Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Riad a liehový varič Esbit

Diskusná téma K článku: Riad a liehový varič Esbit

Väčšina dnešných turistov používa na varenie plynové, extrémnejší zas benzínové variče. Existujú však aj iné možnosti, ktoré síce nemusia byť rovnako výkonné, avšak majú lacnejšiu prevádzku a palivo je z obnoviteľných zdrojov. V tomto článku sa bližšie pozrieme na varič od nemeckej značky Esbit, ktorý spaľuje tekutý lieh. Je súčasťou setu, ktorý obsahuje závetrie, dve nádoby s výmenníkom tepla, panvičku, pokrievku a zopár ďalších drobností.

Peter61

no-name: pri vareni na plyne ( klasicky varic montovany priamo na kartusu) v chlade nie je problem, ak sa pouzije zavetrie, odrazajuce teplo horaka na kartusu.

Lubo

Podla mna priamy kontakt hlinika s priamym klasickym ohnom z dreva by nemal byt problematicky. Jedine bude dost vyrazne ocmudeny sadzami. Treba len riad pozriet, ci nema nekovove sucasti, napr. pogumovanie rucky, ci iny lahko tavitelny prvok. Pokial mi je vsak zname, Esbit v jednoclovekovej verzii ma uchyty z hrubsieho drotu a bez pogumovania.

Smaug1

Ahoj, mam zaujem si kupit Esbit verziu pre jednu osobu, chcem sa spytat ci sa da nadoba tvrdeneho eloxovaneho hlinika Esbit polozit aj na priamy ohen z dreva bez poskodenia.
Dakujem

Ywi

Neviete mi niekto poradit, kde by som mohol kupit cisto varic na tekuty lieh za rozumnu cenu? Idealne niekde v okoli TT alebo BA. V Cesku je ich plno v armyshopoch za smiesne ceny, ale u nas som pomocou googlu nic nenasiel. Vyrabat ho nechcem, potrebujem nieco trvanlivejsie. Vopred vdaka za tipy.

No-name

Cely problem s funkcionalitou co popisoval Lubo je v tom, ze pri plynovom varici sa bomba s plynom nezohrieva a tudiz je problem s prevadzkou takeho varica v zime narozdiel od liehoveho varica kde nadrzka s palivom je sucast varica a pre spravne fungovanie sa samotnou prevadzkou zohrieva na vysoku teplotu a ked je uz raz varic rozohriaty tak mu zima nevadi.

Tomky

Je jasné, že pri nižšej teplote prostredia treba dodať viac tepla. Lenže pri nízkom výkone variča sa klesajúcou teplotou prostredia časy do zovretia vody veľmi rýchlo predlžujú. Dokonca sa stane, že voda v nádobe začne schladzovať(viac tepla uniká,než sa dodáva).
Funkcionalitu liehového variča tiež ovplyvňuje teplota liehu. Pri -20C je už problém so zapalovaním liehu a s tým aby začal varič splyňovať. Opakujem: V mraze(nad -20C) doporučujem varič na tekutý propan-butan(splynovač+obrátená kartuša), nie je problém s tlakom v kartuši.

Lubo

Tomky, asi som sa nevyjadril dostatocne "nepriestrelne", myslel som to takto:
Funkcionalita varica = jeho schopnost premienat palivo na teplo prostrednictvom horenia. Tato schopnost nie je ovplyvnena teplotou tak, ako pri beznej propan-butanovej naplni plynovych kartusi. Tie totiz pri nizsich teplotach rapidne stracaju tlak a preto varic prestava byt schopny dodavat teplo.
To, ze pri nizsej teplote sa znizuje efektivita varenia, lebo treba dodat viac tepla z dovodu rychlejsieho ochladzovania je uplne samozrejme. Tento princip je rovnaky pri kazdom varici, pretoze od varica nezavisi ale od tepelnej vodivosti materialu, z ktoreho je nadoba a nie varic.
Uff ... tak snad som to uviedol na pravu mieru :-)

Tomky

Pekný test, oceňujem hlavne merania hmotnosti, spotreby paliva a časov varu.
"Funcionalitu neovplyňujú nižšie teploty" skutočne? Skús roztopiť 1L vody na liehu(bez predhrievania) pri teplote pod -10C a zmeraj jeho spotrebu. V mraze(nad -20C) doporučujem varič na tekutý propan-butan.
Nezanáša sa zvlnené rebrovanie tepelného výmenníka sadzami, resp. neznižujú sadze jeho účinnosť.
Hmotnosť- samotné nádoby sú ľahké, ale zbytok setu je dosť ťažký. Škoda, že Esbit nemá v ponuke menšie nádoby s výmenníkom.

Ciernaznacka

Mal som chybnu predstavu, ze na zohriatie litra vody musi zhoriet niekolko deci liehu.

Lubo

No neviem ci je to az tak malo, ked plynu staci podstatne menej...
V kazdom pripade je podla mna takyto typ varica zaujimavou alternativou k plynu, ci benzinu.

No-name

jo, liehovy varic sa da vyrobit, dost vela informacii je napr tu: zenstoves.net/ idealne pouzivat liehovy varic na roztapanie snehu

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum