Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Bývalý zrub Žlebina za Lyscom

Diskusná téma K článku: Bývalý zrub Žlebina za Lyscom

Pozdĺž turčianskeho hrebeňa Veľkej Fatry a na priľahlých rázsochách, vybiehajúcich do Turca, sa nachádza menej salašov a kolíb, ktoré by sa dali využiť ako útočisko pred nečasom alebo na nocľah. Počas novembrovej túry som naďabil na jeden opustený salaš a informácie poskytnem aj vám.

Motorkár

Teofil, viem že v minulosti bol súdny spor o tento zrub a to bol asi dôvod, prečo vyhorel. Po jeho vyhorení vraj majiteľ dostal ako kompenzáciu do užívania bývalý salaš Na Ostredku, ktorý je odvtedy prerobený a zatvorený. Vieeš o tom niečo bližšie?

Rc1

teofil vies o tom nieco viac? zaujimali by ma podrobnosti o tom gaspare jesenskom a ako k tej chate prisiel. poznam podobne osudy viacerych takychto chat a zaujimalo by ma to.

Jesenský Teofil

Chata bola postavená ešte pred vojnou a Zväzarmu nikdy nepatrila. Ten ju len opravil a prisvojil si ju. Pôvodne patrila Jesenskému Gašpare z Horného Jasena,ktorému ju komunisti po r.1948 zhabali a potom až do reštitúcie patrila štátu. Takže chlapci zväzarmovci opravovali nie svoj ale cudzí majetok.Nech je im za to česť a chvála.

Jaro_PO

Caute, siel som okolo v sobotu, mali sme na plane tam prespat. Nasli sme len zaklady a pokrcenu plechovu strechu. Chata zhorela. Da sa sice spat pod tou strechou, ale len ako nudzove riesenie. Ked sa treba skryt pred burkou, ako sa to stalo nam. Skoda bola to krasna chata.

Majoftj

PO PRVE NENI TO SALAS RESPEKTIVE JE TO CHATA VOLA SA ZLEBINA-CHATA NADEJI A PATRILA ZVEZARMU TURCIANSKEHO JASENA KTORA HO V 70.TICH AZ 80.TICH ROKOCH 20.TEHO STOROCIA SVOJPOMOCNE ZRENOVOVALA Z ROZPADAJUCEJ SA KOLIBY.SLUZILA NA CELOROCNU REKREACIU A ODDYCH PRE CLENOV ZVEZARMU A SIROKU VEREJNOST PRIATELOV JASENA.NO PO 19TICH ROKOCH SUDNEHO SPORU S UDAJNIMI VLASTNIKMI!!! ZA ZAHADNYCH PODMIENOK A SKORUMPOVANYCH SUDOV SME O TUTO CHATU PRISLI A V LETE 2009 SME JU MUSELI VYPRATAT.MOMENTALNE JE STAV TAKY AKO JE A CAKAME CO S NOU NOVY MAJITEL V BLIZKEJ BUDUCNOSTI MIENI UROBYT!!!CHALANI CO TAM PREZILI MLADOST Z JASENA!!!DAKUJEME

Seakaya

Ahoj, jak píše pinus, byla to normální klasická chata, před cca 7mi lety jsme ji z hřebene pozorovali a následně i sestoupili abychom zjistili co a jak a jestli se nedá využít na nocleh. Byla zamknutá, vevnitř poměrně vybaveno - alespoň co bylo vidět přes okna. Vida, současnost je jiná. Hřbet Lysca doporučuju všem, krásně holny a přitom bez lidí. (když jsme sestupovali tehdy k chatě, viděli jsme dalekohledem jak se na zápraží v kraji bez lidí opaluje nahej chlápek :)), než jsme přišli, byl fuč :-) ...a vevnitř nebyl.
Mějte se!

Pinus

Nie je to salaš, ale normálna chata, len už bez vnútorného zariadenia. Myslím, že vlastník je obec Turčianske Jaseno, svojho času ju malo v nájme PZ Jarabina Turčianske Jaseno a volá sa chata Žlebina ako rovnomenná lúka na ktorej okraji je postavená. Merhorn správne podotkol, že sa nachádza v doline Vôdky - časti Hornojasenskej doliny.

Merhorn

Salas je v oblasti menom vôdky,lavostrana odnoz hornojasenskej doliny.siel som okolo pri jednom nudzovom zostupe z maleho lysca do jasenskej dol.lysec-maly lysec je krasny kut vf.
Vdaka miso

Boro

Mišo, ty beťár, až mi srdce stislo keď mi padol zrak na tú fotku. Skoro takto vyzerala tá búda z príbehu "Elixír". len potom som si uvedomil, že nemala bočné okienko a že samotná "izba " bola kratšia a previs strechy dlhší. Fuj, ale si mi dal !

Vrsan

Vyborne, pekna lokalitka... Skoda len tej piecky. Nemyslim si inak, ze to bol salas, ovciarske koliby vyzeraju trosku inak. Mohla to byt buda pre pastierov jalovic, alebo polovnicka chatka... Zo senika to asi urobene tiez nebude. Zrubec je to vsak v kazdom pripade velmi peknucky. V nedelu sa chystam na Lysec, ale z Belianskej doliny. Na polanach pod Lyscom juznym smerom je vraj tiez niekolko podobnych objektov. Je to sice mimo znacenych chodnickov, ale pre romantikov to je urcite pekna prilezitost. Som na to zvedavy...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma