Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Mlyny na Oblazoch v Kvačianskej doline

Diskusná téma K článku: Mlyny na Oblazoch v Kvačianskej doline

K napísaniu tohto článku ma motivoval môj desaťdňový pobyt na Oblazoch. Strávil som tu krásne májové dni ako dobrovoľný vartáš a správca tzv. dolného mlyna, sám v doline, ktorá patrí k najkrajším na Slovensku. Bol to zážitok, na ktorý bude moja romantická duša dlho, predlho spomínať. Predchádzajúci článok "Prosiecka a Kvačianska dolina" obsahoval pár faktov, ktoré by som chcel zároveň poopraviť a doplniť.

Miso1

Super , dolinu poznám len z mapy a rozprávania asi je na čase sa tam ísť pozrieť osobne .. Ďakujem...

Palic

este mam jednu poznamku k clanku. ako som uz pisal, mlyn je prístupny pre turistov ako skanzen.samozrejme zadara. funguje to infostanok, je tu moznost kupit si nejake pohladnice a drobne suveniry.ked budete mili, dostanete aj teply caj alebo co. "domáci" vam na poziadanie urcite urobia strucny vyklad a prevedu vas mlynom. v case horsieho pocasie, ked na oblazy pride 5 turistov za tyzden,aby uplne nezdiveli, dobre im padne, ked s nimi date nejaku rec (napr. o pocasi). :-))

Palic

sklamem Libora. mlynárka tam uz nebyva. posledna sa odstahovala, ako som pisal uz pred cca 35 rokmi, ale bola vraj krasna.pan gejdos si ju priviedol az z Ukrajiny a musela to byt, podla toho co ludia hovoria, naozaj velka laska.vraj kvoli fronte presli pol planety, aby sa stretli a mohli spolu mlynarcit :-)
S tym (realnym) kominom to bude nejaka mýlka. Mlyn komín nemá.pec má vývod priamo na povalu, kde sa najprv lenivo povaluje a potom vydymi strechou von. jedine ze by to teda nebol komin realny, alebo to neboli kominari, ale ti mlynari.

JuraJDKA

ano su tam taky dvaja podivini z vychodu-absolventi z KE. Jedno neskore popoludnie koncom oktobra sme ich vyrusili pri cisteni komina (realneho) a vobec teda nevypadali na mlynarov, ale ako na kominarov, ked sa toho chytia Pat a Mat z AJETO. Hadam im ta pec uz funguje...

FunTTomas

Bacaardi: máš nejaký problém? Ak hej, tak mi napíš e-mail alebo osobne zajtra. Netuším, čo riešiš, ale to bola narážka na nedôslednosť sme.sk a nie na čitateľov hikingu, tak kľud.

Bacaardi

no fakt treba ludom pisat ze najvyssou obcou nie je Demänovská dolina ale obed Demänovská Dolina.

lebo tu su vsetci tupi nevzdelanci. to bolo fakt k teme Tomas.

Libor M.

Pekny clanok, pekny kraj, chystam sa tam uz dlho.
Vraj je tam nejaka pekna mlynarka :)

FunTTomas

Bacaardi: zjavne si nepochopil rozdiel a hlavne si to napísal ešte horšie ako v spomínanom článku. Keď nemáš čo napísať k téme, tak nereaguj, lebo už teraz sme mimo témy Oblazy. Keby sme na hikingu uverejňovali články bez diakritiky a veľkých písmen, tak aj "strbske pleso" je rozdiel od "Štrbského Plesa" a aj v tomto prípade nejde o slovo "obec", lebo aj bez neho by mal byť jasný rozdiel, či ide o jazero alebo obec.

Bacaardi

najvyssie polozenou obcou nie je demenovska dolina? ale obec demenovska dolina? snad je kazdemu jasne, ze najvyssou obcou je demenovska dolina ze ide o obec demenovska dolina...

FunTTomas

Bean a Boro: Magurka je miestna časť Partizánskej Ľupče, takže to nemožno brať za samostatnú obec. Takisto Štrbské Pleso je mestská časť najvyššie položeného slovenského mesta - Vysoké Tatry. Znie to dosť čudne, ale Vysoké Tatry okrem pohoria sú aj mesto. A keďže má veľa mestských častí, nadmorská výška mesta sa priemeruje a je podstatne nižšia ako má jej najvyššie položená mestská časť Štrbské Pleso. V článku, čo dal odkaz Boro je dobre napísané. Určenie závisí od zadaného kritéria, lebo sa dá samostatne určiť, najvyššie položená obec (všetky dediny a mestá), mesto, dedina, mestská časť, miestna časť, sídlo (akékoľvek obývané miesto). Observatórium na Lomnickom štíte je síce obývané, ale nemožno ho považovať za obec ani miestnu časť, keďže tam nikto nemôže prihlásiť trvalý pobyt. A ešte opravím údaj z článku. Najvyššie položenou obcou SR nie je Demänovská dolina, ale obec Demänovská Dolina.

Boro

Bean, otvor si to a zistíš, že je to naozaj Štrbské pleso. S tou ornou pôdou je to vždy také trošku "vachrlaté". Niekde polovníci poorú kúsok lúky a zasadia tam topinambur pre zver a už sú možno zasa vyššie akoje uvádzané.Ja som to tam umiestnil len preto, že doteraz to verejnosť zväčša nevedela.

Bean

Ked uz tak preco nie rovno Strbske Pleso :))

Bean

Tu sa jednalo skor o najvyssie polozenu ORNU PODU, ktora v Lome tusim ani nie je vobec. Inak teoreticky to vedie Magurka v NT (1050m), len s tymi 4 domami to asi nie je obec :-)

Boro

Pekný článok a ešte peknejší kraj. Jeden z mojích zamilovaných.Len by som chcel upresniť na trošku malú nepresnosť s najvyššou osdou a to usmernením na článok zvolen.sme.sk/…/lom-nad-rimav… .Doteraz bolo totiž všade uvádzané, že tou najvyššou obcou je Lom nad Rimavicou.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma