Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Nové istenie na Ostrom Roháči

Diskusná téma K článku: Nové istenie na Ostrom Roháči

Hrebeňový prechod cez Baníkov a Tri kopy a zdolanie Ostrého Roháča patria oprávnene k najťažším túram v Roháčoch. V náročnom a nestabilnom vysokohorskom prostredí si každoročne otestujú svoje schopnosti tisícky návštevníkov – od úplných začiatočníkov až po ostrieľaných horalov. Obidve trasy predstavujú náročnú vysokohorskú turistiku v exponovanom skalnatom teréne, pričom niektoré partie doslova vyrážajú dych.

Lada1946

V r. 1966 jsme to tam s pražským VŠ turisťákem během pár dnů prošli od Baníkova přes 3 kopy, Plačlivé a Ostrý Roháč až k Volovci. Teď (v 77 letech) jenom zírám, jaká to asi musela být hrůza! Přitom to většině naší výpravy nevadilo. Vlastně nikomu, protože vše bylo v mlze. Ale když se mrak a mlha roztrhl a bylo vidět dolů, tak několik holek začalo těžce hysterčit. Tak musel jít jeden pod ní a dávat jí nohy na ta správná místa.
Slovensko je krásná země...

Urban

Ale ma to tu vyhodu ze je na hrebeni menej ludi.Bol som tu minuly tyzden.Presiel som to od Lucnej po Brestovu a podla mojho nazoru je to zaistene velmi dobre.Ja si myslim ze vetsina ludi nie je hlupa a ked je nebezpecne ist po skalach tak vyuziju bocne chodnicky.Nuz a tym hlupym nepomozu ziadne fotky alebo mapky.(Tych ludi co sa vratili do sedla,pretoze videli ze je to nad ich moznosti povazujem za mudrych.)

Merhorn

Ktovie do akej miery by to realne pomohlo. Ja si myslim, ze uz len pri pohladu odspodu je mi jasne, ze ak to niekto vrzne hore s addismi a pod asi nie je celkom ok a je otazne ako by takymto ludom pomohlo aj o hlavu otrepat cedulky. Ale isty pocet urcite. No ktovie, v kazdom pripade by to bol dobry pocin.

Adushka

Včera sme si po dlhej dobe prešli opäť Ostrý Roháč a nejako som sa dostala aj opäť k tomuto výbornému článku. Musím len smutne skonštatovať, že nápady rozoberané tu v diskusii (upozornenie na náročnosť terénu napr. v Jamníckom sedle a Plačlivom, či vyznačenie červenou aj bočných vyšľapaných chodníkov) ostali od toho roku 2009 zapadnuté prachom. Pritom si myslím, že neznalým by naozaj pomohlo vidieť priamo v teréne na smerovníku mapku s reťazovými úsekmi a prípadne jednu orientačnú fotku.. pri takých davoch, aké boli tieto dni hore by aspoň ľudia hneď odhadli svoje sily. A že sa ich od prvej reťaze vracalo naspäť do J. sedla dosť..

Jano Novotny

AD: kyslicnik vodny... no ono by vcelku postacovali, keby sa tam hore ludia netrepali za kazdu cenu aj v pocasi, ktore nie je pre taku turu a zazitok z nej prave najidealnejsie. Specialne v pripade Ostreho Rohaca to plati dvojnasobne, pretoze aj v pripade nahlej zmeny pocasia sa da vcas vratit, ci uz v smere od Volovca alebo od Placliveho...

Merhorn

Ty stara skola kyslicniku:-)ale ved to je v poriadku radsej nech su ako nie.ale ked som tam videl backhamov v polorozviazanych adidasoch mam pocit,ze ta vyska niekoho 'odkyslicnikuje' ;-)

Peter61

Tak, tak , merhorn, ono tie one, no , lancuchy su kvoli srackovemu pocku (vacsinou sa jedna o molekuly kyslicnika vodneho, ktore sa nevedia dohodnut, ktoru spartakiadnu skladbu budu cvicit)

Merhorn

Tak urcite, stazene podmienky na takom mieste spravia svoje,v idealnych podmienkach je to ale myslim pre priemerneho turistu co nemaju problem so zavratou, a pohybom v takomto terene tak to prejdu bez problemov. Respekt je trosku o inom, netreba nikdy podcenovat :)

Gustoh

Ja som bol na Ostrom Rohaci minuly tyzdem uz 9.krat.A vzdy mam pred nim respekt.Prechadzal som tadial rano o 9. V noci bola burka a prsalo.Skaly a retaze boli este mokre a riadne sa to smykalo a navyse fukal poriadny vietor. Mal som co robit a riadne som sa zapotil. Isiel som v smere od Volovca.Ale ked je sucho a slnecno tak sa to da prejst v pohode.A buduci rok pojdem zase si to prejst.

Merhorn

Tak vcera som bol na mensej revizii na Ostrom Rohaci a je to tam veru zaistene viac nez dostatocne, hlavne ta retaz pred tym "najtazsim" miestom mi prisla az zbytocna, plandala sa mi popod nohy. Ten najtazsi usek je lahky, celkovo rohace nie su nic narocne ale ako som sa mal moznost presvedcit je to cisto individualne, pani za mnou mala roztraseny zaludok a musel som jej radit kde dat ruku nohu a tuto,vyssie spominanu retaz si nevsimli a uz chceli liest na nastu k najtazsiemu miestu cez tu vezicku. a jej slova po vylezeni kominom na druhy, k placlivemu blizsi vrchol zneli "uz nikdy viac, kym tu nebude aspon 2x tolko retazi" :) takze aj taky bol vcerajsi usmevny den na rohacoch... :)

Jano Novotny

AD deti: ono je to velmi individualne. My sme boli "specialna" rodina, ako chalani sme mali prave exponovane tereny najradsej. Najmladsi brat bol na Rohaci tusim ked mal pat a pol. Nepamatam sa, ze by sme niekedy mali technicke problemy. Urcite sme sa nebali ani neplakali, prave naopak, dozadovali sme sa, kedy konecne pojdeme na Tri kopy (co z nejakeho dovodu bolo nami povazovane za top lezecku trasu v Rohacoch). Ale najma - otec bol skuseny a vedel odhadnut pocasie, takze sa nam nestalo, ze by nas zastihlo nieco necakane...
Asi to bude genetika, moje deti teraz tiez najradsej "lezu", dcerka presla cele Janosikove diery ked mala tri a pol roka - bez akychkolvek problemov ci strachu. Akurat sme ju potom museli z Medzirozsutcov na Medziholie odniest, to uz nevladala...

Peter61

Minulý týždeň horskáči napli reťaz v najťažšom mieste, vo vodorovnom exponovanom úseku.

Pajo

alpenverein plati vsetko aj v uzavere ,mimo chodnika chodak aj horolezecky teren dokonca aj autohavariu po ceste na turu alebo z tury. james pleti len horolezecky teren -cize ked si v nastupe zlomis nohu mas smolu.ja mam obidvoje...pre istotu

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov