Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hrebeňom Vtáčnika – sever

Diskusná téma K článku: Hrebeňom Vtáčnika – sever

„Najkrajšie pohorie na Slovensku je Vtáčnik!” Že kto to hovorí? Snáď by sa nejaký zarputilý lokálpatriot zo Sebedražia alebo Prochote našiel. Možno ešte miestny značkár. A možno aj v jednej osobe. Objektívne: Vtáčnik najkrajším slovenským pohorím určite nie je. Ale zase bola by ho škoda vybaviť mávnutím ruky ako “dáke kopčeky tam voľade na západe, tam ako je Inovec a Tribeč”. Je tu skrytých pár miest, ktoré vám zaručene ťahajú foťák z brašne a sánku k zemi. Pár scenérií, aké sa inde nenájdu a vďaka ktorým pripustíte, že pre niekoho môže byť aj Vtáčnik ten naj. Ja to pripúšťam aj u seba, každou túrou viac a viac.

Zivan

Nevie niekto ako je teraz prešľapaný chodník na Vtáčniku v úseku Prochoť - Vtáčnik - Kľak.

Atalienka

Srdečne pozdravujem všetkých, ktorí si dnes našli čas a zúčastnili sa 30.decembra 2014 zimného výstupu ,ako Matúš Morong napísal, najkrajšieho pohoria Slovenska na VTÁČNIK. Išli sme z Kamenca p.Vt.od chaty Končitá po náučnom chodníku až na hor. My sme cestu trošku odklonili a prešli sme reťazami a rebríkmi cez lezecké skaly a stálo za to. Vychádzajúce ranné slnko, končiare v jemnom opare a pocukrované vrcholky Buchlova...Ľudí tu bolo nesmierne veľa, zo všetkých kútov a turistických oddielov.Na vrchole bolo ako vždy mrazivo,a bez výhľadov, ale to nevadilo,lebo sme sa tu stretli s priateľmi hôr. Tak o rok sa tu určite zídeme znovu.

Thailon

Tento clanok som si nechaval na neskor. Precital som si ho doma vecer, v klude, v tichu. A urobil som velmi dobre. Vyborne citanie.

MatusM

Vďaka za prečítanie a reakcie, fakt som rád, ak mi niekto v diskusií odpíše:)
Daulagiri, Eric - prach z mnohých miest môjho domovského pohoria mi stále chýba na podrážkach - ďakujem za vaše tipy!

Merhorn, práve s týmito fotkami nie som veľmi spokojný, HDRka sú tu celkom nemožné :-( Ale už viem, ako to nezmrviť:)

Hrnko

Krásne opísaná príroda.Aj chodníkom z Kamenca je to nádherné,len škoda že turistický chodník z turistickej mapy zmizol a zostal len Náučný.

Daulagiri

Ach jo Matúš, opäť ten môj (náš) Vtáčnik :-)
Opäť, opäť a opäť musím dať klobúk dole pred tvojim pisateľským umením, perfektne napísaný nádherný článok z mne veeeeeľmi dobre známych končín. Toľko spomienok sa mi vybavilo, jáááj akú chuť som dostal vybehnúť tam do výšin.
Nuž a:
Čo sa týka Nízkeho Vtáčnika odporúčam Beňov salaš, Dolnoždanskú skalu, Koložiar, skaly pod Ležiskom atď. stojí to za to. Robil som tam svoje prvé kroky v horách, takže je to moja srdcová záležitosť.
Pri Jaseňovej skale sa mi vždy ako prvé vybaví to pichľavé borievčie, ale je tam super. Ten Buk pod Jaseňovou čo si hľadal je už vraj bohužiaľ padnutý na zemi od leta 2007, tiež sa mi ho zatiaľ nepodarilo nájsť.
Biely kameň treba vidieť aby človek pochopil. Úžasné miesto.

Takto by som sa mohol rozpisovať o každom miestečku, ale to je pochopiteľné keď toto pohorie mám od domu cca 3 km a v podstate z určitého pohľadu môžem aj ja povedať že je pre mňa najkrajším na Slovensku.
Veľká vďaka za tento článoček, ktorý sa hneď zaradil k mojim naj tuná.

Priesil

Hej hej Matúš, tie mega čučoriedky tam nozaj boli, len bacha, lebo vo Veľkej Fatre sme jedli také giganty skoro vo veľkosti egreša, ale potom sme rýchlo mizli z Ostredka lebo sme kompletne dostali náhle ...Ktovie čím to tý lesáci striekajú? chichi...

Cyro

Jo, Vtacnik, to je paradicka...

Merhorn

super clanocek matus a k mojmu poteseniu krasne fotky. Uz sa zacinam tesit vzdy ked tu nieco pridas kvoli tvojim super fotkam, ten sirokac pri niektorych fotkach sa nezaprie :)

Eric

Mozem potvrdit, je to jedno z mojich najoblubenejsich pohori. Na Vtacnik musim ist kazdy rok niekolkokrat. pekny clanok, chvalim, chcem len upresnit, ze za Homolkou smerom na Handlovu je pramen vody priamo na hrebeni, avsak niekedy v lete byva bez vody. A ten zaciatok tury je dobre robit az Kamenca od autobusu, lebo inak je to dlhocizne slapanie po asfaltke. Odporucam vystupat na Vtacnik aj po naucnom chodniku (zacina vedla byvaleho amfiteatra) alebo ist kusok Bystricianskou dolinou, pri malom "pomalovanom" domceku na lavej strane za potokom odbocit dolava do hory, prejst okolo neho, za 10 minut ste na Hradku (lezci vedia o com pisem:) a na jeho konci je kratka ferrata, ktorou sa da vystupat na jeho vrchol. potom vychodenym chodnikom sa da dostat az na onen naucny chodnik. :)

Peter Straka

Vtáčnik skutočne skrýva v sebe zopár unikátnych miest oddelených "nudným" lesom. Je len logické, že v sopečnom pohorí človek nemôže očakávať prírodu ako v Tatrách - ale práve táto rozmanitosť robí slovenskú prírodu jedinečnou. Mal som v apríli šťastie z nevysokého sopečného Ragáča, kde sa práve ženili vidlochvosty, vidieť nad Slovenským Rudohorím zasnežené hrebene V. Fatry, Nízkych a Vysokých Tatier.

Lukas

Jesenný výhľad z Bieleho Kameňa je určite jeden z najkrajších. Raz som ho mal aj s bonusom- zasneženým Nízkotatranským hrebeňom a Kriváňom. Vďaka za pripomenutie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma