Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Prechádzka Tribečom

Diskusná téma K článku: Prechádzka Tribečom

Sú pohoria, v ktorých na absolvovanie peknej túry nie je potrebná nejako zvlášť veľká kondícia, výbava ako do veľhôr, či kopec voľného času. Jedným z nich je aj pohorie Tribeč. Nájdete tu zaujímavé miesta spojené s históriou, hustá sieť značkovaných chodníkov dovolí naplánovať si túru podľa vlastných predstáv.

Jana T.

Jasné, že premáva. Aj čakáreň funguje... :)

Čonty

Medzi Malým a Velkým Tribečom sú voľaké staroveké hradby ,taký kamenný val ale ako sa to volá neviem , vlastne možno to ani názov nemá ale v pohorí Tribeč je viac takých hradisk skús popozerať na nete.

Jožo

Pohorie Tribeč je ozaj zaujímavé prírodne aj kultúrno-historicky. Najznámejšie sú hrady Gýmeš a Oponice. Ale mohli by ste mi poradiť, kde sa nachádzajú iné, menej známe hradiská v pohorí a niečo o ich histórii?

Karlos

Nie Pán brat, neposlali. Oni mi posielajú len fotky na ktorých sa ma snažia nachytať na hruškách.:-)
Pre všetkých čo čítajú našu diskusiu s Tónom (Dalim) a nechápu, sa ospravedlňujem. Asi som nabúral seriózne diskusie o turistike. U mňa je vždy turistika spojená s kultúrnym dedičstvom tohoto štátu, tejto historickej krajiny. Ja si neviem predstaviť turistiku bez návštevy hradov, hrádkov, hradísk, kostolov, kláštorov v podhorí, v priľahlých obciach. Mám rád nádherné výhľady, pokoj lesa, ale bez pridanej hodnoty z kultúrneho dedičstva by som bol ochudobnení. Ak som napríklad robil Chočské vrchy s výstupom na Choč, musel som začať na Havránku a pozrieť si keltské hradisko so stredovekým hrádkom. Nasledoval Ružomberok, kde som zaplakal nad kaštieľom sv.Žofie, prešiel som hradiska na Mníchu s návštevou unikátneho kostolíka v Martinčeku s nádhernými reštaurovanými stredovekými freskami (kostol stoji na mieste staršieho hradiska). Nasledoval výstup na starý Liptovsky hrad, v Liptovskej sv.Anne som si musel pozrieť ruiny románskeho kostola, pred vstupom do Prosieckej doliny som si urobil občumovák (pochodil a zakreslil) stredoveky hrádok, atd. S Dalim som na jednej vlnovej dĺžke, je pravda, že on je viac turista-tramp a ja som viac zlenivel.:-)Som rad, že ho poznám osobne. Aby som nezabudol, to ze ho tu oslovujem ako Nobilitu, nechám na prípadnom vysvetlení Daliho.

Tono

Ahoj, Karlos. Fotene cez UV a polar. filter, format RAW, postprodukcia vylucne v Adobe Photoshop - urovne. Inak nic. Viac hadam na osobnom stretnuti. One a neposielal som ti tu fotku hradu?

Karlos

Dali mas pravdu, vela tych fortifikacii je v podhori a intravilane obci.
Tu fotku na jadro hradu Gymes si fotil s akym filtrom?

Tono

Szia nagycsagosúr!!!
Ono ja som udal len hradky, hrady ktore su fakt len na,,kopcoch,, pohoria a nie napr. v dedinach v blizkom okoli /vynechal som napr. Ludanice, Nitr. Stredu a pod./. Ale oni su vacsi macher na tuto problematiku, takze z mojej strany ziadno ,,opono amice,, sa nekona. Hradiska som udal len tie, ktore su mne zname.
Ano foto je z toho ,,protitureckeho tazenia,, ako oni povedali.
Z uctov barones et graf Lorincz III. Doczy de Rywysthe et Nagy Lucse, zvany aj Dali a pod.

Karlos

Ahoj Dali.
Predpokladam, ze z tejto tury pochadza foto hradu Gymes, na ktorom ma Pan Brat nachytali na hruskach, ked som ho nevedel urcit na fotke zo SV, od Kostolian p.T. Inak tych hradov, hradkov a hradisk je v Tribecskom pohori o trosku viac, ako uvadzas.:-)
Fotky tu uvadzane su paradne, hlavne ta s Gymesskym hradom fotena z predhradia - z JZ pohladu na jadro hrado.

Tono

Sisty - som rad, ze som potesil.

Sisty

Ahoj Tonko.
Vďaka za popísanie kúska môjho rodného kraja. Som z Horných Lefantoviec. Podla fotiek to vyzerá že si túru absolvoval minulú zimu, ak sa nemýlim? Vrch Velká skala, kde je situovaný aj Oponický hrad sa u nás nazýva "Hraškov", a pre zmenu dedinskú "Velkú skalu" nájdeš po hrebeni smerom na Zobor pred Tarišťom, kde sa nachádzajú skalné útvary nazývané "Velká a Malá skala". Na mapách je to tuším Čierna skala. Sem chodíme každý rok 25.12. na celodennú opekačku.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma