Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Z Detvy do Detvy II. (Veporské vrchy)

Diskusná téma K článku: Z Detvy do Detvy II. (Veporské vrchy)

V prvom článku viedli naše kroky Poľanou. Po presune do Detvianskeho predhoria sme dvakrát vystúpili na najvyšší slovenský vulkán. Potom sa s nami začalo zahrávať počasie, a tak úsek cez Vepor a Hrb bol poznačený kvapkami dažďa. Nasledujúce tri dni nášho putovania strávime vo Veporských vrchoch v krásnej oblasti Sihlianskej planiny a podpolianskych lazov. Poďte so mnou do krajiny, kde máte pocit, že sa zastavil čas!

MiroBiker

8.6.2017 som sa rozhodol, ze na bajku si prejdem cervenu TZT z Latok-Mlák cez Bykovo az na Tanovo. Od Cerchli dokonala divocina. Vsetky lesne cesty su uz pozarastane.Po asfalte cez planinu mi to trva na Tanovo asi 45 minut. Po cervenej TZT to bolo enduro s bajkom na 3 hodiny. Dva brody cez potoky Chocholna a Smolno. Mizerne znacenie. Zabludil som x-krat a to som mal appku LocusMap, GPS a podkladovu mapu lesnych ciest. Ti umelci, ktori robil toto znacenie nam asi chceli ukazat tie carovne kaskady na sutoku potocikov v Chocholnej, ale moholi si zobrat aspon viac farby na znacenie ;)

Peter (thailon) Misovic

No parada, som rad, ze ludia vdaka vam objavuju aj stredne pasaze nasej krajiny :) To je kraj, kde nie je problem stretnut Vilu. A este nie su plache, lebo nemaju s ludmi moc skusenosti, takze ked pomozete tajomnej babicke s drevom v strede lesa, mozete zazit cokolvek :)

Godman

Pre svatopluk stepanek: Je to otazne, ci je horsie z Bykova alebo nan.
Tiez sme nezacali vtedy stupat po znacke, lebo sme ju nemohli v jednom useku najst, ale ak si spatne spominam, tak pri vystupani od Chocholnej, sme krizovali jednu roztrusenu osadu a bol tam taky kostolik. Zo spevnenej cesty popri nom sme vzapati odbocili vlavo hore lukou k lesu a uvozom sme sa postupne, ale bez motania dostali uz potom na cervenu.
Ale tie dolinky predtym, to bola ina "mlska"... :)

Svatopluk stepanek

pre adushka - tesim sa na vas clanok zo zimnej tulacky vepor. vrchmi
pre godman - zostup z bykova je obtazny, vystup si neviem ani len predstavit. klobuk dole !
/ nieco podobne je aj usek r. pila - trstie /
pre daulagari, merhorn -
rudohorie raz a navzdy !
aj ked bysom priradil polanu, javorie a ostrozky a cerovu vrch.
to su tiez dobre bohom zabudnute a ludmi opustane kraje

Ripo

Ooooooo, vdaka za pripomenutie tej znacky s medvedom. Samozrejme, ze sme sa pri nej vyfotili vsetci. Bolo to pri hladani kesky Sedlo Prašivá, bonus. Stvornozky, styria ludia, viac ako hodinu - a nic. Ale kraj to je krasny.

Jjano

Ja som neďaleko tej oblasti pracoval (Hronec, Osrblie) myslím v roku 1991 (?) a už vtedy tam všade boli cedule "Pozor medvede!" a faktom je, že tam bolo plno stôp medveďov a po medveďoch... Bolo to dosť o nervy, pretože som tade chodil celé týždne sám a človeku moc netreba, keď príde uprostred lesa k včeliemu hniezdu, z ktorého ešte kvapká med po návšteve medveďa a rozzúrené včely lietajú okolo... alebo klasické medvedie hovno, z ktorého sa ešte parí... :-) Bál som sa ako kôň ...
Ale je to krásny kraj na pešo aj na bicykel.

Adushka

Daulagiri, tu cedulu, ze pozor medvede, mame odfotenu, no do clanku uz nevosla :) v terene nas ale dost pobavila..

Godman, ja sa uz teraz nad tym kufrovanim aj smejem, ale vtedy mi nebolo vsetko jedno a bola som asi aj dost uvrcana.. o to vacsia radost bola, ked sme sa ocitli konecne na lukach nad Smolnom :)

Pafi, tak to by som uz asi uplne cumela :)

Vdaka za pozitivne reakcie :)

Pafi

Andrea, čo dodať, prekrásne opísané. Vďaka za pripomenutie tohto raja.
A k tým zákľuckým motoristom: Keď som pred rokmi absolvoval hrebeň zo Zákľuk na Tlstý Javor, zrazu sme s kamarátmi zazreli na hrebeni autobus. Išli ním babky na žatvu, :0)

Godman

Takisto sa pripajam a potvrdzujem krkolomnejsi prechod na useku Smolno - Bykovo, miestami vazne rebus a lepsie ako tvrdohlavo hladat znacky, je tam vhodnejsie v niektorych usekoch riadit sa instinktom.
Sli sme usek Hrinova - Lom n. R., cize opacnym smerom, takze zrkadlove kufrovanie a najma v dolinkách potocikov Smolna, Chocholna.
A clanok sa mi pacil samozrejme, a rovnako ako autorke, aj tamojsi kraj.

Daulagiri

Ách Rudohorie, jednoznačne na Slovensku najnajnajlepší kraj na túlačky.
Tento článok Aduška bol opäť potechou pre moje zmysly :-). Z tejto trasy nemám zatiaľ prejdený ani jeden meter, ale mám to vo výhľade pre budúci rok. Veľmi ma láka ten lúčny hrebeň Zákľuk a kraj okolo Lomu nad Rimavicou. A čo sa týka toho Bykova, raz v článku tuším časopisu Treking som videl že tam je aj značka upozorňujúca na výskyt medveďa (podobná ako v ústí Suchej doliny v Západných Tatrách, Matúš bude vedieť :o)

A Merhorn: raz navštíviš Rudohorie a budeš odsúdený sa tam neustále vracať, poznám z vlastnej skúsenosti :-)

Adushka

Mato, ano ano, s tou dolinou, viem, uvedomujem si to, vsak sme sa o tom bavili, clanok uz bol vtedy v systeme, tak som to nechala tak :) ono urcite stoja za pozretie tie luky za krkahajmi pri Bykove, takze sa staci dostat nejako na Smolno a uz je to opat pekne :)

Merhorn, dik za chvalu :)

Merhorn

krasny clanok, ako kazdy jeden od adushky a este krajsi kraj. musim priznat, ze som sa navnadil na kraj dovtedy v mojej mysli trosku do uzadia odsudeny :)

Bikemartin

Adushka, práve tie meandre sú dôkazom, že Kamenistá dolina je fakt rovina. Aj keď je výškový rozdiel Sihla - Hronec cca 500m, na 20tich km sa to stratí a aj dolu dolinou treba väčšinou točiť pedále ;-).

Z celého vášho okruhu som neprešiel Hronček - Zákľuky - Obrubovanec (určite pôjdem) a tie krkaháje okolo Bykova, ale tam teda radšej asi nepôjdem ;-)

Adushka

Svatopluk stepanek:
v zime to musi byt fajn, niekedy si to chceme prejst, nastastie sme vyzbrojeni sneznicami :) Ten pamatnik na Bykove stale je, tiez sme pri nom chvilu postali, ale v clanku som to nespominala. K tej modrej znacke - co si pamatam, tak sla len zlta na Latky.. celkovo veru cely usek okolo Bykova je pekne divoky, teraz by som uz nemala problem, ale ak sa tam niekedy opat vyberiem, tak to bude mimo znacku lukami..

Boro, diiik, je prijemne si precitat, ze som nalakala na tulacku takeho majtra tulaka, ako si ty :)

Muska, rado sa stalo, urcite vo Veporskych a celkovo v Rudohori nie sme poslednykrat :)

Muska

Dobre ste sa potárali! Inak značenie vo Veporských vrchoch by sa mohlo s dávkou fantázie chápať ako lákadlo pre tulákov s pevnými nervami. Presne takéto presuny milujem. Narobili ste mi chúťky, ďakujem!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma