Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Pramene Račianskych Karpát I.

Diskusná téma K článku: Pramene Račianskych Karpát I.

Vlastním mapu Bratislavského lesného parku 1 : 20 000 z roku 1974 a z času na čas si konfrontujem údaje z nej so súčasným stavom. Myšlienka obísť všetky pramene na ploche ohraničenej lesnou cestou od smerovníka Krasňany záhrady po smerovník Tri duby až horáreň Biely kríž a po asfaltke do Rače skrsla vo mne dosť dávno, no jej realizácia nastala až 17. 11. 2009.

Ruskur

Nechali sme sa clankom inspirovat a v sobotu sme sa sli poprechadzat po podobnej trase. Super! :)

MatusM

takže až včera som si článok vytlačil a prečítal v 50tke cestou domov, miesta známe a predsa som vďačný za niekoľko zaujímavých tipov.. treba chodiť s otvorenými očami. Vrstvu prameňov navrhujem zakomponovať do turistickej mapy už dávnejšie.

Janica

...len ma tak napadlo,ci by nejaky vandal zhanal infosky na webe ohladom nejakych chatiek :-) a okrem toho rozne trampske osady maju svoje stranky,dokonca je aj taky zoznam chatiek s presnou polohou a bez znameho majitela a odfotene...

Eric

Uverejnovanie polohy chajd by som tiez nechal napokoji. Nie je to celkom tak ako pise vladvlad, keby boli volne pristupne info o polohach, najdu sa taki borci, co by tam isli porobit bordel. Takto nevedia kde su a nechce sa im to pracne zistovat tak kaslu na to. Je to ako s bivakmi v Tatrach, ktore su ale nie su :)))

Vladvlad

Tá prvá veta v tvojej odpovedi mi znie pochopiteľnejšie ako tá v tom článku, pretože v ňom nie je zmienka, že sa idú porovnávať pramene medzi starou a novou mapou. Ale dobre.

K tým iným lokalitám v lesoparku : myslel som pramene niekde nad Lamačom-Kačín-Klanec.

A posledná vec ktorú nechápem :) sú tie trampské "chajdy" a ich neudávanie polohy. Veď keď tam niekto ide s úmyslom to zničiť, tak si to nájde aj bez zakreslenia v mape. A ten kto sa tam chce ísť pozrieť, tomu to uľahčí cestu. Aj v tunajšej mape je plno fotiek tých "osád" s úmyseľne chybnými súradnicami. Je to škoda a robí to zobrazenie fotiek neprehľadným z hľadiska ich skutočnej polohy.

K poslednej vete: veď netreba zverejnovať "inú mapu" ako tú shokart. Len som myslel, že spraviť výrez tunajšej mapy a vyznačiť do nej tie nájdené pramene, ktoré tam nie sú. Je to prehľadnejšie ako ich siahodlhý opis.

Ale dobre, nebudem sa do toho už montovať, každý nech si spraví ako chce :)
Pekný deň.

Miroslav Svítek

Porovnával som pramene zakreslené na mape z roku 1974 a terajšej. Ja si myslím, že tie pramene tam boli aj vtedy a že mapy z pred roku 1989 nezobrazovali realitu predsa dobre vieme, len nechápem prečo sme pred imperialistom utajovali aj pramene v okolí Rače. Teraz mapujem Vajnorský potok a potom budem Račí potok. Vydricu by som vcelku nerád.Je tam kopa trampských chájd a nepísať o nich by neboli úplné informácie a písať a prezradiť ich polohu sa mi v dnešnej dobe nechce.Už ich vyhorelo až priveľa.Uverejňovanie inej mapy ako Shotcart neumožňuje redakcia.

Vladvlad

Zaujímavá téma. Na začiatku nechápem tú zmienku o tej starej mape. K čomu bola dobrá v spojitosti s hľadaním prameňov neviem, ale nevadí.
Ako jedna fotka by sa hodil mapový výrez (napríklad aj z tunajšej turistickej mapy) s vyznačenými nájdenými prameňmi.

K tým miniposedom - ich opak - maxiposedy sa dá nájsť napríklad medzi Kačínom a Malinským vrchom. Také "hebedá" som zatiaľ inde nevidel.

Zaujímavé a možno aj prínosné by bolo pochodiť všetky pramene v Lesoparku, nie len ten kúsok nad Račou.
Ale celkovo zaujímavá téma článku.
Niečo podobné som realizoval minulý rok aj ja pre dobrovodské pramene (presná poloha, fotodokumentácia a nejaký popis/zaujímavosti viažuce sa k danému prameňu). Ešte tomu chýba nejaká interaktívna mapová prezentácia (kliknutie na prameň-zobrazenie fotky/informácii atď) a bude to fajn.
Bol som prekvapený koľko sa ich v okolí nachádza a nie je zaznačených v mapách.

Daron

...čo sa Zbojníčky týka, tak voda je tam pitná (má nedostatok Mg2+ a Ca2+ - to ale nie je škodlivé), vlani som robil diplomovú prácu o Zbojníčke a prameni pod Červeným mostom... akurát majú trochu nižšie pH ako je limitná hodnota na pitnú vodu;)... ale nie výrazne, čiže zdravotné riziká nehrozia ;)...

Lubo

Niektore skodlive zlozky sa nemusia prejavit akutnym problemom. Napr. ak obsahuju tazke kovy a ine dobroty...

MatusM

jéj, tak toto si rád prečítam po práci:) na Zbojníčke sa vždy výdatne nadájam, keď mám cestu okolo - bez následkov

Eric

Co sa tyka Zbojnicky, odjakziva som z nej vodu pil a to aj na viacdennych cundroch sme cerpali vodu iba z nej a som tu :)) Myslim, ze odvtedy sa tam hore nemalo moc co zmenit v strukture vody, takze ta by mala byt bezproblemova...

Sona

Ak sa dobre pamatam, napr. na Zeleznej studnicke bolo svojho casu uvedene, ake bakterie sa nachadzaju vo vode a tym padom je teda nepitna. Ci je to tam teraz, uz neviem. Tam som vodu nepila, lebo slo o nejake "fekalne" bakterie, mysim, ze Escherichia coli. Pri pramenoch ako Zbojnicka alebo Mariin pramen som to riskla, bez nasledkov.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma