Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ľadový hotel za polárnou kružnicou

Diskusná téma K článku: Ľadový hotel za polárnou kružnicou

Určite pre mnohých z vás je nepostrádateľnou súčasťou na vašich vandroch spací vak. Či ho už využijete v kempe pod stanom alebo zakuklený v ňom ležiac len tak pod širákom. V nevykúrenej chate kdesi v horách alebo v neznámej útulni, či dokonca, v prípade núdze, i v senníku. No kto z vás by si bral spacák do hotela? Ak však chcete stráviť noc v ľadovom hoteli, bez poriadneho spacieho vaku sa nezaobídete. Výhodou je, že si ho nemusíte brať so sebou, požičajú vám ho na mieste. A okrem neho aj páperový overal. Takto vybavení sa môžete kochať očarujúcou krásou jedinečnej stavby postavenej zo snehu a ľadu.

Sona

Uz je to vraj na spadnutie. Jednu cast mesta vratane toho kostola musia presunut. Malo by to trvat niekolko rokov, cely proces.

Sona

Tak sme sem nakukli teraz v lete, sice lad ziadny, zato rieka krasna a okolie tiez, ak si odmyslime haldy nad Kirunou. Hmyzu znesitelne.

FunTTomas

jojoš: áno, ale bavíme sa o polárnej kružnici (nie o polárnom kruhu) ako súčasti myslenej povrchovej geografickej sieti Zeme. Zbytočne tu robíte z toho šou, keď pojem polárna kružnica je správny.

Jojoš

Potom by to bolo správne:na polárnom vrchlíku

FunTTomas

vladoravinger: za polárnym kruhom by už bolo mimo Zeme resp. mimo polárneho vrchlíka, preto jedine by mohlo byť "v" polárnom kruhu, lenže to už je pod zemským povrchom ;-).

Vladoravinger

mimochodom, podla mna by sa mohlo hovorit aj "za polarnym kruhom", pretoze ak polarny kruh chapeme ako skutocny kruh pretinajuci svojou plochou aj vnutro Zeme (gule), tak miesto za polarnym kruhom by technicky mohlo byt kdekolvek z zvysnom gulovom odseku, vratane guloveho vrchlika (teda povrchu).

Vrana

"Polarny vrchlik" ma skutocne dostal ;-) Ktovie ktory pojem pouziva napriklad Valusiak ...

Bacaardi

tlieskam geometricko-geografickej vsuvke pre negramotnych od tomasa...

myslim ze vysvetlenie od CYRA stacilo.

tomas, nechces byt ucitel?

FunTTomas

Ďakujem Cyrovi za vysvetlenie a ešte obšírnejšie doplním, prečo sa zaužívalo polárny kruh namiesto správneho tvaru polárna kružnica:

Kružnica je línia (spojitá čiara) a kruh je rovinné teleso (plocha ohraničená kružnicou), a v prípade polárnej kružnice ide o čiaru a nie o plochu, lebo plochu nad (za) polárnou kružnicou nazývame polárny vrchlík. V prípade polárneho kruhu ide o nesprávny preklad napr. z angličtiny do slovenčiny, lebo polar circle resp. len circle v angličtine znamená aj kružnicu aj kruh. Takže nedokonalý preklad. Je mi jasné, že väčšina ľudí používa nesprávny tvar polárny kruh, ale odborná literatúra pracuje s pojmom polárna kružnica.

Cyro

geograficky spravne je kruznica, kruh je len taky zazity nazov...

Cyro

kruh je plocha ohranicena kruznicou...

Boro

Prečo "kružnica" a nie kruh ???

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum