Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Sagarmatha 84

Diskusná téma Sagarmatha 84

Vie niekto nieco podrobnejsie o tom,co sa tam stalo(okrem zakladnej info,ze tam za divnych okolnosti zahynul Jozef Psotka). Alebo mate nejaky odkaz na nete? Dik

Peter Šufliarsky

Divné okolnosti?
Bolo objektívne zlé počasie - pri zostupe, a v takých výškach je to o držku aj na slniečku nie to ešte po tme. Po 35 rokoch hľadať na tragédii konšpiračné teórie, alebo to posudzovať bez objektívneho poznania je zbytočné...

Palho.b

Chcel by som pripomenúť tento výnimočný a obdivuhodný výkon, od ktorého uplynulo 35 rokov. 15.10.1984 15:15hod

Wallendorfer

to ano, akuarat sajnoha tam spomina aj pochyleho a to,ze nesiel juzekovi naproti...
a est som niekde cital,ze "ucastnikom" expedicie bol aj nejaky komunisticky funkcionar-tusim Colotka,a ze ked sa dozvedeli,ze chlapci dosiahli hore vrchol,druhy tabor zacal burlivo oslavovat a tak nemal kto ist juzekovi na pomoc,ked ho nasli,vraj bol este teply..
fakt neviem,co je na tom pravdy a vemi nerad mystifikujem,len nemozem najst clanok,kde som to cital....

Jan

Po mnohych, mnohych rokoch som si tu knizku Everest opat precital a velmi sa paci. Je to putave citanie, ku koncu dokonca napinave a nakoniec aj emotivne, odporucam.

Trochu opravim Vila: Podla knizky sa pri zostupe rozdelili uz na Juznom vrchole, ked isiel Demjan dopredu najst starsi tabor v Juznom sedle, kde chceli prespat. Tabor je vsak zniceny a tak Demjan pokracuje po starsich fixov dole. Chvilu aj caka na Psotku s Ang Ritom, ale ked neprichadzaju, musi kvoli zime klesat dalej. Nizsi (treti) tabor nenachadza, navyse straca aj fixy, problematicky postupuje dalej, bez celovky (nechal este hore Psotkovi), s mnohymi padmi a rizikami, bez istenia. Nakoniec vycerpany dosiel az do druheho (teda nie tretieho) tabora, kde sa onho postaral doktor Skladany. Na druhy den do dvojky dorazil aj Ang Rita, ktory povedal, ze Psotka si nad Juznym sedlom vykopal zahrab, ze prenocuje.
Medzitym stupa z tretieho tabora Juzekovi na pomoc Jozo Just, ktory na dalsi den vystupi az hreben pod Juzny vrchol, ale Juzeka nenasiel. Nejde na vrchol (!), ale napaja sa na zostupovu trasu a pokracuje po zostupovej trase dole po stopach, hladajuc Juzeka. Stopy vedu az pod Juzne sedlo na zaciatok fixov. Ide po nich dole, stale hladajuc Juzeka, ale stretava Serpov, ktory po fixov stupaju hore a tiez Juzeka nenasli. Serpovia pokracovali hore hladat, Just zostupuje dole a kontroluje teren. Nakoniec nasiel Juzeka, uz mrtveho, asi 150 metrov od zostupovej trasy.
V knizke nie su ziadne dalsie informacie, dohady ci predpoklady, co sa vlastne stalo, ale to asi nevie nikto, iba Juzek tam niekde hore :-(

Jozo Just sa na Everest vratil v roku 1988, dosiahol vrchol, ale pri zostupe zahynul a spolu s nim dalsi traja horolezci(Peter Bozik, Jaroslav Jasko a Dusan Becik).

LuboO

Niekde som cital aj nejake vysvetlenie od Ang Ritu, ak to najdem, tak to sem hodim

Vilo

Wallendorfer,

svojho času som sa bavil o tejto výprave so synom jedného z účastníkov tejto výpravy (meno nebudem zverejňovať), ten mi povedal, že "existujú 2 verzie smrti Jozefa Psotku - jednu má pán Pochylý (vtedy bol ešte nažive. Inak, v knihe, ktorú spomína Jan, nie je uvedený, pretože po návrate domov bol na letisku zatknutý. Ale to nijako nesúviselo s výstupom ani J. Psotkom), a druhú všetci ostatní...". A tá je aj opísaná v knihe.

Pokiaľ viem, nič iné sa tam nestalo. Na vrchol vtedy vystúpili J. Psotka, Z. Demján a šerpa Ang Rita. Cestou naspäť mali prenocovať niekde v sedle, v 5. tábore, ale prišla víchrica a stany roztrhala. Zostupovali, cestou sa ale rozdelili. Z. Demján po strastiplnej túre, pri ktorej minul 4. tábor došiel úplne vyčerpaný až do tretieho, kde sa oňho postarali. Dolu sa podarilo zísť aj Ang Ritovi, avšak J. Psotka pri zostupe zahynul. Na druhý deň ho našli mŕtveho. Toľko si pamätám z tej knihy.

Jan

Zozen si knizku "Everest", autor Frantisek Kele, Sport Bratislava 1986. Mne sa knizka, sposob spracovania temy paci, aj ked neviem, do akej miery je pravdiva :-) Text je putavy (je to v podstate "beletrizovany dokument"), fotky su pekne.

Wallendorfer

Vie niekto nieco podrobnejsie o tom,co sa tam stalo(okrem zakladnej info,ze tam za divnych okolnosti zahynul Jozef Psotka). Alebo mate nejaky odkaz na nete? Dik

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma