pre vacsinu nefotografov..."...pre mna je fotograf kazdy kto fotografuje a chce fotografovat lepsie. AK ma niekto problem s touto formou clankou, mal by mat moznost si to asi zvolit pri uploade fotografie, aby sa nahodou nestalo, ze niekto sa bude citit velmi poskodeny mojim subjektivnym komentarom. Dalej: nechapem co ma udrzanie casu aparatu s tym ci je clovek "Fotograf" alebo "fotograf (nefotograf)", ale nevadi..snad mi to ozrejmis. Co sa tyka udrzatelnosti casu, nechapem z coho vychadza tvoja "poucka" o 1/125 sekundy. Vacsine ludi by pri sirokouhlom objektive nemala 1/30 s robit problem...ale opat, necham sa poucit.
Co sa tyka dalsim mudrych slov o tom, kde maju hranice DSLR, to ma tiez prijemne pobavilo. Nevedel som, ze opticke vlastnosti aparatu vychadzaju z tela aparatu a nie z jeho objektivu :) (len pre zaujimavost, objektiv s ktorym fotografujem: eduart.sk/…/clona_16.jpg$ret). Samozrejme opat moze niekto namietat, ze sa jedna o drahy objektiv...a? Stale ale budem tvrdit svoje...pri fotografovani "sirokej" krajiny je nezmysel pouzit kombinaciu 1/800 a 4,5... Ondrej, miesto toho filozofovania o clone 8, 11 ci 16 by si mozno mohol vysvetlit preco si pouzil uvedenu kombinaciu casu a clony (ak sa teda jedna o Tvoju fotografiu). Moja rada vsak nemala byt a nebola mienena ako "pouzivajte cas XY a clonu Z"...moja rada (ze som si dovolil...) znela "pouzivat v takomto pripade clony z opacneho konca rozsahu objektivu a nie pomaly plnu dieru.." To uz sa ale tomuto prispevku venujem prilis vela, idem na dalsie:
akee: "tebou spominane ciary a vyrezy sluzia na graficke doplnenie myslienok autora spominanych v texte. nie su sucastou vyslednej fotografie" ...nesuhlasim...vsetko co je na fotografii je jej sucastou a sluzi - ma vplyv na dojem jej divaka. Opat budem opakovat, je na vedeni stranok hiking.sk ci zvolia moznost autorov fotografii nechat/nenechat si ich komentovat redakciou photobox.sk. Vidim, ze snaha pomoct citatelom sa opat obracia naspat vo forme podrazdenych reakcii jednotlivcov pocitujucich akusi ujmu na egu. Akee..preco sa rozpisujes o tom ake fotografie fotia ludia na hiking.sk a nie o tom ake mozno chcu fotit alebo ake by mohli fotit??? Strednej casti Tvojho prispevku som neporozumel.
Na druhu stranu, od zaciatku si vsimam, ze tu vladne milny dojem, ze redakcnym vyberom je vyber najlepsich fotografii. To nikto nikdy nenapisal. Fotografie v tomto clanku (rovnako ako aj v predchadzajucich) su subjektivne vybrate fotografie ktore na autora urobili pozitivny alebo negativny dojem (to bolo aj pre palo1975). Mrzi ma, ze musim regovat pomaly dlhsim prispevkom ako samotny clanok a to hlavne na prispevky od ludi, ktori nemaju ani len tu kuraz aby pod prispevkom zverejnili svoj mail (nie ze by som mal chut im pisat :).
Je skutocne smutne, ze napriek tomu, ze mnohi ludia maju z dobre mienenych rad radost, ze maju chut a volu napredovat a pri vsetkej skromnosti si to priznaju, zacinam sa zamyslat nad tym, ci to ma vobec zmysel. Ci ma zmysel dostavat rany pod pas od akychsi virtualnych identit, ci ma zmysel u niekoho budit dojem ze sa niekto hra na "tazkeho odbornika", ci ma zmysel predostierat subjektvny nazor na subjektivne veci... Asi nema. A tak by som rad podakoval vsetkym, ktori vzali moje rady uprimne a bez negativnych emocii a verim, ze padnu na urodnu podu, ze sa zacnu venovat tomuto krasnemu konicku vaznejsie a s odhodlanim. Ak by niekedy v buducnosti bol zaujem o podobnu spolupracu na baze priameho suhlasu autora ma fotografiu okomentovanu (nie ohodnotenu!), tak radi nieco vymyslime. Faktom vsak je, ze na taketo nieco uz nemam zaludok, cas ani silu. Pekny vecer vsetkym...a opat, milujte sa a fotte sa.

Bikemartin

Ondrej, suhlasim s difrakciou, cas sa da udrzat na ultrawide dlhsi.

Taketo clanky hodnotiace fotografie by mali podstatne vacsiu vahu, keby boli nejake referencie na autora clankov. Ale ani vsemocny google vela toho neprezradi...

Ondrej

"Otváram však EXIF a neverím. ISO: 100, ok. Avšak kombinácia času a clony je pre takúto fotografiu priam fatálna: 1/800 a 4,5!!! Pýtam sa: „Prečo?“ Pri takto širokouhlom zábere a teda objektív, nám stačí úplne 1/30 sekundy. To je viac než 5 EV rozdiel. Tým pádom sme mohli mať nie 4,5ku clonu, ale kľudne 16-ku!"

Takto to vyzerá keď "rádoby odborník" ide radiť. Poprosím autora článku nech sa o to nesnaží.

Pre väčšinu ľudí (nefotografov) je min. udržateľný čas okolo 1/125, a clona f/16 je na hranici vplyvu difrakcie ktorá spôsobuje zníženie ostrosti obrazu(pre DSLR je hranica f/11 a pre kompakty ešte nižšia). Väčšina objektívov optimálne kreslí na f/8 - 11, tak prečo neporadiť čitateľom radšej 1/125 f/11 ?

Rbr69

Matus, aspon mozes byt kludny, ze si dobre investoval, pri spravnom pouziti zrkadlo + ultrasirokac = siroka kreativita

MatusM

Paráda, dík za masáž ega, konečne aj moje fotečky:) Sľubujem, že si na tie tiene dám pozor:)

Lubo

Odstranil som chybu v obrazkoch, chybala tam totiz fotografia "Na výlete". Uz je tam, mozno vsak bude treba komplet refresh browsera, aby sa zmena prejavila.

Vorec

Super článoček, opäť sme o niečo múdrejší, tak snáď to uplatním aj v praxi ;-) Díky

Akee

toto nie je fotogaleria. tu najdes na photobox.sk

tebou spominane ciary a vyrezy sluzia na graficke doplnenie myslienok autora spominanych v texte. nie su sucastou vyslednej fotografie.

a s priemernostou fotografii suhlasit nemozem. ani 5% turistov (sme na turistickom fore, nie na fotografickom) nema v sufliku fotky z tur takejto kvality.

ked vidim vacsinu zaznamov z akcii (nielen, ale aj na hiking-u, bez urazky prosim), mozno povedat, ze vacsina z nich len len splna popisnu funkciu, cast je relativne spravne exponovana (automatika uz dneska funguje), minimum kompozicnu, a umelecku tamer ziadna. malokto ma totiz cas, chut a vobec volu pocas slapania s batohom este aj cosi fotit a mat z toho aj cosi viac ako cvak-cvak. tieto clanky im(nam vsetkym) mozu k tomu aspon trosku napomoct. takze ak sa taketo cosi objavi v hromadke fotografii z hocakej akcie, tak len klobuk dole ...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov