Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Horoskola,horolezectvo.Ako zacat?

Diskusná téma Horoskola,horolezectvo.Ako zacat?

Zdravim vsetkych! Potrebujem poradit. Nieco som uz pochodil po tych nasich horach,je to super,ale stale ma to taha skusit nieco viac. Rad by som sa venoval horolezectvu. Nemam vsak nikoho znameho co by mi vedel poradit ako zacat,co to obnasa, co treba na to,aby som mohol ist liezt na hory(povolenia,skusky,kurzy... ). Mam nejake male skusenosti s lezenim po skalkach. Urcite info uz mam, len rad by som si urobil o tom jasnejsi obraz. Viem,ze to co pisem, tu znie velmi laicky, ale to presne aj som,laik!Za vsetky rady vopred dakujem.

.ph

secko je v poriadku, ako pisal ivan, v ATC nebola chyba, rano som zabudol nasadit dioptrie, tak som videl nieco, co tam nebolo, ale na preventivnu kontrolu k ociarovi si mozete zajst

Peter61

@spacer 10:45
utekaj, kym je cas. Ja som dnes rano dopadol přiměřeně. Ale pytaj sa .ph na jeho OPH, on zbadal to kreativne pouzitie ATC.

Spacer

@Peter61:
o tej navsteve ocneho seriozne uvazujem :D

Peter61

tarazed, cenim si, ze vidis tie lapsusy. Nevidi to kazdy. Ani autor toho videa z Medenych lavok s ADT a editor tej stranky to zrejme nevideli, az na zasah Ivana Zilu to dal do cajku.
Na druhej strane, obcas sa moze cosi take pritrafit kazdemu, ale netreba to obhajovat/relativizovat. Novici si povedia " lezu take prasky a robia take kiksy, mozem aj ja." A je zaděláno na průser. Skratka pohar je v tomto pripade poloprazdny, nie poloplny. Autor videa to ma moznost VZDY odstrihnut.
Paralela je od pana profesora Jána Šmoka : "Koš na papíry - největší přítel začínajícího fotografa !" (1985)

Tarazed

Peter, zasa? Dotahovacky? Jake hlasky mi povedz? To ze skonstatujem, ze takych videi je vela? A nemam pravdu? Veru v kazdom druhom videu najdes metodicku chybu. Ci to je akoze nejaka nepisana cenzura ze sa o tom nesmie hovorit ci co ... :D Keby si sa radsej venoval diskusii k veci a nie furt o mna sa staral kde som co napisal a jak :P My dvaja spolu nebudeme aj tak liezt, tak ta moje hlasky trapit nemusia :)

Peter61

@ tarazed 5,22 :
no ked budes take hlasky casto opakovat, tak ani nikoho sudneho bez zlyhavajucej pamati nenajdes. skusaj dalej, jeden MCI hovori: ja uz si nic nepamatam, vsetko leziem OS.

Tarazed

Vrana, ak si si to medzitym nenasiel... tak je to stand, kde stand previazes do trojuholnika tak ako je to na videu z jordanky, proste nevytvoris klasicky silovy trojuholnik s jednym pramenom pretocenym zhora ale len takto dookola. Ak si das do googlu american death triangle alebo american triangle of death, tak ti najde konkretne obrazky. Preco je to zle isto vies :)

Peter, ktomu prispevku co reagoval hned na moj: nechapem, preco je to netakticke :D Len som napisal, ze tych videi je plna prdel, ze skoro kazdy robi nieco zle, je to len konstatovanie. Na druhu stranu tuna som ziadneho partaka na lezenie nikdy nenasiel :P takze mi to aj tak moze byt jedno :D

.ph

Ivan: Asi sme sa nepochopili. To druhe video je katastrofa (netvrdil som opak). Pri prvom videu je sice zapojenie do samoblokovacieho modu, ale je tam to zle natocenie, na ktore som poukazoval. Z fotografie mi prislo, ze prave kvoli zlemu natoceniu je to ten isty pripad ako vo videu 2. Vyskusal som si to a mas pravdu. Aj ked to nie je spravne natocene, tak to stale brzi a nie je to pripad z videa 2, kde je to zivot ohrozujuce.

Ivanzila

Re:.ph Mylis sa, nie je tam ziadna kladka, ATC je v samoblokovacom mode. Trosku nestastne zapnute do standu, ale ten je cely zly. V druhom videu (Jordanka) je uplne ina situacia, tu je to naozaj zle a opat sa mylis, predstavuje to fatalne zlyhanie, katastrofa.
Re: Vrana americky trojuholnik smrti (american death triangle), chapem, je piatok.

.ph

Michal: Ja netvrdim, ze je to fatalna chyba a ze je to cele zle. Upozornujem iba na to, ze to zapojenie ATC na obrazku moze pri nadodrzani urcitych podmienok (istiaca ruka s lanom umiestnena pod ATC) zlyhat a ze existuje bezpecnejsi sposob, ktory je pravdepodobne nakresleny aj na boku samotneho ATC. Keby to bolo zapojene na samoistenie, tak by bolo ATC otocene o 180 stupnov a ta expreska by visela dolu a lana by boli hore, aby sa pri zatazeni druholezcom zablokovalo doberane lano.
Osobne si myslim iba to, ze ked uz mam istitko so samoblokovanim, tak druholezca istim tak, aby som tuto funkciu vyuzil. Minimalizujem tym riziko zlyhania.
Tomas to nemal zapojene na samoblokovanie a pokial si bol vedomy toho, za akych podmienok moze dojst k zlyhaniu, tak to bolo OK. Vzhladom k fatalnemu standu mam trochu pochybnosti o tom, ze si bol vedomy moznosti zlyhania pri isteni.

Vrana

Palo podla mna je to OK. ATC visi na karabli zo standu cez horne oko, nie cez lano. Lano je vedene cez ATC a expesku. Kocka mohla hocikedy odsadnut :-)

.ph

Ivan, to ATC nebolo zapojene idealne (vid drive.google.com/…/view?usp=s…. Nebola to sice fatalna chyba ako ten stand, ale nebolo to ani celkom v poriadku. Ked uz mam istitko so samoblokovanim, tak ho instalujem tak, aby som vyuzil tuto funciu. Tomas to vsak nemal zapojene na samoblokovanie. Zapojenie ATC na obrazky je sice funkcne, ale iba dovtedy, kym drzi ruku na urovni ATC alebo vyssie. Keby bol stand vyssie nad urovnou pasu alebo keby omylom alebo cielene spustil ruku dolu, tak ma obycajnu kladku, vid druhe video co linkoval Michal (youtube.com/watch?v=_6jVHnP4u…). Aj ked to ATC nepredstavovalo fatalne zlyhanie, je dobre na to upozornit, aby ludia vedeli, ze to zapojenie z videa nebolo 100% bezpecne.

Vrana

2 Ivan: OK. Dnes mam asi tazky den, co je to ADT ? :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma