Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Rainerova chata

Diskusná téma K článku: Rainerova chata

Najmenšou a zároveň najstaršou zachovanou tatranskou chatou je Rainerova chata. Patrí medzi turistami k veľmi navštevovaným miestam, pretože sa nachádza v nižšej nadmorskej výške, neďaleko Hrebienka, Studenopotockých vodopádov a Zamkovského chaty. Tieto ciele zvládnu aj menej kondične pripravení turisti a predovšetkým rodiny s malými deťmi.

Misob

Len mala poznamocka: vsade som sa doteraz stretol s tvarom Rainerova...

Smolinko

Nuz ta kolibka netusim naco tam vobec je...asi naozaj ako len bufet pre turistov co tam chodia v lakovkach... trosku dalej je Zamkovskeho, tak mi to pripada ze je to len na lakanie penezi... ale aj to je biznis... Inak kedze je tam vela turistov tak sa Petrasovi ani nedivim ze je taky odmerany a nevrli... ja mam s nim nie moc najlesiu skusenost ale zas to viem pochopit pri tolkych haldach ludi... Inak co sa tyka toho pristupu... ked uz je to tam take mohli by tam mat aspon pitnu vodu sak to nie je tak daleko aby ju tam nedotiahli :-) Nuz ale vseobesne je v centralnych tatrach problem s vodou...na to som si zvykol... ale vela turistov ju tam pyta...

Lubo

Miso, dakujem za upozornenie.
Samozrejme, ze je to Rainerka - dokonca na titulnej fotke k clanku je to s A. Opravil som to.

Sedlo

Trošku bych tě možná opravil. Zamkovského chata je ještě o hodinu dále, možná jsi myslel Bilikovou chatu, která je hned vedle .

Sona

Nie, myslela som Zamkovskeho :-) Ja to beriem "nedaleko" :-)

Tono

Ked pridete na Rainerku podvecer, na neskoru jesen tak zazijete velmi prijemnu atmosferu. Neviem, ja som s chatarom viackrat pokecal (a nie len to)velmo dobre. Ale asi je to aj preto, ze do Tatier na treky chodim vylucne na skoru jar, neskoru jesen a zimu(okrem rodinnych vyletov, lyzovacky a pod.) a aj to povacsine cez tyzden, ked su Tatry poloprazdne. Stacilo pred 16 rokmi zazit takmer Bratislavske korzo z cesty od Teryho chaty na Zbojnicku chatu! Odvtedy su Tatry v sezone pre mna TABU.

Funttomas

Na Rainerke majú vynikajúci horský čas s jedinečnou chuťou. Jeho skvelá vôňa sa šíri útulne zariadeným interiérom. Oplatí sa tam naň zastaviť hlavne teraz v zime a obzrieť si snežné výtvory pána chatára.
Škoda, že si Soňa nespomenula v texte, že okrem informačného centra je chatka hlavne miniexpozíciou tatranských nosičov a historickej vysokohorskej výbavy.
Pri retroposedení v Rainerke možno vidieť okrem iného aj vývoj horských nosítiek, skôb i karabín, dnes už nepoužívané konopné laná, kované stúpacie železá, kladivá, cepíny, lyže, snežnice, fotky legendárnych nosičov a zmienky o viacerých rekordných vynáškach na chaty.

Yeti

Funttomas, mas pravdu, ze by sa hodil aj popis pozoruhodneho interieru chaty. Daju sa tam vidiet naozaj zaujimave veci, ktore by ste inde tazko nasli.
Zmienka o horskom caji na Rainerke vo mne vyvolava krasne spomienky na minulorocnu zimu. Boli sme tam v marci a vtedy to boli super zimne podmienky. Ked sme sa po "prechadzke" do Vekej Studenej az skoro ku chate vracali dole, konecne sme vystihli aj otvorenu Rainerku. Zastavili sme sa len na caj a nakoniec z toho bolo asi viac ako hodinove posedenie az do zaverecnej s fajn ludmi. Potom sme este druhy den rano, pred odchodom z Tatier, prisli odhadzat sneh a narubat drevo, len aby sme sa v horach zdrzali co najdlhsie. Dufam, ze sa tam coskoro vratim.

Sona

Caute,

Tono diky :-)

Funttomas, mas pravdu, co sa tyka tej miniexpozicie a som rada, ze si to doplnil. Ja som si az tak detailne nepamatala, co tam presne je, a nechcela som pisat hluposti :-)

Vilo

Rainerova chata je veľmi príjemná, minulý rok som si tú atmosféru s interiérom aj nafilmoval.

Ak mi je čohosi ľúto, to je chata Kamzík vedľa. Pamätám si ešte, keď stála. Že bola zlikvidovaná kvôli neexistujúcej čističke odpadových vôd, nad tým mi zastáva rozum (chápal by som, keby napríklad padla za obeť požiaru, hoci aj to je smutné...). Hodnotím to ako jedno z víťazstiev ochranárskeho fanatizmu nad zdravým rozumom...

Zaza

Cítila som sa tam veľmi dobre. Chatár Petras je veľmi príjemný. A že sa tam zastavujú len sviatoční turisti v lakovkách, nie je pravda. Ja (a poznám aj iných takých)sa tam rada vždy zastavím,keď idem do oboch Studených dolín,cez Priečne sedlo, na Slavkovský štít... tam sa "turisti" v lakovkách nezvyknú driapať, a napokon,prečo by v Tatrách nemohli zažiť pekné chvíle aj ľudia,čo majú radi hory,ale napr. zdravotné dôvody im nedovolia náročné túry, alebo deti či už na škol. výletoch, či s rodičmi. Veď treba v nich pestovať lásku k horám už odmalička.

Wallendorfer

pridam aj svoje dojmy. Poprve, neustale sa bavim nad nazvom "chata", mne to chatu nikdy nepripominalo a ani pripominat nikdy nebude. Dokonca aj utulna by bola prehnana, je to taka "chyza" alebo "pivnica". Co sa tyka pristupu, s petrasom sme si iba pozdravili,takze ho neviem zhodnotit,ale zas som mal tu "cest" s pani Petrasovou,a bol som velmi sklamany, bola kysla ako citron, snazili sme sa trosku nadviazat nejaku debatu,no evidentne nemala zaujem. nabuduce zacnem po nemecky,asi bude privetivejsia...( a stazovat sa na kvantum ludi je blbost, pretoze v ted den bolo uprsane pocasie a na rainerke sme boli dokopy asi piati...)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma