Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Prechádzky na popoludnie – Pustý hrad

Diskusná téma K článku: Prechádzky na popoludnie – Pustý hrad

Za ďalším mojim tipom na krátku nenáročnú túru, ktorá neunaví nohy, ale poteší oko a rozšíri obzor, si zájdeme na stredné Slovensko. Neďaleko mesta Zvolen, na severozápadných výbežkoch pohoria Javorie, sa nachádza starý Pustý hrad. Preto je táto vychádzka vhodná aj pre tých, čo okrem pobytu na čerstvom vzduchu radi nazrú do dejín a spoznajú kus histórie.

Tono

Jasne Lubo, bez toho by nebola moja navsteva Zolnej kompletna.

LuboO

Bol si pozriet aj romansky kostolik v Zolnej?

LuboO

No, ked pojdes do Lieskovca, tak daj vediet, pojdeme spolu a zajdeme na nejake pivecko, ok?

Tono

Ahoj LuboO. Ten Lieskovec, polohu Hradok, poznam. Teda, nebol som este na tej lokalite, ale 2x som isiel okolo, ked som bol prave v Zolnej na lokalite maleho stred. hradku. Hradok v Zolnej dodnes stoji a je sucastou kastiela, to znamena, ze ma stred. jadro. Cize postupne boli k stred. vezovitej stavbe pristavane dalsie a dalsie objekty. Takychto hradkov, rozsirenych na kastiele je na slov. strasne vela. Spomeniem len najznamejsie, Betliar, Humenne, Michalovce a pod. Pekna ukazka, aj ked uz v ruinach je nedaleko Lieskovca, v obci Dubravica. Tu je jesne viditelne stred. jadro stavby kurie. No aj hned kusok, ale v zachovalom stave je zasa kastiel v D. Micinej. Aj tu ku vez. stvabe boli pristavane narozne veze a neskor arkady. Ale spat k Lieskovcu. Hradisko na hradku pretrvalo az do rannouhorskych cias, ked bolo ciastocne prebudovane na drevozemny hrad, podobne ako rannouhorsky hrad v Detve, poloha Kalamarka. Neskor vsak hrady na baze hradisk zanikaju a stavaju sa uz hrady take, ako ich pozname dnes /veza, nadvorie, mur, basty a pod./. Vlastne takmer vsetky lokality /okrem Lieskovca/ som si pobehal v pol. 90. rokov 20. stor. Velmi pekny kraj.

LuboO

Tono, dakujem za doplnujuce info a som rad, ze ta clanok potesil. Este chcem doplnit info o hradisku z nedalekeho Lieskovca, odkial pochadzam, je to kusok od Zvolena, viac - menej na dohlad od pusteho hradu. Budem citovat zo stranky dediny Lieskovec. Tiez sa jedna o lokalitu s nazvom Hradok. Citat: "História osídlenia lieskovského Hrádku začína v neskorej dobe kamennej, t.j. v období okolo r. 2400 pred n. l.. Na kopci vtedy vzniká najspodnejšia archeologická vrstva, v ktorej sa našlo obrovské množstvo kamenných nástrojov a úlomkov keramiky. Zo zhodnotenia týchto nálezov vysvitá, že tu žili dedičia veľkej pravekej kultúry, známe ako kultúra badenská v dnešnom Maďarsku, Slovensku, Morave, Dolnom Rakúsku, Poľsku, Čechách a v bývalej Juhoslávii." Koniec citatu. Tato lokalita sa nachadza nad PD Lieskovec medzi Lieskovcom a Zolnou na granodioritovom rebre, ktore tvori akoby velky val o dlzke cca 1,5 km. Nachadza sa tam aj stary lom, v ktorom sa uz davno nepracuje a v podstate za nim je zmienena lokalita. ak sa nemylim, aj tu pracuje skupina RNDr. Hanuliaka. Takisto bola vykopana pri katolickom kostole na namesti Zvolena stara kostnica s kaplnkou, ktora je odkryta a zastresena. Inak, ja som pocul, ze Zvolensky zamok bol postaveny na zakladoch stareho romanskeho kostola.

Tono

OPRAVA
Môťová - poloha Priekopa, ul. Na hrádku a nie ako som uviedol, poloha Hrádok!!!

Tono

Zajtra pridam do Galerie aj moje najake foto Pusteho hradu.

Mišo G

Ja som chodil 5rokov len pár metrov od hradu do školy a nikdy som sa naň nevybral-hoci nadšenie aj bolo. Preto každý, kto čítaš tento príspevok, neber si zo mňa príklad.

Tono

Ahoj LuboO! Tvoj clanok mna osobne velmi potesil, nakolko lokalitu Pusteho hradu poznam velmi doverne. Vlastne 1x som tam bol este v roku 1981, ked bol cely areal este zalesneny, tajomny... a to co je dnes pekne upravene, vykopane a zakonzervovane, v tych casoch bolo len v naznakoch terenu, sem tam trcali frag. murov... Musim preto aj na tomto mieste podakovat p. V. Hanuliakovy, ktory vedie vyskum. Apropo, viete ze tento pan viedol vyskum a kompletne vycistil a upravil hrad Liptov v Chocskych vrchoch?
Este k niektorym str. lokalitam vo Zvolene. Predchodca Pusteho hradu sa nachádza v jeho tesnej blizkosti a to v Motovej, poloha Hradok, dnes zahradkarska kolonia. Z tohoto hradu - hradiska sa dobre dochoval val s priekopou. Z cerpacej stanice pri ceste na D. Nivu - Krupinu je poloha jasne viditelna. Okrem Motovej sa v tesnej blizkosti Pusteho hradu nachadza lokalita maleho stred. hradku v polohe Matcin /Macaci/ zamok a kusok dalej je to lokalita protitureckej str. veze - poloha Varta. Dalsi hradok sa nachadza nad dolinou Neresnice, je jasne datovany arch. nalezmi, ale zial ja osobne este neviem jeho presnu lokalizaciu. Tu doplnim nabuduce.
A ozaj malokto vie, ze aj Zvolensky zamok mal svojho predchodcu v podobe opevneneho dvorca. Podorys kam. stavieb by mal byt vyznaceny na nadvori zamku. Oproti Cervenemu medokysu, na druhom brehu Hrona ja mohutny rozlozity kopec Straz, na ktorom tiez stalo mohutne velkomoravske hradisko. O pohrebiskach a osidleni sa uz nezmienim, lebo bolo by toho velmi vela, tak na samostatny clanok. Inak, pri Cervenom medokysi som zazil v mladosti krasny vecer pri ohniku na sukromnej chate. A po ceste od Pusteho hradu, ako prejdete zeleznicu a zabocite k stanici, najdete celkom fajn krcmu Pod Pustym hradom. Ja som sa tam raz strasne zdevastoval... ze ma nechceli ani pustit do rychliku Horehronec. Ale to bolo davno, pradavno.
Lubo dakujem za pekny clanok. S pozdravom Tono.

PS. Mesto Zvolen asi pred 5 rokmi vydalo multimedialne CD Pusty hrad.

Daulagiri

Presne takúto istú prechádzku som absolvoval asi pred 3-4 rokmi akurát že kvôli upršanému dňu dosť zrýchlenú tak som si to tam dostatočne nevychutnal. Týmto článkom som si ju pekne pripomenul a keďže to do Zvolena nemám ďaleko tak sa tam ešte plánujem niekedy vypraviť no za lepšieho počasia. Je to veľmi dobrý tip na prechádzku takže odporúčam každému.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov