Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Z Detvy do Detvy I. (Poľana)

Diskusná téma K článku: Z Detvy do Detvy I. (Poľana)

Niekedy je počasie mocnejšie než my. Začiatkom leta 2009 dva týždne stále pršalo a nám tak zrušilo naplánovanú dovolenku krížom-krážom Tatrami. Naša túžba po pobyte v prírode je ale silná, a tak v prvej polovici júla opierame zrak o mapu, hľadajúc peknú trasu mimo Fatier a Tatier. „Čo keby sme dali Poľanu a Veporské vrchy?“ pýtam sa Matúša. Že kľudne. A tak sme vyrazili v ústrety divokým lesom a farebným lúkam kraja, kde líšky dávajú dobrú noc.

MisoB

Pekným krajom ste sa vybrali, škoda, že vás tak preháňalo... a ešte jazykové okienko: viem, že v tvojom rodnom Turci máte asi aj "ľyže", ale skala nad Detvou je Kalamárka :)

Adushka

Miso, druha cast putovania, ktora vyjde o tyzden uz bude v peknom pocasi :) inak to ľ v slove Kaľamárka - kontrolovala som to aj podla nasej turistickej mapy aj podla VKU, vsade je ľ :)

Lubo

Svetlo by mohol do tejto debaty vniest nas geograf Tomas :-)
Prepodladam, ze ked pride zo skoly, prispeje.

Ripo

adushka > Ja som tam bol pred 2 rokmi s kamaratom, ktory je z Latok, resp. Hrinovej a tiez mi vravel len o Kalamarakach. V mapach su niekedy pekne dristy - na kapustne listy. (vid Gaľová - Gálová, Pšiverka - Pišivienky, Predná Holica - Predné Holisko) a to som len na 15 km od Košíc našiel...) Nechaj ako chceš. Obe sú správne ...))

Adushka

Ripo, vsak vies ako, ked nie som domaca, tak musim byt odkazana akurat na tu mapu. Kludne opravim, ako to ma byt spravne, alebo nechame dvojtvar :) samozrejme mne ako Turcianke sa tam to Ľ paci ;)

Jjano

V mapách sú správne zemepisné názvy, sú na to normy. Nie vždy sú, ale výnimiek je naozaj málo, len kde tu. Lenže faktom je, že správny zemepisný názov sa dosť bežne odlišuje od všeobecne používaného...

Ja som si takmer totožnú trasu dal v 2006 a je to naozaj prekrásne. Navyše, cesta z Ľubietovej na Chatu pod Hrbom a potom na Tri vody (a ďalej) je bez problémov bicykloidná :-)

Blahola

V Detve sa používa "ľ" čiže Kaľamárka.

Adushka

jjano, tiez som si vsimla, ze tereny su fajne na bike, urcite sa tam niekedy chystame aj na dvoch kolesach, osobne mam velky zalusk na nejaku trasu na Sihlu a potom zjazd Kamenistou dolinou :)

Target11

Nuž čítam tú diskusiu o názve. Ja som z Hriňovej a u nás je zaužívaný názov Kaľamárka. A ústav Ľudva Štúra si môže hovoriť čo chce. Vždy to bude Kaľamárka.
Tak isto ako vodopád pod chatou je označovaný ako Bystré, pre nás je to vodopád Bystrô.
Śkoda, že ste si ho nešli obzrieť. Podľa mňa jeden z najkrajších na Slovensku

FunTTomas

Podľa geodesy.gov.sk/sgn/sgn.htm - "Názvy vrchov, dolín, priesmykov a sediel Slovenskej republiky" resp. priamy odkaz na tabuľku geodesy.gov.sk/sgn/vds.xls je oficiálny názov Kalamárka, ale v Podpoľaní (čítaj mäkko) sa mäkčí a či sa to niekomu páči alebo nie, tak ľudia používajú írečitý tvar s "Ľ". Dokonca aj skalolezci, čo tam chodia, hovoria Kaľamárka - james.sk/articles.asp?pageid=…. Ak nemäkčíte, tak kľudne používajte oficiálny názov Kalamárka, veď každý vám bude rozumieť ;-). Pre správnosť som doplnil do textu aj oficiálny názov.

Bikemartin

Adushka, od zjazdu Kamenistou dolinou neočakávaj zjazd, lebo je to skoro rovina ;-). Z Chaty pod Hrbom je zjazd (aj výšľap) na obidve strany parádny.

Adushka

Mato, jasne, vsimla som si, ze je to skoro rovina, ale staci aj maly sklon a ide fajne :)

Bikemartin

2Bacaardi: outfit nevesty z Č.Balogu - šaťy po päťy, na hlave kveťy :D

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma