Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Z Hačavy do Hačavy cez Osadník

Diskusná téma K článku: Z Hačavy do Hačavy cez Osadník

Biely poklad našej prírody nás už niečo vyše týždňa provokuje. Zima ako remeň je konečne tu. Mrzne, v meste je -12 °C. Snehu aj v Komárne. Keďže sa má pred Vianocami otepliť, nedá sa už viac čakať. Keď zima praje, Slovenský kras je jedným z mnohých ideálnych miest pre pohodlnú túru, počas ktorej si človek môže vychutnávať brodenie sa snehom, prerážanie závejov, radosť zo zhadzovania snehu zo stromu kamarátovi za golier, blúdenia a toho hlavného - nekonečného zimného ticha. Spoločnosťou vám budú len stopy zvierat, vtáky, vŕzganie snehu a vlastné myšlienky. A ak nie ste sami, tak aj reči vaše a vášho kamaráta.

Thailon

@bikemartin : ale vsak jasne, ze ano, aj bez GPS viem, kde som, nespolieham sa nam. Len ho proste nosim zo sebou, to je vsetko. Hlavne pre dokumentacne ucely. Na bicykel vzdy. Preco ? Lebo ked som kedysi na nete hladaval trasy a cesticky, nasiel som prd ... a ak moje gpx subory niekomu pomozu tak, ako som vtedy potreboval ja, tak preco nie.

[no flame]Ak je to taky problem, nebudem to uvadzat v clankoch :D Dam si flanelku s bavlnenym trickom, dedov batoh, ocove kanady, horalku a budem cool ;)[/no flame]

Ripo

.... odpoviem vopred: vela!
Ale aj sovietski pionieri z Timurovej druziny si davali do skolskej aktovky tehly, len aby viac utuzili svoje telo ...) Sovietska fyzkultura - moj vzor!

Bean

...a teraz bude automaticky nasledovat otazka, kolko vazia vase batohy, vsak Boro :-)

Ripo

Axel> ja ta tromfnem ... pred tyzdnom som mal vo vrecusku 5 sad = 20 nahradnych... )) Plus v GPS, vo fotaku a v celovke..)) A ci je to zbytocnost? Clovek nikdy nevie. Upresnenim polohy mozes zrychlit prichod pomoci. Preto nosim vzdy o sebou aj lano. Pre istotu ... lebo clovek nikdy nevie ..)

Axel

Akurat, ze nie tebe... :-P
(Ja viem, bola to podpasovka, sorry).
Na e-trexe idem 2 celodnovky aj s navigovanim na parking a nazad domov (cize nejakych 22-25 hodin ide v pohode).
Zvycajne mam v batohu 14 tuzkovych (kto ma tromfne?)
Nosim aj klasicku mapu.

Ripo

baterky v poho vydrzia aj 20 hodin ...

Bikemartin

Peter, ale keby išlo o poskytnutie pomoci, tak povedať svoju polohu by si mal vedieť aj bez GPS, nie ? Spoliehať sa na GPS,... keď na tom v priebehu dňa potrebuješ meniť baterky...

Boro

M.L.Tak ty si naozaj výnimka.Ja síce GPS nepoužívam, lebo ho nemám ale mapu mám vždy. Avšak ak nechápeš prečo ludia potrebujú GPS-ku, tak možno ani nevieš , ako to funguje. Ja nie som žiadny vyznávač supertechnológií, ale GPS-ky už zachránili dosť životov a pomohli veľa luďom na cestách.

Thailon

Ahoj M.L. Minimalne nato, aby som mohol zdokumentovat turisticku znacku pre turistickamapa.sk. Albo nato, aby som nasiel geocache, pripadne si pozrel, kadial sme sli a co som kde videl - ukladam si napr waypointy a tracky. A v neposlednom rade nato, ze ked niekde tresnem na hubu ja, ci kamarat, aby sme vedeli povedat, kde sme, keby slo o poskytnutie pomoci.

Zazitky su tie iste, proste si dokumentujem, kde som bol.

M.L.

Pekne napísané. Poznám tú oblasť (Hačavské vodopády).
Som nevalný turista, mestský človek (Bratislavčan). Po mikroregióne Muránska planina chodím sólovo, bez GPS a bez máp. V lete aj v zime. Aj na lyžiach. Mapu si pozriem iba pred túrou. Najkrajšie dobrodružstvo je, keď zablúdim, a neviem, kde z lesa vyleziem. Raz je to niekde v Ratkovskej Zdychave, inokedy v Rimavskej Píle, Polome, Hačave, atď. Parádne dobrodružstvá. Ale načo k tomu potrebujete GPS, to nepochopím.

Thailon

Ahojte
@boro : veru, dufam, ze tych zim este bude.

@jnezky : ano bolo to 20.12.2009, mohol som to veru uviest v clanku. Poprosim redakciu, ci by to tam nepridala.

@godman : dakujem, tesi ma to ! tu je cela galeria z tury picasaweb.google.com/…/Hacava…

Boro

Peter, ako aj píšeš, to úžasné zimné ticho v zalesnenom teréne, len občasné praskanie stromov. Už aj štartujem do hory.

Godman

Este som to necital - a tento chlapik tusim pise dobre - ale co ocenujem, fotky. Paradna, prirodzena normalka..., teda aspon pre mna..., neviem, ci pre tych fotografov v galerke... :)

Jnezky

Pekné. Ste si užili. Neuvádzaš datum kedy ste to absolvovali, no typujem niekedy okolo 20.12.09. My sme vtedy boli fotiť v Háji vodopády, ďalej sme sa nedostali. Mráz nás vyhnal do hospody pod hradom :)

Vladimir50

Pekny výlet, pekný článok, pekný kraj.
Ďalšia inšpirácia, aby som sa tam už konečne vybral.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum