Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hrniec Tatonka Kettle 2,5 l

Diskusná téma K článku: Hrniec Tatonka Kettle 2,5 l

Po rokoch varenia a trápenia sa s litrovým hliníkovým ešusom som to už nevydržal a kúpil som veľký nerezový hrniec Tatonka Kettle. Síce som bol spočiatku skeptický voči nerezu ako takému, ale názory sa menia a preto sa rád s vami podelím so získanými skúsenosťami.

Ivan S.

Peter61:
jestli to je mozne, nevim, neznam zatim nikoho, kdy by to dokazal.
Na druhou stranu, pokud vim o tom, ze takto lze teflon znicit, tak ten varic prece okotlim trochu s rozumem. Snad lidi jste trochu premyslej... staci fakt malinko...

Prilis silnym plamenem ale lze uspesne zkroutit/znicit i nerez a titan.

Peter61

Ivan S.: myslím, že napr. pri varení zo snehu sa pri trocha nešikovnosti teplota nad 250°C dá lokálne dosiahnuť.

Ivan S.

Ad hlinik vs. nerez vs. teflon:
z kazdeho materialu se "neco" uvolnuje.
Pokud chcete jist zdrave, nejezte vubec.
Fascinuji me zastanci nerezu, pritom se jim do jidla dostavaji toxicke kovy Chrom a Nikl.
PTFE, aby se vyrazne rozkladalo, tak potrebuje prehrat nad cca 250°C, coz pri normalnim vareni vesmes nelze dosahnout - leda by to nekdo zhavil "nasucho".
Hlinik se sice uvolnuje, ale z vody, anebo bezne stravy ho do sebe denne dostavate radove vic nez se uvolni z nadobi.
Zatim se zda, ze nejmeni "skodlivy" je titan.

Toz asi tak...

Tomky

Peter61:dobre, pravdive.
Ten kdo uvarí len zopár jedál do roka, škodlivosť riešiť nemusí, a ani ten kdo varí často, všetky outdoor hrnce sú nezávadné(okremtých z tržnice). Viac by som sa obával tých so "zdravou vrstvou", kedže sú na bázi PTFE a pri vyšších teplotách sa z toho uvoľnuje kadečo. Pripalovanie: dosť záleží aj na tvare plameňa, či je rozptýlený alebo sústredený. Napr. MSR PocketRocket silne pripaľuje. Tepelná vodivosť: Titán je síce na tom zle, ale vďaka najmenšej hrúbke je prestup tepla najrýchlejší, preto aj najľahšie pripaluje. Tý čo nevaria na ohni, môžu voliť s nepriľnavou vrstvou(aj titán).

Peter61

Vrana, tých 5 polievok v ešuse ťa môže zabiť, keď ako druholezec na štande nebudeš mať plembák a prvolezcovi vypadne ešus z kletra. Inak nie.
Tramal nám na túto tému napísal popľujráno odborný článok. Štýl je populárny, ale uvedené citácie sú z odbornej medicínskej literatúry. Ak by si to chcel dakto overiť, literatúra u autora (ale odporúčam momentálne nerušiť, behá so sánkami ookolo baraku).
Takže nebláznite s hliníkom, dámy a páni. prevyk.php5.sk/…/alu_kontra_a…

Vrana

Ako decko som 8 rokov jedol v jedalni hlinikovym priborom + rok na vojne. Tych 5 polievok do roka uvarenych v hlinikovom esuse ma ozaj nezabije ;-)

Bacaardi

boro - no ked tu ludia vymyslaju ze titanovy, chromovy a nerezovy, tak som im ukazal najrozumenjsi variant...

peter - no zdrava ze nepusta AL do zradla... :-).

Cyro

Stare hlinikove esusy su dokazom toho, ze niektore veci boli uz davno vyborne vymyslene... Osobne v tomto smere necitim potrebu menit moj esus len preto ze je stary a hlinikovy. Fungoval v minulosti, funguje dnes a pri mojej frekvencii pouzivania ho kludne mozu zdedit este aj moje decka...
(moznoze moje deti si uz budu moct teleportovat menu z najlepsich svetovych restauracii priamo na hreben Vtacnika :-D)

Peter61
Bacaardi: "zdravou vrstvou" ? su tam vitaminy ci co ? -)
Boro

Bacaardi ????? Načo nosiť set za 1000,-Sk, keď ti to isté urobí ešus za 50.-Sk.

Bacaardi

decka, ja niesom odbornik na varenie napriklad ako Boro, ale mozno vam viem poradit. svoje som si odvaril na hlinikaci a stale hlinikac mam a je to super vec. kto sa vsak boji "hliniku" a chce nieco nove, tak odporucam Primus LiTech Cooking Set, nie je to ani nerez, ani titan, ani megatutti super kozmicka technologia. je to hlinikovy set vnutri potiahnuty zdravou vrsvou neviem coho. lahko by sa to malo cistit, a kedze ide o hlinik, tak aj dobre varit. a cena je velmi dobra... fakt.

Peter61

Lubo, IMHO pripalovanie je problem aj tenkeho nerezu. Vzhladom na pevnost tychto materialov su dna tenke a teplo prestupuje rychlejsie, teda je tendencia pripalovania krmiva (alebo prepalovania dna, ak sa vari zo nsehu). S klasickym hlinikovym esusom sa pripeka menej oproti tenkemu nerezu, lebo hlinik sice ma lepsiu mernu vodivost tepla, ale kvoli pevnosti su dno aj stena hrubsie.
Ak je tu dakto strojar a pod. odbor , viete najst dajaku tabulku porovnania tepelnej vodivosti hlinik/nerez/titan?

Lubo

Titan ma jeden drobny problem. Vzhladom na malu hrubku dna sa na nom neda poriadne varit, taka slanina sa na nom pripali hned. Mam to oskusane s MSR Titanovym esusom. Okrem ohrevu vody, varenia polievok a inych instatnych pokrmov je to nepouzitelne.
Hmotnost je vsak uplne uzasna, v tom plny suhlas :-).

Mrnka

tak ja mam tiez tento tatonkovy, ale mensi,litrovy.
Moje hodnotenie: lutujem, ze som si ho kupila, aj ked bolo to trochu omylom. Povodne mal byt hrniec klasicky, nie na zavesenie, ale v obchode sa pomylili a dali mi inu krabicu. Kedze to bolo kupovane v inom kute republiky, tak som to zistila az doma:-(
Je tazky a neprakticky. Ta pokrievka a uchytenie je riesene hrozne. Uz ho so sebou nenosim.
Odporucam radsej sa tresknut po penazenke a kupit poriadny titanovy hrniec. Je lahky ako pierko a ma paradnu pokrievku a aj drziak.

Sx02

Mame se zenou stejny hrnce uz ca 3-4 roky a musim rict ze ho k smrti nenavidim. Asi ma autor jiny (zazracny) typ protoze na ten nas se jen krive podivam a uz pripaluje a to prakticky jakekoliv jidlo.
Coz vzhledem k tomu ze prakticky denne varime ovesne kase je neuveritelny porod.
Plech hrnce je celkem mekky a velmi snadno se promackne/deformuje.
Zlatej hlinikac ;-)

Pro Bora: Pro dva lidi je to sice luxus ale docela logickej - kdyz clovek vari testoviny, nebo prave ranni davku kase, tak je to tak akorat, nemusi se starat jesli to nahodou nevytece a do hrnce pak vklidu slizis veskere nadobi, uterku, koreni a varic i s bombou.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov