Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Žibrid a Babice

Diskusná téma K článku: Žibrid a Babice

V rámci predsavzatia vystúpiť na všetky vrcholy jednotlivých pohorí na Slovensku, podľa starej akcie KST, som si zaumienil tentoraz zdolať Žibrid. Vrch, vysoký 867 metrov, je druhým najvyšším bodom Súľovských vrchov, ktoré patria do CHKO Strážovské vrchy. V snahe nájsť pri ceste nazad skalný Budzogáň, som nechtiac objavil zaujímavé miesto plné zaujímavých skalných útvarov – Babice.

Misob

Kossuri, posli mi ten GPS track - pouzijem na overenie/spresnenie priebehu znacenych tras do Hikeplannera.

Kossuri

Nechal som sa inšpirovať týmto článkom a včera som sa vybral na Žibrid,
tak ako to odporúča autor: zo Zbyňova na Babice (naozaj veľmi pekné skaly), ďalej priamo hrebeňom ktorým vedie miestne značenie (zeleno-biely štvorec). Vo výške 780 m sa zprava pripája náučný chodník (biely štvorec so šikmým zeleným pásom v strede) vedúci od Budzogáňu a ďalej spoločne pokračujú hrebeňom na vrchol Žibridu. Samozrejme sme si odbehli aj k skalnému útvaru Budzogáň (720 m), ktorý nás úplne uchvátil, naozaj je to výnimočný skrytý skvost!
Zo Žibridu sme pokračovali neznačeným hrebeňom cez Dubicu (811 m) a Vysoký vrch (766 m) a potom po modrej značke do Domaniže cez vrcholy Tisová (732 m) a Dúpna (702 m). Nad 700 m bola tenká súvislá vrstva snehu. Hoci sme prechádzali cez neznačené vrcholy, prekvapil nás slovenský dvojkríž a vrcholová kniha na Vysokom vrchu a tak isto aj na Dúpnej. Z oboch vrcholov je výborný výhľad, aj keď my sme si ho vzhľadom na včerajšie počasie moc neužili.
Veľmi pekná túra nám zabrala vyše 7 hodín, ak by mal niekto záujem o GPS track, môžem poslať.

Gosem

to BOB:to s tym panom profesorom to je čistá recesia.niečo na spôsob cimrmana

Bob

GOSEM
mozno som blbi a nieco mi uslo,ale to s tym panom profesorom to ma byt akoze co?

Daulagiri

Má názov Príroda. Je to geografická encyklopédia z edície Rekordy Slovenska, je to 3 vydanie z roku 2001. Podľa mňa vynikajúca kniha s množstvom zaujímavých info o prírode Slovenska.

Daulagiri

Jeden z mojich snov je vystúpiť na najvyššie vrchy pohorí vyšších ako 1000 metrov. Podľa knihy čo mám je ich 39.

Autor

to : misob : fotografie som jednoducho poslal všetky, ktoré mi ako tak vyšli ( neboli už zrovna ideálne podmienky). Nebola ani možnosť príliš meniť miesto na tom vrchole skaly , aby záber vyznel zaujímavo.Napr. sa mi najviac páči posledná fotka. Ak to tam dokáže niekto nafotiť zdola môže to byť tiež zaujímavé.
to:kossuri : nemám spočítané koľko, zoznam sa utešene zapĺňa.Je to silná motivácia ísť niekam, kde by ináč človek nešiel ( " neatraktívnosť " alebo vzdialenosť ) , ale po zdolaní dotyčného miesta sa mi nestalo, že by som ľutoval..Pohľadám svoj zoznam a aj pre prípadných záujemcov tu zverejním koľko najvyšších vrcholov pohorí ,na ktoré vedú turistické značky máme na Slovensku .

Lubo

Na žiadosť autora som to opravil ...

Autor

ďakujem za upozornenie, Vaša dedukcia bola presná. Žibrid je ozaj druhý a na spomenutej pomôcke KST je uvedený ako najvyšší ( vôbec ma nenapadlo, že značkovaný..)Tak to teda treba opraviť, ešte raz ďakujem.

MatusM

Ozaj a - (ak sa vam nepodari natrafit na naucny chodnik) Budzogan najdete na suradniciach:

N 49°07.670"
E 018°37.198"

Bud pomoze GPSko, alebo sa daju odcitat z mapy.

MatusM

Ano, je to krasna, vyhliadkova, nenarocna tura. Vhodny vychodiskovy bod z rajeckej kotliny je dedina Zbynov. Pridavam fotku Budzogana do galerie a dakujem za pekny clanok!

Gosem

Podla mňa je najvyšší vrch na Súľove-Vyvýšenina pána Profesora.Výškový rekord na slovensku má pre zmenu Kopček Pána Profesora, ktorý už roky figuruje v turistických mapách pod chybným názvom ako Gerlachovský Štít.

PS:pekný článoček.

Marian P77

Na Budzogáni som bol už 2x - je skrytý v hustejšom lese, pod ním je les poznačený ťažbou. Priamo k nemu vedie nový náučný chodník (zelená značka), ale je pomerne málo vychodený a zarastený....Ale tie Babice vyzerajú každopádne zaujímavejšie. Ďakujem za tip!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov