Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Trojkríž

Diskusná téma K fotke: Trojkríž

Unikátny trojramenný kríž v sedle Tri kríže nemá na Slovensku obdobu. Pôvod tzv. pápežského trojkríža doteraz nie je objasnený. Ramená kríža sú navyše ukončené trojlístkom. Od pravoslávneho trojkríža sa odlišuje spodným nelomeným ramenom.

Funttomas

Tono, to je riadna zhoda náhod.
Práve včera, keď si reagoval na túto fotku, tak som sa vrátil z túry cez chatu Hostinec a sedlo Tri kríže. A aby som nezabudol pozri si poštu. Poslal som ti e-mail.

Tono

Ahoj Tomas, ano cital som to v KS. Je velmo dobre, ze ste to obnovili. Dakujem za doplnenie informacii.

Funttomas - autor

Ahoj Tono,
vidím, že si dobre informovaný. Predpokladám, že si čítal „seriál“ o zániku a znovuzrodení trojkríža v Krásach Slovenska.
Neskromne sa môžem pochváliť, že som členom KST Banská Bystrica – Kremnička a zároveň najmladším obnoviteľom kríža, ktorý sa spolu s ďalšími subjektami a jednotlivcami osobne podieľali na znovupostavení súčasného trojramenného kríža.

Krátka história trojramenného kríža v sedle Tri kríže:
Dnešný trojkríž je už tretím krucifixom v poradí, ktorý stojí v sedle.

  1. kríž postavili v roku 1834.
    Po prvom spílení kríž obnovili v roku 1894.
    V roku 2002 sa história opakovala. Unikátny kríž bol úmyselné odpílený nemenovanou „záujmovou skupinou“ (podozrenie je, ale nie sú dôkazy) a následne spálený na ohnisku v sedle.
    Ale turisti a milovníci prírody - priatelia Kremnických vrchov z oboch strán pohoria spojili sily a postarali sa o zrodenie repliky predchádzajúceho kríža s tromi ramenami. V auguste 2003 sme kopali opornú jamu na nový kríž a bola nájdená olovená rúrka, v ktorej bola sklená tuba so zvinutým odkazom pre ďalšie generácie, ktoré ju nájdu. Originál listiny je uložený v Stredoslovenskom múzeu v Thurzovom dome na Námestí SNP v Banskej Bystrici. V septembri roku 2003 bol slávnostne odhalený nový trojkríž. A každoročne v septembri sa pri príležitosti obnovenia kríža stretávajú turisti zo širokého okolia Kremnický vrchov pod jeho tromi ramenami.
Tono

Mam taky dojem, ze v nedavnej minulostzi bol kriz zniceny vandalmi (zhorel) a po cca roku znovu obnoveny turistami z BB. Pri obnove sa nasla flasa s odkazom povodnych stavitelov kriza. Autor fotky hadam bude mat presnejsie informacie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky