Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Júlske Alpy – výstup na Triglav

Diskusná téma K článku: Júlske Alpy – výstup na Triglav

Pri plánovaní výletu do Slovinska do Júlskych Álp som zháňala informácie a stránka HIKING.SK mi dosť pomohla. A môžem povedať, že čo článok to trošku iné informácie, iné rady atď. V konečnom dôsledku v každom bolo trošku pravdy. A tak som sa rozhodla pridať nejaké informácie a rady aj ja. A budem rada ak niekomu pomôžu.

Xxx

Takze ak tomu spravne rozumiem tak ste sa cestou na ziadnej ferrate neistitili? Ani testne pod vrcholom?

Vrana

Pekny kopec. Kto chce v Julkach pochodit viac odporucam krasnu feratu zo sedla Vrsic na Prisojnik cez Okno. Dost tazky a relativne nebezpecny je Jalovec.

MisoM

to ze sa neistili este nic zle neznamena, neviem ake tazke to boli ferraty ale A, B prejdes aj bez istenia uplne v pohode. Je to dost aj o pocasi ake prave mas a konkretnej situacie.

Lienkaa

Nie, vobec sme nemali ziadne istenie so sebou. Ale neni to nevyhnutne, da to cloveku mozno pocit istoty, ale da sa to naozaj prejst aj bez istenia. Je tam vela pomocok, s ktorymi sa to da zvladnut aj bez istenia - vela ocelovych lan a kolikov, naozaj vsade kde je to potrebne. Odporucam si inak zobrat cyklisticke rukavice na tie ocelove lana.

Littleflower

podobnu trasu sme popisali tu: hiking.sk/…/vystup_na_triglav…

istenie nie je potrebne (v idealnom pocasi). hoci (ako sme aj uviedli v clanku) nasli sa jedinci, ktori sa snazili eliminovat riziko co najviac.

kto si chce prejst "kvazi kolmicu" odporucam malu mojstrovku zo severu. vychodiskove miesto: sedlo vrsic.

Lienkaa

ano, clanok spred roka bol velmi dobry a naozaj nam dal spustu vybornych informacii. dakujeme autorom :-) bola tam vyborne popisana trasa. ja som sa snazila pridat prakticke informacie ohladne cesty a cien, co som si pametala.

Adushka

Da sa to prejst bez istenia, ked som ale bola ja, tak som sa radsej istila (sli sme z domu Planika), hore sme stupali v dazdi, dole po dazdi, okrem toho s mojim strachom z vysok.. :) ale trochu zdatny turista by nemal mat problem. Ako inak vidim, tak za tie 4 roky tam pekne vsetko podrazelo.

Je to off topic, a viem, ze to je dole v clanku vysvetlene, ale ten nazov Júlske Alpy mi vyslovene kole oci. Doslovny preklad zo slovinciny by bol naozaj takyto, ale vzity nazov na Slovensku a v CR je prave Julské Alpy, nie Júlske Alpy - ako uvadza zoznam. Vy mate vzite co? :)

Littleflower

lienkaa: hlavne, ze pomohlo :-)
adushka: tiez ma zarazil ten nazov...

Andyxl

ale kebyze neriesime diakritiku a piseme po pocitacovsky, moze nam byt jedno, julske alpy ako julske alpy ;-)

Andyxl

este k tym via-ferratam by som sa vyjadril. musim povedat, ze som mal z nich dost strach, ked som ich prvykrat videl a niektore vyzerali z dialky hrozivo. ale ked sa k tomu clovek dostane blizsie, vacsinou to uz take hrozne nie je a da sa to zvladnut aj pre menej zdatnych, ako som ja. takze pokial nie je smyklavo / neprijemne pocasie, myslim si tiez, ze nie je potrebne istenie.

rozhodne kazdemu kto zvazuje odporucam, nech sa vyberie do tychto krasnych hor a nech si uzije "mesacnu krajinu" tam hore!

Lienkaa

Ked tu uz mame take priznavania strachu (od andyho :-) ), tak pridam aj ja jedno priznanie, ked sme liezli z Triglavskeho domu hore na Triglav a asi v polke zacalo poprchat, tak ja som mala tiez malu dusicku ako to pojdem za mokra smerom dole.. Naozaj mi nebolo vsetko jedno vtedy... Ale bolo to nakoniec uplne v pohode, naozaj ziadne problemy, ono sa vzdy najde nejaky hmat, chyt, miesto kam polozit nohu, lebo slovinci sa naozaj dobre postarali o dostatocne mnozstvo kolikov a ocelovych lan.Od triglavskeho domu smerom hore na Triglav su na celej ceste naozaj vsade koliky alebo ocelove lana.

Vrana

Pokial nie je smyklavo, pokial nie je neprijemne pocasie nepotrebujem feratovy set.

Pokial ma netrafi do hlavy kamen alebo kus ladu nepotrebujem prilbu.

Pokial sa nezacnem smykat dole ladovym zlabom nepotrebujem macky a cepin.

Pokial neletim dole stenou nepotrebujeme lano.

Pokial ...

Vrana

Inak ta ferata na Mojstrovku je tiez fajn. Taka kratsia, nenarocna, dobra na rozchodenie po nocnej ceste autom zo Slovenska.

MisoM

ale vrana zase nedramatizuj :), aj ked mas samozrejme pravdu. Su ale ferraty, ktore ked porovnas s chodnikmi v tatrach tak je obtiaznost rovnaka a lano je tam skor len ako zabradlie

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum