Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Dargovský priesmyk – Bogota – Slanec

Diskusná téma K článku: Dargovský priesmyk – Bogota – Slanec

Chladným ránom sa s Mirom blížime k autobusovej stanici, kde si pri okienku pre istotu nechám potvrdiť, že „náš“ spoj naozaj zastane v Dargovskom priesmyku. Keď som sa v okienku spýtal na zastávku „Dargov-Ružový sad“, evidentne som informátora priviedol do pomykova. Nuž, pomyslel som si, nejdeme predsa do Tatier, ideme na okraj civilizácie, má právo nevedieť.

Cruster

Do Slanskych vrchov ma naucil chodit stary otec. Boli to nezabudnutelne hubacky od Dargova az po Brezinu.
Vdaka za tento clanok.

Lubo

Do faktov bol pridany GPX subor priebehu tejto tury.
Mozete si ho stiahnut alebo pozriet na Turistickej Mape.

Mkr

tuto trasu mi budu pripomínať nielen fotky, ale aj tento článok. Dik.

Jeffer

Nejako to hrotíte s tými vlakmi. Cez cestu tiež prejdete aj cez štyri pruhy aj tam kde sa jazdí 90 km/h. Na Slančíku vo výhybni (teda tam, kde sú štyri koľaje) sa po prvých dvoch (ŠRT) nejazdí viac ako 40 km/h, na druhých dvoch (trať Košice - Michaľany - Čierna nad Tisou s odbočkou na Trebišov) sa nejazdí viac ako 90-100 km/h (a ten náklad skoro určite nie viac ako 70-80 km/h). Naviac terén na Slančíku je pomerne dobre prehľadný. Pár desiatok kilometrov mám po železničných tratiach nachodených (aj po tých s maximálnou rýchlosťou 160 km/h) a Slančík by som nezaradil k nebezpečným miestam. Podľa turistickej mapy naviac značka prekračuje trať na pomerne dlhej rovinke na úrovni budovy výhybne ŠRT (v smere od Čiernej nad Tisou je tá rovinka kratšia ako od Košíc, ale miesta stále dosť).

Inak som prechádzal okolie iba v blízkosti Slanského hradu a na juh odtiaľ (Izra), na Dargove som sa nikdy nedostal ďalej ako na tank a do tanku (keď bol náhodou niektorý z nich vylomený).

Ripo

jeffer: práveže od Slančíka je na trati cca 100-150 m od výhybne ohyb trate a tak tam toho veľa neuvidíš... A práve z tej strany prifrčal vlak, ktorý sme obaja predtým nezaregistrovali, že by sa niečo približovalo. A aj napriek tomu, že som striktne sledoval stopu červenej značky (kvôli jej zmapovaniu), tak v Dargovskom priesmyku by som cez cestu, kadiaľ vedie TZT nešiel (tasne za horizontom). Autá tu majú svoju pretekársku dráhu a tie od Košíc nemáš šancu zbadať, že sa približujú, práve kvôli tomu horizontu. A pritom presne na vrchole, v jeho strede vedie priechod pre chodcov a z oboch strán je možné vidieť približujúce sa vozidlá. Táto nelogickosť značenia TZT je markantnejšia, ako tá na trati.
Ale s tou traťou mi šlo o to, lebo (podľa mňa) je zakázané prechádzať žel.trate mimo miest na to určených ... alebo sa mýlim?

Jeffer

No, človek si snaď sám vyberie, kde prechádzať. Prípadne môže skúsiť zabúchať na obsluhu výhybne :)

Pohľad smer Michaľany:
atrey.karlin.mff.cuni.cz/~jef…!view/mich.jpg

a pohľad smer Košice:
atrey.karlin.mff.cuni.cz/~jef…!view/kosice.jpg

Fotky sú snímané priamo pred budovou výhybne.

A ad Dargov: nebola by to jediná divne značená značka.

Dunaj1

Páni zjavne nepytliačili, diviačatá a lanštiaky sa môžu strieľat po celý rok :-)

Boro

Dargovský priesmyk sme tiež prekračovali pri našom vandri cez Slánske vrchy. Boli sme a sme doteraz úprimne šokovaní, že tam niekolko dní pred koncom vojny zahynulo 22 000 ludí. Veď ten priesmyk išiel celkom jednoducho obísť a nech si tam frickovia trucujú. Ale asi tomu nerozumiem, alebo to bolo za iných pomerov, keď život človeka nemal žiadnu cenu. Bolo nám z toho vtedy veľmi smutno a dlho do noci sme o tom pri ohni hovorili.

Berto 112

Boro, priateľov koníček je vojenská história a pri prechode hrebeňom slánskych sme to tiež rozoberali. Podľa naho boje o Dargovský priesmyk vysoko nadhodnotili "červený historici" a bariera bola prelomená pri Skároši a preto dargov už nemalo význam udržať. Pri prechode miestami uzkym hrebienkom som si predstavova, ako to asi vtedy vyzeralo-musel to byť riadny masaker dobíjať taký strmý svah. A keď tam neboli stromy nemci mali rusov ako na dlani, to na nich mohli strieľať kôstky z čerešní. slánske sú vačné najme pre tulákov a dobrodruhov-s vynimkou okolia Šimonky su v podstate prázdne a zarastené cestičky dávaju zabudnúť na civilizáciu a prinášajú mi pokoj do duše.

Ripo

dunaj1: ospravedlňujem sa za chybu. Našiel som na nete, že "...ministerstvo udeľovalo celoplošné výnimky na odstrel diviaka do 31.1.2010..." Takže výnimky zo zákona, za účelom "...zníženia výskytu možnosti klasického moru ošípaných v diviačej populácii na Slovensku..."

Berto112: krásne a človekom takmer nedotknuté a divoké Slanské vrchy sú v pohraničnom úseku s Maďarskom. Skárošská vyhliadka, Milič, Malá Izra .. Čo ma prekvapilo, bol dosiaľ najhojnejší výskyt divej zveri, ktorú som postretával pri pochode po hraničnej čiare.

Brosk

Ja mam schodene takmer cele Slanske vrchy.Musim potvrdit ze zveri je tam vela.Stalo sa mi ze som sa ocitol ani nie 10m od krasnej velkej jelenice a zbadala ma az po chvili tak som si to mohol vychutnat.O srnkach ani nehovorim.Inac v Slanskych som prvy a zatial posledny krat vydel aj raka potocneho.Toho roku v lete by som sa tam chcel vratit ked sa najde cas.Ten klud a krasna priroda.Co dodat?Slanske vrchy su rozpravka.

Ripo

brosk: môj "šokujúci" zážitok bol zo stretnutia s pomerne veľkým (cca 5-8 cm dlhým) čiernym lastúrnikom v jazere Izra. Nie som biológ, ale pripomínalo mi to slávku ... Boli ich tam haldy ...

Vlado Presov 26rokov

ten clovek co siel cez dargovsky priesmyk 22.2. a vravel ze turisticke tabule su z roku 1983 musi bit pekne slepy. Tabule su roku 2002 siel som tade dargovsky priesmyk juni 2006. a vtedy to bolo viditelne. Stare tabule su na vrchu Lazy 859m siel som tade a este doteraz ich nevimenili su z roku 1984

Axel

Vlado: 26.4.2009 bola pri tanku hodne hodne hrdzava tabula z roku 2000 a udaj na tej druhej sa uz precitat ani nedal...
Nazivo si to nepametam, ale z fotiek sudim, ze do nej niekto naparal zopar brokov.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov