Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Prvé značkovacie stretnutie je za nami!

Diskusná téma K článku: Prvé značkovacie stretnutie je za nami!

Posledný septembrový víkend priletela do Veľkej Fatry prvá lastovička, ktorá naznačila možný smer uberania sa značenia turistických chodníkov v najbližšej dobe. V spolupráci s KST Turiec a sekciou značenia pomáhalo dvanásť dobrovoľníkov z radov čitateľov HIKING.SK upravovať vybrané turistické chodníky. Nechýbala nám výborná nálada, spoločné zanietenie pre správnu vec a chuť pomôcť.

Arnošt Guldan - komisia značenia KST

Vážení priatelia – priaznivci značkovania turistických chodníkov!
S potešením som prijal ponuku HIKING-u pomôcť pri obnove značenia turistických chodníkov. Jednak preto, že do akcie sa zapojila skupinka mladých nadšencov a po druhé preto, že to bol návrat do dávnych čias, keď sa značkovalo bez nároku na finančnú odnenu. Súčasne sa však musím vyjadriť k niektorým prispievateľom do diskusie. Náš a český systém značenia nemá vo svete konkurenciu vďaka podrobne rozpracovanej metodike značenia, vďaka jednotnému riadeniu tejto činnosti na celom území štátu a vďaka pôsobeniu vyškolených značkárov. Prosím diskutérov, ktorí kritizujú prebyrokratizované kroky vedúce k samostatnému značeniu, aby prehodnotili svoje postoje. Len vyškolený značkár, ovládajúci rad metodických pravidiel umiestňovania značiek a smerovníkov s informačnými prvkami, vie spoľahlivo vyznačkovať turistický chodník tak, aby sa po ňom turista pohyboval bezpečne aj pri rôznych, niekedy až život ohrozujúcich poveternostných podmienkach.
Obnova značenia je pravda iná vec, lebo obnovovaný chodník už niekto dávnejšie predtým odborne vyznačkoval. Opakujem. Každú pomoc pri obnove značkovaných chodníkov vítame! Nezatracujte nás však za to, že vás, dobrovoľníkov, žiadame pracovať pod vedením vyškolených značkárov.
A teraz k tej kritizovanej „sponzorskej“ tabuľke. V dobe fatálneho nedostatku finančnej podpory značenia zo strany štátnych orgánov a absolútneho nezáujmu orgánov cestovného ruchu o udržbu značených turistických chodníkov, vítame každého sponzora, nezávisle od toho, či ide o výpomoc finančnú, alebo ide o prácu dobrovoľníkov. Zmierili sme sa už s tým, že sponzori sa chcú zviditeľniť umiestnením sponzorských tabuliek na obnovené trasy. Majú na to morálne právo. Zodpovedne prehlasujem, že tabuľka HIKING-u bola na trase umiestnená s našim vedomím. Súčasne upozorňujem, že proti zloduchom, ktorí by siahli na naše informačné prvky v teréne, budeme postupovať obvyklým spôsobom podľa príslušných ustanovení občianskeho zákonníka.
Arnošt Guldan, komisia značenia KST

Bacaardi

znackarske stretnutie je dobry pocin, hiking tak pomoze miestnemu znackovaniu udrzat sa na kvalitnej urovni. cesko a slovensko maju najlepsie znackovanie na svete tusim, a prave tento prim sa zacina stracat, kedze nie su financie a ani ludia ktori by v tom pokracovali...

hiking nastartoval dobru cinnost, (uz od pomahania a cistenia pri kralovej studni), ktora sa nam vrati...

Sona

Bebo, radi by sme urobili znackarske stretnutie (a) aj buduci rok, planujeme ku koncu roka vyvesit plan akcii na cely r. 2010.

Ripo

Nereagujte, PROSIM, na prispevky podpisane nickom "ciernaznacka" ...

Ciernaznacka

RBR
nie som pravnik, ale keby si taku tabulku firma chcela umiestnit v obci, potrebovala by suhlas obecneho uradu+ platila by kazdorocne poplatky.
Reklamnu tabulku si nemozete dat ani na vlastny dom bez povolenia uradu.
Nechce sa mi verit, ze by v Narodnom parku si firma umiestnila reklamu len tak.

Johny - TOM

No-name, značkovanie vo všetkých 38 regiónoch SR má trojročný cyklus. Záleží na regionálnom značkárovi, ktoré chodníky určí v tom ktorom roku na preznačkovanie. Z toho dôvodu sa môže stať, že dva alebo viac chodníkov nie je v jednom roku súčasne preznačených. Miso B správne uvádza, že značkár, ktorý robí preznačkovanie má vždy premaľovať biele vodiace pásy aj u ostatných farieb, čiže nie len tie svoje!

Ripo

Nereagujte, PROSIM, na prispevky podpisane nickom "ciernaznacka" ...

Rbr69

CZ, ale ze sa Ti to dobre pise tiez na komercnu aktivitu pana L. Makkeho, na server Hiking.sk :( ... a konkretne s akou legislativou??? (prosim zakon a paragraf?)

Ciernaznacka

Pani,
dalsie znackovanie by som minimalne odlozil na nejaky cas.
Nemal by som nic proti tomu, keby sucastou tejto zalezitosti nebola komercna aktivita- reklamna tabula firmy pana L. Makkeho.
Skontaktoval som prislusne institucie.
Podla mojho nazoru je takato reklama v nesulade s legislativou.

Bebo

Nazdar.Ja som tiež prepásol značkovanie,tak dúfam,že ďalšiu pozvánku zachytím.Kedy sa chystá podobná akcia najbližšie?Rád by som aj ja prišiel priložiť ruku k dielu...

MisoB

no-name, neviem, či sa o tom píše aj v norme, ale pokiaľ viem, tak v prípade, že značkár nemá pri značení jednej farby tú druhú súbežnú, mal by v prípade novej namaľovať minimálne biely vodiaci pás pre druhú značku.

Ripo

Nereagujte, PROSIM, na prispevky podpisane nickom "ciernaznacka" ...

Ciernaznacka

Podla mna do prirody ziadna reklama nepatri. Ziadna.
Zacina to tabulkami.... a skonci to bilboardami.
To je neuveritelne z coho vsetkeho sa dnes ide robit biznis.
Ludia, kam utecieme, ked aj hory, lesy, luka obsadia "podnikatelia" a budu nam hustit do hlavy reklamu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov