Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Ukrytý

Vašo Janský

Bohužiaľ to nie je slimák hájový (ten má klenutejšiu ulitu a na skalách sa moc nevyskytuje)ale pravdepodobne slimák opásaný (Faustina faustinum) - jeho svetlá forma. Tento slimák sa zdržiava blízko vápencových skál takže fotka pekne ukazuje práve jeho typickú vlastnosť.

Miška

Zasratustra, som rada, že viem, že taký neskúsenec tu nie som sama. Tiež sa niekedy neviem vynadívať na niektoré fotky a už, už by som aj ja také krásne chcela vedieť, no ešte musíme spoločne skúšať. Ja ich upravujem, ale max. len zosvetlím a doostrím, občas vystiahnem farby. Tak si skús stiahnuť niektorý program a budeme sa spoločne pokúšať o krásne zábery. Snáď o nejaký ( nie dlhý :o) ) čas aj iným budú nad našimi fotkami slintať :o)))), tak ďakujem za príspevok a prajem veľa, veľa krásnych záberov a trpezlivosti :o).

Zaratustra

ahoj Miška,ja tiez zacinam fotit, galeria hikingu je pre mna taka reflexia, ked vidim tie uzasne fotky, mam sa este co ucit, ale nevzdavam to :O) a tiez mi par ludi poradilo, za co som im vdacna, vsetky fotky som davala rovno na web, bez uprav, takze si tiez stiahnem picasa, lebo vacsina mojich fotiek je neostra, okrem inych chyb, samozrejme :O) tak drzim palce

Miška

Axel, pekne si to napísal :-), pochopila som, na všetko treba aspoň trošku nadania a skúšať, skúšať, trénovať.

Axel

Tak tak, drahy fotak este fotografa z nikoho neurobil. V prvom rade na to treba mat oko, technika je len prostriedkom...
Je to rovnake ako pri vareni. Mozes mat neviem ake drahe hrnce, no bez spravnych prisad a kuska umenia z toho bude vzdy len zradlo pre prasata.

Bulat

ono lepsie je najprv sa "vyfotit" kompaktom, ktory je jednoduchsi a event. potom sa posunut niekam dalej. Samotna zrkadlovka nie je automat. zarukou uspechu... :)

Miška

No to áno, už mám vyhladnutých pár typov zrkadloviek, len tá cena je pre študenta astronomicky vysoká. Takže si zrejme budem musieť zatiaľ vystačiť s kompaktom. Ja používam Photoshop pretože v ňom robím aj trošku grafiku a na fotky som sa dala len asi pred rokom ale posledné 3 - 4 mesiace tak viac intenzívne.

Jansulik

Miška, rád som Ti pomohol. Dá, ale je to dosť zložité.Fotil som 3 roky kompaktom, kým som prešiel na zrkadlo.Aj tak sa teraz dosť"narobím"a nie som vždy spokojný. Zrkadlovky majú aj veľa nevýhod-zložité ovládanie, váha, menenie objektívov, ich cena.Dobrá fotka vzniká v oku a srdci fotografa.Neviem v čom fotky upravuješ.Ja používam Zoner11.Zadarmo je napr. Picasa, program si stiahni z netu.Takže foť a potom sa fotky snaž upravovať. Veľa trpezlivosti.

Bruma

Miška, prepalene miesto je či na klasickom dig.fotaku, elektornickej zrkadlovke amo je napr. Finepix 6500, ale aj na zrkadlovke. nezaleží na tom aky maš fotak, prepalené miesto je napriklad v tedy ked nasnerujes objektív priamo do silneho svetla ako je slnko a nejake silné odrazy. Na tvojim obr. je prepalené to niesto pod slinákom, tie velmi silno biele miesta. Neskôr ked budeš vedieť viac stretneš sa aj s ciernym prepalom, ktorý nieje až tak viditelný ako biely prepal. Kludne sa tu možeš opýtať koho koľvek na niejaku tu radu, každy ti odpovie. Vela šťastia a tešíme sa na ďalšie foto. :-)

Miška

Janko, ďakujem za milú správu, veľmi si ma potešil a z celého srdca ti ďakujem za stránku. Som šťastná, že tu nachádzam takýchto milých ľudí ako si ty a tiež rady, ktoré mi verím pomôžu zdokonaliť môj koníček :-). Ešte raz srdečne ďakujem za milú kritku, rady a pod. aj tebe Janko aj Brumovi :-).

Teda pri zrkadlovkách sa tým prepáleným miestám dá vyhnúť?

Bulat

neda mi nepodotknut, ze Janko je džentlmen tohoto serveru, sice ho osobne nepoznam, ale podla prejavu sa prezrádza :)
A Miska, dobre ti radi :)

Jansulik

Nie je. Ja sa tiež učím. Pred rokom som sem začal prispievať a priatelia (ktorých som nikdy nevidel) mi veľmi pomohli. Sú tu veľmi slušní ľudia.
Prepálené miesta sú preexponované,biele bez informácie a podexponované, čierne, tiež bez informácie.U kompaktu sa im nedá vyhnúť, tak ich aspoň(ak to ide)orež, lebo kazia fotografiu.Najlepšia stránka na učenie je
fotoroman.cz. Je to šlabikár fotografa,často ju navštevujem. Ahoj! Za to,čo nevieme, sa nemusíme hanbiť,tu nás nikto nevysmeje.

Miška

Janko ďakujem za radu, idem hneď na ten článok. Len, čo sú tie " prepálené miesta "? Verím, že to nie je hlúpa otázka?

Jansulik

Ahoj, Miška,mne sa páči aj v skale, maskuje sa farebne. No, pozri si články o tretinovej kompozícii a prepálené miesta orež.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Šarišský hrad Takže sa rekonštruuje aj tento, ako to tu teda funguje.? Otvorený je tým pádom len cez víkendy ako väčšina, ktoré sú opravované?

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok