Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Krivánska Malá Fatra: Varín - Štefanová

Diskusná téma K článku: Krivánska Malá Fatra: Varín - Štefanová

Malú Fatru považujem za svoje domovské pohorie. Pri pohľade z rodného domu mám krásny výhľad na krivánsku časť, týčiacu sa priamo nad Sučanmi. Tu som začala podnikať prvé výlety do kopcov, tu som objavovala čaro rôznorodého terénu a ďalekých výhľadov. Je málo chodníkov, ktoré som ešte neprešla. Netrápilo ma ani, že som si doteraz neužila naraz celý hrebeň, veď po častiach je tiež pekný a najmä v poslednom období som sa venovala mne menej prebádaným pohoriam. Keď sa ale objavila hra, venovaná jednotlivým vrcholom, tak som neodolala a na hrebeň som vyrazila.

Pf.69

Ano ,Wbk , v tejto krajinke ktorú mám tak rád sa pod pojmom cest..ruch rozumie lyžovanie bohatej časti ludstva !!!!!!!!!

Wbk

Tak to informačné stredisko je opäť mimo prevádzky. Z technických príčin raz skrachuje celá táto krajina...

TDD

Informačné stredisko ochrany prírody v osade Štefanová v Malej Fatre je opäť v prevádzke.

Informačné stredisko bude otvorené počas pracovných dní od 9:00 do 17:00 do konca augusta. Mimo pracovný čas je návštevníkom vo vchode do strediska k dispozícii dotykový interaktívny monitor s informáciami o národnom parku.

zive.sk/…/default.aspx$ret

Kaspy

chodi nejaka SAD linka do Stefanovej? nedari sa mi ju najst...

Peter61

Boboty - stopy ASI kamzika boli tak cca 150 výškových metrov nad cestou v Tiesňavách. Dúfam, že (ak to bol kamzík, ja nerozoznám stopy divých a domácich malých prežúvavcov) tam nechodia brakovať odpadky na parkovisku :-)
O aký poddruh sa jedná ukáže asi trus (teda analýza DNA)- Miso.K by vedel viac (ozaj, a ako je to s tym tigrom cirkusovofatranským? na ktorej chate je jeho koža?)
tatry.region.eu.sk/…/61
lesy.sk/…/predsta.htm
tanap.sk/sos/kamzik.html
iop.krakow.pl/…/NC65_Backor_V…

Vrana

Fajn verim, ze su tam. Mna dost pomylila ta lokalita aj to ze kamziky neschadzaju casto do pasma lesa. Boboty a Sokolie su relativne nizke a dost zalesnene kopce. Ale zrejme v tych skaliskach je menej predatorov (vlky tam asi nebudu), tak sa tam uchytili a dari sa im. Ak migrovali sami, tak predpokladam skor trasu. Zapadne Tatry - Chocske vrchy - Mala Fatra.

Takze sa ospravedlnujem tym co tvrdili od zaciatku, ze kamziky v MF su. Aspon mam dovod ist sa pozriet na Boboty. Naposledy som tam bol s rodicmi ako maly chlapec ;-)

Miso.K

Zdravím všetkých diskutujúcich. Prítomnosť kamzíkov v NPMF je skutočnosť, známa niekoľko desaťročí. Do istého času išlo len o neoverené informácie od miestneho obyvateľstva a poľovníkov. Približne 2 - 3 roky je výskyt jednoznačne potvrdený aj pracovníkmi Správy NPMF. Podľa všetkého sa tu kamzíkom aj primerane darí, nakoľko bola pozorovaná samica s dvoma mláďatami v oblasti Boboty (mohla tu však už prísť gravidná). Do MF celkom určite neboli kamzíky dovezené. Treba brať na zreteľ, že toto zviera má výborné lokomočné schopnosti a teda sa tu celkom normálne dostalo po vlastnej osi pravdepodobne z VF. Momentálne prebieha aj genetický výskum, čiže sa ukáže, či sa jedná o alpského alebo tatranského. V každom prípade sa tieto zvieratá nedržia v subalpínskom pásme, ale v pásme lesa, najlepšie s početnými skalnými útvarmi (Rozsutec, Sokolie, Boboty). Neviem, prečo si každý automaticky myslí, že zviera tu musel niekto doviezť. Veď má predsa nohy a keďže to nie je žiadny slimák, niekoľko desiatok km je smiešna záležitosť (pokiaľ ho nezabije auto alebo vlak). Vhodný ilustratívny príklad migračných schopností je medvieďa odchytené v roku 2007 v predhorí MF (39 kg samica), ktoré bolo telemetricky sledované a toto prešlo v priebehu 6 týždňov takmer do MAĎARSKA!!! Na také malé a neskúsené "zvieratko" v dnešnej urbanizovanej krajine mimoriadny výkon.
Výskyt losa je v týchto podmienkach raritou, ale skutočne je známy. Ide o jedince zatúlané z Poľska.

Vrana

OK, ak bol dovezeny tak v MF moze byt Alpsky druh. Ale aj tak sa mi to zda byt malo pravdepodobne, ze by vydrzal 50 rokov. Predsa predatorov (medved, vlk, rys) je v MF dost a rozloha Alpinskeho pasma je v MF velmi mala v porovnani s Tatrami.

Peter61

Alpsky kamzik bol do Fatry a pod. dovezeny v 50/60 rokoch, tusim ze cez Cechy. Je to lovna zver - na strnke polov.zvazu by si nasiel aj udaje o pocte odstrelov ( Sl.raj - tak zo 5/r na ministersku vynimku). Kvoli moznoti neziaduceho krizenia s tatranskym kamzikom sa uvazovalo o ich likvidacii, ale zatial ziju dalej.
Losa som videl pri Havaji - najprv som ho zdialky povazoval za kona. Je to obrovske zviera, ale ak dakto nema moznost odhadnut velkost, tak si ho na dialku pomyli hoci aj s danielom, aj ked silueta je uplne ina.

Vrsan

A pomerne bezne sa los zdrziava aj na Kysuciach, odikal je uz len na skok k nam do Malej Fatry. Polovnici, ale aj pytliaci o tom uz davno vedia svoje. Ale ja nikoho nemienim presviedcat...

Vrana

takze stopy, trus, info od pracovnikov NPMF, ... los na Velkom Rozsutci ... Teraz neviem, mam sa smiat alebo plakat?

Alpsky kamzici, ja neviem, ako sa tam asi dostali? V NT je umelo presidlena populacia Tatranskeho Kamzika. Tych kamzikov museli v Tatrach pochytat a previezt do NT. Je to geneticka rezerva, keby sa nieco stalo so vsetkymi kamzikmi v Tatrach. Preco by nasadzovali Alpskych kamzikov v MF?

Podla mma nie je problem pomylit si kamzika s mladym muflonom, podobne losa s danielom.

Ale netvrdim, ze to co pisete nie je mozne. Stava sa vselico. Minule som isiel po stopach jelena zo Sedla na Koni az do sedla medzi Bublen a Maly Krivan. Vacsi sok bol vsak, ked som videl v snehu stopy velkeho jelena v zavere Malej Studenej doliny pod masivom Ladoveho stitu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma