Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Aky digital na fotenie hor?

Diskusná téma Aky digital na fotenie hor?

Ahoj horali a horalky,nevedeli by ste mi poradit,aky dig.fotacik v priatelnej cenovej relacii by sa hodil na kvalitne fotenie nasich hor?

LuboO

Tazka otazka typu, ake auto by sa mi hodilo na jazdenie po nasich cestach... Musis specifikovat poziadavky

Wallendorfer

no,praveze to tazko povedat,snazil som sa nieco zistit z fotogalerie,ale to nie je objektivne hladisko,je mi jasne,ze najlepsie sa bude fotit asi so zrkadlovkami,hlavne mi ide o kvalitu zaberu-a tiez cenu samozrejme.nechcem vsak ziadne super umelecke fotky,ale take,aby boli ostrejsie ako s beznym digitalom.

Jano

Myslím, že krajinkárska fotografia nie je až taká náročná na výber fotoaparátu, ako trebárs makrofotografia, ktorou sa zaoberám ja. Nie vždy sa mi na hory chce vláčiť moju fotovýstroj, občas si požičiam tú najlacnejšiu "mydlovú krabičku" akú vôbec bolo dostať vo foto predajni a som až prekvapený nad kvalitou fotografií krajiniek.
Ja osobne by som si vyberal fotoaparát v čo najnižšej váhovej kategórii s možnosťou manuálneho nastavenia aspoň tých najzákladnejších hodnôt, ako je napríklad nastavenie bielej, EV-éčko, citlivosť (ISO) a priorita aspoň clony. Krajinky sa fotia s najširším ohniskom, takže nepotrebuješ žiadny ultrazoom. Čiže bohate postačí menší kompaktík v nižšej cenovej kategórii. Samozrejme postačí aj na bežnú fotografiu do rodinných albumov. Skôr by som sa zameral na značku výrobcu a svoj výber sústredil na tie, čo už majú vo svete nejaké meno, je ich dosť.
Na nete je veľa stránok s odbornými recenziami, určite tam nájdeš to čo hľadáš. Napr. recenzie.hladacik.sk/
A ešte jedna vec. Každý digi fotoaparát uloží obraz takmer rovnako na čip. Záleží ale od samotného fotografa, aká bude tá výsledná fotografia, čiže voľbou kompozície začínajúc, správnym nastavením hodnôt fotoaparáta pokračujúc a správnou úpravou v kvalitnom grafickom editore končiac.
Prajem pri výbere a aj pri fotografovaní veľa šťastia a krásnych zážitkov.

Lubo

Pri výbere by som ešte odporúčal zamerať sa šírku objektívu. Väčšina kompaktov začína na ekv. 35mm, čo je na krajinku dosť úzke. Existujú však foťáky s ekv. 28mm -- osobne by som odporucil asi Canon PowerShot S80.
V prípade ak nemáš problém s angličtinou, preštuduj si recenzie na dpreview.com$ret ... podľa mňa najlepšia stránka na svete pre túto tématiku.

Igor STRHÁRSKÝ

S podobnými otázkami už mám jednu skúsenosť - pokiaľ sa niekto takto zoširoka pýta, odpoveď je jednoznačná - kúp si kompakt strednej triedy (hoci aj z druhej ruky) a uvidíš ako ďalej. Nauč sa na ňom všetko, čo sa len dá (a to nemám na mysli len technickú stránku). Pokiaľ ťa to bude stále držať, vyskúšaš zrkadlovku a keď sa Ti pritom roztrasú ruky, je čas si ju kúpiť :-) Podľa môjho názoru skôr to nemá zmysel. A nezabudni si dovtedy zabezpečiť všetky veci, ktoré potrebuješ na živobitie (byt, auto...), pretože potom už všetky ušetrené peniaze pôjdu len na fotopríslušenstvo :-)))
Ale vážne - pokiaľ chceš hlavne chodiť po horách a popri tom čo-to odfotiť, kompakt je jasná voľba (malý, ľahký, pohotový). Akú značku a typ si vyberieš, to už je v podstate jedno, aj keď môj názor je taký, že naozajstný fotoaparát ma na sebe napísané Canon alebo Nikon. Všetko ostatné je pozadu. A nedaj sa oblbnúť počtom megapixelov a mnohonásobným zoomom...

TDD

Kodak nie je pozadu. túto značku poznajú aj tí čo nečítajú našu stránku - starí otcovia.

Peterf

Chcel by som sa spytat Igora Strhárskeho aký nazor ma na Sony DSC-H2.Mam ho doma asi 3 tyzdne-rozmyslal som aj o podobnom Panasonicu,rozhodli vsak u mna tuzkove baterky,MemoryStick a Carl Zeiss.Chcel som totiz nejaky ultrazoom okolo 11000 a nic ine sa mi tak nepozdavalo,Canon ani Nikon asi nic podobne nerobi.

Igor STRHÁRSKÝ

TDD: áno, určite poznajú aj značku Mamaiya, Yashica, Leica atď. Otázka ale znela na digitálny fotoaparát - a pravda je taká, že Canon a Nikon sú v tomto dosť vpredu...
peterf: určite je to výborný fotoaparát, tak, ako všetky ostatné dnes na trhu. Samozrejme, pre danú kategóriu používateľov.
Pravda je taká, že nie je až tak podstatné čím fotíte, ale čo a ako... A ak už budete ovládať to "čo" a "ako", budete už mať jasno aj v otázke "čím". Mne sa to ešte nepodarilo :-)
No, ale konkrétne Sony vs. Panasonic - v poslednej dobe už nové modely tak nesledujem, ale pred časom som bol tiež nadšený z ultrazoomoveho Panasonicu (FZ10) a takmer som ho aj kúpil. Mal som ho možnosť vyskúšať a vidieť výsledky a hneď som si to rozmyslel. Aj napriek veľkej reklame oháňajúcej sa objektívami Leica a rôznymi vymoženosťami sú výsledné fotografie dosť slabé (nie nanič, ale nezodpovedajúce cene aparátu). A všetky novšie modely sú na tom podobne a ani väčší počet megapixelov to nezachráni. Tento Sony nepoznám, ale ťažko môže byť horší, ako Panasonic...
Pôvodná otázka znela na digitálny fotoaparát na fotenie hôr. Osobne by som si radšej vybral niečo s menším rozsahom zoomu a širším ohniskom (ako už písal Ľubo). Ideálny rozsah tak 28-105mm (ekv. 35mm) A keď sa už chcete rozhodnúť medzi konkrétnymi modelmi, stačí zájsť na niektorý fotoserver a porovnať si výsledné snímky (takmer všade nájdete triedenie podľa fotoaparátov). Netreba sa spoliehať len na technické parametre udávané výrobcom a chválospevy predavačov.

Lubo

Suhlas s Igorom – megapixely, rozsah zoomu ani priehrstie funkcii nie su to, co robi dobre fotky. Prvorada je optika s kvalitou senzoru a elektronika spracovania obrazu. Silne znacky z oblasti ciernej techniky prave v tomto zaostavaju (najma Sony a Panasonic), no nahradzaju to masivnym marketingom, kde su doma. Canon dlhodobo vedie prave v spojeni dobrej optiky, vynikajucich senzorov a imageprocessingu vedie. Nikon jemne zaostavanie v senzoroch kompenzuje excelentnou optikou a trosku inam posunutym imageprocessingom. Kompaktny Nikom, pri vsetkej bazni k ich zrkadlovkam, by som nekupoval. Zameral by som sa na ich strategickeho spojenca Fujifilm, ktory disponuje Super CCD senzorom. Finepix F30 je super stroj za slusne peniaze.
Pri vybere je nutne sa zamerat aj na fyzicku velkost senzoru, nie len jeho megapixely. Plati totiz, ze cim su pixely blizsie k sebe, tym viac sa prostrednictvom svojho elektrickeho pola ovplyvnuju a vznika sum. Zaroven pri vyssej citlivosti sa pri mensom senzore rychlejsie straca kvalita (je to preto, lebo pri vyssej ISO sa pusta do senzorov vyssie napatie a teda ovplyvnovanie elektrickym polom je vacsie). Pri kompaktoch je situacia nasledovna: najcastejsie sa objavuju velkosti 1/2.5 palca a 1/1.8 palca ... ano treba ist prave po tej druhej hodnote. Casto sa vsak stava, ze v tom pripade ide o drahsi pristroj.

Mato_d

Roky som po horach behal s kinofilmovou zrkadlovkou Nikon F801, k tomu zakladny zoom 28-70, plus v ruksaku 70-210. Cele to vazilo do dvoch kil a zaberalo to strasne vela miesta, co bolo este horsie. Ja som v prvom rade turista, a tak fotim popri turistike, nie naopak. Takze volba padla na kvalitny digikompakt.
Prvym bol Canon G5, teraz mam Canon S3. Nikon D70 je sice slusny stroj, no napriek tomu, ze mam k nemu dva objektivy 27-105 a 105-315, do hor ho so sebou netrepem. Zaberie mi to polovicu ruksaku, ktory potrebujem na dolezitejsie veci. S3-ka mi vyhovuje, je to 6megovy ultrazoom so slusnou optikou, stabilizaciou obrazu a AA baterkami. K tomu 2gb karta, rezervne baterky a mozem spokojne fotit cele dni bez potreby nabijat. Akurat ma mrzi ten cip, 1/2.5".
Z kompaktov by som sa este popozeral na Fuji Finepixy S9500 a S9600. Maju fajn objektivy 28-300, daju sa na ne nasadit filtre a fachcia na AA baterky. Akurat ta ich nezmyselna honba za megapixelmi... Sony by som takisto nekupoval, takisto ani Panasonic. A na zaver - kompakty s objektivom od 28mm sice existuju, kvalita obrazu je ale otazna. Ci je to Canon, Nikon, Fuji alebo Sony... Jeden taky mam, takze viem, o com hovorim :)

Danol

A co hovorite na Sony R1 ? EVF so senzorom velkosti aku pouzivaju bezne zrkadlovky.

Iny Jano

Wallendorfer, kedze sme na turistickom portali a aj Tvoja otazka je aj o horach, tak sa najprv musis rozhodnut: ak si ochotny vlacit na sebe po horach este jednu brasnu, tak chod do zrkadlovky. Ak nie, chod do kvalitneho, ale co najmensieho kompaktu typu "all-weather kreditka". Hocico medzitym je (z hladiska turistiky) zbytocne. Ak totiz kupis velky kompakt alebo EVF, budes musiet vlacit brasnu a tak to si uz rovno kup zrkadlovku. Ak nechces vlacit brasnu, tak nekupuj ani EVF, ani velky kompakt, lebo tie sa ti do vrecka nezmestia. Hovorim z vlastnej skusenosti: mam "kompakt Olympus C5050, ktory sa mi do vrecka uz nezmesti a tak musim mat na sebe zavesenu este jednu mensiu brasnu.

Druhym dolezitym aspektom je hlbka ostrosti. Ak sa s nou chces pri fotografovani hrat, musis ist do zrkadlovky, lebo kompakty ju zvladaju velmi obmedzene. Ak ju vsak vyuzivat nechces, tak je Ti zrkadlovka polozbytocna, pretoze kvalitne male kompakty su na beznu fotodokumentaciu ci aj pripadne narocnejsie fotografie dostacujuce, najma ak bude vyberat podla kvality objektivu, v com je vyber dost velky.
Ostatne aspekty vyberu zavisia od okolnosti. Moje poradie dalsich kriterii (po velkosti a hlbke ostrosti) je:

  • kvalita objektivu (najma jeho svetelnost a jeho deformacie na "kratsom" konci);
  • moznost pouzitia polarizacneho filtra (na horach dost dolezite!);
  • vyklapaci display;
  • co najviac gombikov (a teda co najmensia potreba ist do display menu);
  • kvalita snimaca (z hladiska sumu) a pocet pixelov (4-7, nie viac).

Celkom sa mi pacia aj velke displaye, tak mozno by som zaradil aj to... :-)

Boro

Ja absolútne súhlasím s tým,aby mal optiku aspoň od 28 mm.Tak dostaneš do záberu čo najširší obraz a to je v krajione najdôležitejšie.Ak sa ti,ako vravíš ,jedná len o bežnú fotografiu,tak ti s prehladom stačia aj 3 mega.Ale pre mňa je ešte niekolko vecí dôležitých: aby bol foťák tak malý,že ho budeš mať stále vo vrecku alebo úplne po ruke.Sám dobre viem,že keď som mal väčší foťák,tak som ho nosil vo vrchlíku batohu a veľa krát sa mi ho nechcelo vyťahovať a prišiel som o zábery.Teraz mám malý Ixus,do vrecka košele,či na opasok k nemu dva akumulátory s kapacitou min.250 fotiek.Nezavadzia,je ľahký,kvalita pre mňa v pohode,len bohužial má objektív až od 35 mm,lebo keď som ho kupoval,ešte neboli malé kompakty s lepším objektívom.Na druhej strane sa s ním dá robiť panoramatika a to až kruhový záber.

Tono

Ja napisem mozno podla vlastnej skusenosti.
Kup si v dakom bazare klasicku kinofilmovu zrkadlovku PRAKTICA s objekt. 48-50 mm f 1,2 (vyjde ta to na cca 2000 -4000 Sk), nauc sa fotit najprv na film, pracovat s kompo s real. ohniskom a potom, ak ta to bude bavit, kup si daku digi zrkadlovku, napr. Canon 400. Nuz ja som tak zacinal a kazdemu to tak aj odporucam.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma